Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Καμμία συγκεκριμένη πληροφορία δεν υπάρχει ακόμη για το πότε θα συντρέξουν οι προϋποθέσεις εξόφλησης των 490 οικογενειών που έχουν να λαμβάνουν απ’ την περσινή δακοκτονία. Με αφορμή ερώτηση της παράταξης «Αγώνας για τα νησιά μας», που αφορούσε στην καθυστέρηση πληρωμής των δακοκτόνων, αλλά και για τα προβλήματα του νέου προγράμματος δακοκτονίας για το 2012, το θέμα απασχόλησε την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η τραγική διαπίστωση πως, ενώ υπάρχουν τα λεφτά (περίπου 1,5 εκατ. ευρώ), εξ αιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων δεν μπορούν να «πέσουν» στο νησί.
Την ανάπτυξη της ερώτησης έκανε ο επικεφαλής της παράταξης, Παύλος Βογιατζής, που, όπως και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δακοκτόνων, Δημήτρης Καραβατάκης, που μίλησε στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει όσοι δούλεψαν πέρυσι στη δακοκτονία και δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί.
«Κι άλλες φορές καθυστερούσαν να μας πληρώσουν τα δώρα για παράδειγμα, αλλά τώρα το κακό έχει παραγίνει», ανέφερε ο κ. Καραβατάκης, λέγοντας με απορία: «Φέτος δεν ξέρουμε ούτε καν τι θα δηλώσουμε στην Εφορία. Θα βάλουμε ή όχι τα λεφτά αυτά που είναι για το 2011;»
Τα λεφτά υπάρχουν
Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Φλώρος εξήγησαν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, επισημαίνοντας το γνωστό παραλογισμό που επικρατεί πλέον σε μια σειρά από πληρωμές, οι οποίες, ενώ υπάρχουν τα λεφτά, δεν μπορούν να γίνουν, γιατί δεν υπήρχε εγκεκριμένη πίστωση όταν ανατέθηκαν τα έργα. Όπως μάλιστα με τη δακοκτονία, δεν μπορούν να πληρωθούν οι μεταφορείς για τα μαθητικά δρομολόγια του 2012.
Η περιφερειακή αρχή ανέφερε τις ενέργειες που έχουν γίνει, υπογραμμίζοντας πως τα χρήματα έχουν πιστωθεί ήδη απ’ τις 13 Μαρτίου, αλλά δεν μπορούν να εκταμιευθούν αν δεν αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα που βάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Γιακαλής χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, σημείωσε όμως πως αναγνωρίζει και τις προσπάθειες που κάνουν τα Εντελλόμενα, οι υπάλληλοι των οποίων δεν μπορούν, όσο καλή διάθεση και αν επιδεικνύουν, να παραβούν τις εντολές που έχουν από κεντρικά.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στη νέα περίοδο δακοκτονίας, για την οποία υπήρξε έντονη κριτική απ’ το Στρατή Κόρακα επειδή ανατέθηκε σε εργολάβο, ενώ εκφράστηκε και έντονος προβληματισμός για το πότε υπάρχει δυνατότητα να ξεκινήσουν τα συνεργεία, ώστε - όπως είπε και ο κ. Βογιατζής - να προλάβουν την πρώτη γενιά του δάκου. Σημειωτέον πως για τη νέα περίοδο, που όπως και σε όλη την Ελλάδα γίνεται με εργολάβους, επειδή διαφορετικά θα ήταν αβέβαιο το πότε θα ξεκινήσει, έχουν ήδη εγκριθεί οι σχετικές πιστώσεις.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο μίλησε προχθές το απόγευμα ο πρόεδρος των Δακοκτόνων, Δημ. Καραβατάκης
Ζημιές
Ο κ. Κόρακας έκανε ακόμη κριτική στο γεγονός ότι η όλη διαδικασία της δακοκτονίας γίνεται πλέον με πολύ περιορισμένο αριθμό εργατών, λιγότερους από τους μισούς σε σχέση με το 2010. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταύρος Δημηρούδης, επεσήμανε πως επειδή υπήρξε καλή οργάνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση του δάκου το 2011, παρά το μειωμένο αριθμό εκείνων που απασχολήθηκαν στη δακοκτονία, είναι γεγονός ότι όλο το νησί έβγαλε «ψιλά» λάδια, δέκατα, απόδειξη ότι πέτυχε η καταπολέμηση του εντόμου.
Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε αλλά δε δόθηκε έκταση, είναι οι καταστροφές στην ανθοφορία απ’ τις πρόσφατες θεομηνίες, θέμα που εκτενώς θα απασχολήσει το Συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίαση.
Προκειμένου ο ελεγκτικός μηχανισμός της όλης διαδικασίας να είναι υπό τον έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, οι γεωπόνοι και οι παγιδοθέτες θα προσληφθούν με διαδικασίες τού ΑΣΕΠ, μόλις δοθεί έγκριση, όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια. Οι δακοκτόνοι και οι μεταφορείς θα προσληφθούν από τον εργολάβο που θα αναλάβει τη δακοκτονία.