Πτωτική πορεία καταγράφουν οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Ακόμη πιο αρνητικό κλίμα καταγράφεται στην ισπανική αγορά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Πτωτική πορεία καταγράφουν οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ISMEA τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου. Ακόμη πιο αρνητικό κλίμα καταγράφεται στην ισπανική αγορά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπου οι τιμές παραγωγού παρουσιάζουν πτωτική πορεία από τις αρχές του Απριλίου. Αυτή η πτωτική τάση των τιμών αρχικά αποδόθηκε στις εορτές του Πάσχα, που πάντα μειώνονται οι εμπορικές συναλλαγές. Ωστόσο και μετά το Πάσχα η αγορά δεν έδειξε να κινείται ανοδικά.
Στην ελληνική αγορά οι πτωτικές τάσεις ήρθαν μετά από ένα μήνα σταθεροποίησης των τιμών κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Πρέπει εδώ να αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια του Μαρτίου στην Ιταλία και την Ισπανία είχαν επικρατήσει ανοδικές τάσεις.
Παράγοντες της αγοράς του ελαιολάδου στη Λέσβο αναφέρουν ότι η τιμή για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα παραμένει στα 2,40 ευρώ το κιλό για ποσότητες ενός βυτίου παραδοτέο στην Ιταλία. Τέτοια λάδια αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν στη Λέσβο, κι αν υπήρχαν δε θα εξάγονταν από το νησί, μια και οι ανάγκες των τοπικών τυποποιητικών επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλες.
Κατά πάσα πιθανότητα η πτωτική τάση των τιμών οφείλεται σε εμπορικό παιχνίδι, ιδιαίτερα για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Συνέπειά του θα είναι να αναβληθεί η άνοδος των τιμών για τα έξτρα παρθένα για μερικές εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τα μέσα του Μαΐου. Σε μεγάλο βαθμό η πορεία των τιμών του ελαιολάδου θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις για την ανθοφορία στους ελαιώνες της Μεσογείου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ελλείψεις έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην αγορά δεν μπορούν να κρυφτούν. Αργά η γρήγορα θα γίνουν εμφανείς και θα οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές παραγωγού. Το μόνο στοιχείο που μπορεί να ανακόψει την εξέλιξη αυτή, είναι η μεγάλη πτώση της κατανάλωσης τυποποιημένου ελαιολάδου. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζεται με μεγάλη ανησυχία από όλες τις τυποποιητικές επιχειρήσεις.
Σε μια συνολική αποτίμηση της πορείας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου βλέπουμε ότι στην Ισπανία οι τιμές χονδρικής δεν έχουν πέσει κάτω από τα 2,05 ευρώ από την 1η Φεβρουαρίου. Αλλά ταυτόχρονα αδυνατούν να ξεπεράσουν το επίπεδο των 2,4 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία οι τιμές χονδρικής, για εγχώρια ελαιόλαδα, κινούνται σταθερά πάνω από το επίπεδο των 2,5 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με την τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όμως είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που είχαν διαμορφωθεί οι τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου την περίοδο 2007 - 2008 (3,00 ευρώ το κιλό) και την περίοδο 2006 - 2007 (3,20 ευρώ το κιλό).
Η πορεία των τιμών του ελαιολάδου στη Χαέν της Ισπανίας το τελευταίο τρίμηνο
Τα παρθένα ελαιόλαδα
Η πορεία που ακολουθεί το παρθένο ελαιόλαδο είναι διαφορετική από αυτή του έξτρα παρθένου. Στην Ισπανία, η τιμή χονδρικής κινείται σταθερά γύρω από το 1,90 ευρώ το κιλό. Στα ίδια επίπεδα βρίσκονται και οι τιμές στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ISMEA. Όμως η τιμή που πωλείται το παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης είναι λίγο υψηλότερη από την τιμή που πωλείται το παρθένο ελαιόλαδο στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, στην Κρήτη η τιμή διαμορφώνεται στο 1,95 ευρώ το κιλό και στη Λέσβο στο 1, 88 ευρώ.
Ακόμη χειρότερη είναι η πορεία των βιομηχανικών ελαιολάδων, τα οποία το τελευταίο τρίμηνο παρουσιάζουν σταθερά πτωτική πορεία στην ισπανική αγορά. Συγκεκριμένα, το βιομηχανικό πεντάρι την Παρασκευή έκλεισε στο 1,61 ευρώ το κιλό (τιμή χονδρικής) στη Χαέν της Ισπανίας. Στην Ελλάδα, την υψηλότερη τιμή τη συναντάμε στη Λέσβο με 1,58 ευρώ το κιλό, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο ISMEA, η τιμή παραγωγού έχει υποχωρήσει στο 1,53 ευρώ.
Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία
Σε ό,τι αφορά στην πορεία του βιομηχανικού ελαιολάδου, η εκτίμηση που υπάρχει στην αγορά είναι ότι θα συνεχίσουν να πέφτουν οι τιμές του. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες προς πώληση. Ιδιαίτερα στην Ισπανία, όλο το προηγούμενο διάστημα γίνονταν αθρόες πωλήσεις βιομηχανικών ελαιολάδων. Η υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνουν τα βιομηχανικά ελαιόλαδα της Λέσβου σε σχέση με τα ομοειδή ελαιόλαδα άλλων περιοχών της χώρας, οφείλεται στα εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν.
Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα το Μάρτιο ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ