Τα έσοδα από την πώληση των αρνιών περιμένουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου για να ανασάνουν οικονομικά. Η σφαγή των αρνιών αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Ωστόσο, εδώ και 10 ημέρες καθημερινά σφάζεται μεγάλος αριθμός αρνιών στα σφαγεία του νησιού και φεύγουν μεγάλες ποσότητες κρέατος για την Αθήνα.
Κορυφώνονται την επόμενη εβδομάδα οι εξαγωγές
Τα έσοδα από την πώληση των αρνιών περιμένουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου για να ανασάνουν οικονομικά. Η σφαγή των αρνιών αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, εδώ και 10 ημέρες καθημερινά σφάζεται μεγάλος αριθμός αρνιών στα σφαγεία του νησιού και φεύγουν μεγάλες ποσότητες κρέατος από τη Λέσβο για την Αθήνα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές παραγωγού διαμορφώθηκαν στα 4,5 ευρώ το κιλό για τα αρνιά γάλακτος. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι τιμές παραγωγού για τα αρνιά γάλακτος της Λέσβου είχαν διαμορφωθεί μεταξύ 4,0 και 4,5 ευρώ το κιλό.
Αυτή την περίοδο, μεγάλος αριθμός αρνιών από την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα εξάγεται στην Ιταλία. Οι Ιταλοί έμποροι ενδιαφέρονται κυρίως για μικρά αρνιά των επτά και οκτώ κιλών, όπως αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμούς Μανταμάδου, Παναγιώτης Σταμάτης.
Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου δεν αναμένουν αύξηση των τιμών του κρέατος στις δύο επόμενες εβδομάδες. Αντιθέτως, φοβούνται ότι οι τιμές θα πέσουν αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.
Στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, η επικρατούσα τιμή χονδρικής (όχι η τιμή παραγωγού) για τα αρνιά γάλακτος διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή στα 6,0 ευρώ το κιλό. Πριν από ένα χρόνο, η τιμή χονδρικής κυμαινόταν μεταξύ 5,8 και 6,3 ευρώ το κιλό, ενώ πριν δύο χρόνια μεταξύ 7,0 και 7,8 ευρώ το κιλό.
Διευκρινίζουμε ότι στις τιμές χονδρικής είναι ενσωματωμένο το κόστος μεταφοράς, το κόστος σφαγής, οι φόροι και το περιθώριο κέρδος του εμπόρου. Γι’ αυτό είναι πάντα υψηλότερες από τις τιμές παραγωγού.