Μείον έως και 15 εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις

01/07/2012 - 05:56
Από οκτώ ως 15 εκατ. ευρώ θα χάσουν οι αγρότες της Λέσβου από επιδοτήσεις, αν υιοθετηθεί η νέα χαρτογράφηση των γεωργικών εκτάσεων του νησιού, όταν ο νομός Λέσβου λαμβάνει 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 30 αφορούν το νησί της Λέσβου.
Από οκτώ ως 15 εκατ. ευρώ θα χάσουν οι αγρότες της Λέσβου από επιδοτήσεις, αν υιοθετηθεί η νέα χαρτογράφηση των γεωργικών εκτάσεων του νησιού, όταν συνολικά ο νομός Λέσβου λαμβάνει περί τα 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία περισσότερα από 30 αφορούν το νησί της Λέσβου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, γι’ αυτό και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Λευτέρης Μανδάνης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκο Γιαζιτζόγλου, δήλωσε: «Η μόνη λύση για μας τους κτηνοτρόφους είναι να μεταναστεύουμε αν υιοθετηθούν οι νέοι χάρτες.»

Μικρότερης έκτασης είναι το πρόβλημα που δημιουργείται για την ελαιοκομία της Λέσβου, ωστόσο σημαντικό, αφού 70.000 στρέμματα βγαίνουν εκτός επιδοτήσεων. Ακόμα, προβλήματα δημιουργούνται και σε άλλες καλλιέργειες, όπως είναι αυτές των δημητριακών και των κτηνοτροφικών φυτών.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, υπογράμμισε χθες ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και πρέπει να δοθεί πολιτική λύση για να μη χάσουν οι κτηνοτρόφοι κι οι άλλοι αγρότες του νησιού τις επιδοτήσεις που παίρνουν εδώ και χρόνια. Λύση η οποία πρέπει να δοθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι εκτάσεις βοσκοτόπων που βγαίνουν εκτός επιδοτήσεων στη Λέσβο ανέρχονται στο 36,45%, οι ελαιώνες ανέρχονται στο 15,57%, ενώ στις λοιπές καλλιέργειες το ποσοστό εκτινάσσεται στο 58,82%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η ΕΑΣΛ. Συνολικά, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στη Λέσβο θα πρέπει να περιοριστούν στα 949.500 στρέμματα από τα 1.207.000 που ήταν το 2008.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους δημοτικούς βοσκοτόπους, οι οποίοι παραχωρούνται για χρήση στους κτηνοτρόφους. Πρόκειται συνήθως για θαμνώδεις εκτάσεις που δεν έχουν οριοθετηθεί και οι συνεργάτες του υπουργείου, που έκαναν την ανάλυση των νέων χαρτών, τις χαρακτήρισαν δασικές εκτάσεις.
Ο κ. Γιαζιτζόγλου δήλωσε ότι το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως είναι ο νομός Ηρακλείου (όπου το 21% των εκτάσεων βγαίνουν εκτός επιδοτήσεων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Ηρακλείου, Μανώλη Γαβαλά) και το νομό Μεσσηνίας. Επιπλέον, πιστεύει ότι όσο περνούν οι μέρες, τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα σε όλη τη χώρα.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ΕΑΣ Λέσβου, την περασμένη Τετάρτη, οργάνωσε σύσκεψη, με τη συμμετοχή των προέδρων των συνεταιρισμών, και χθες Πέμπτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή των δημάρχων, του προέδρου της ΤΕΔΚ, Σωτήρη Ζαμτράκη, και του αρμόδιου αντινομάρχη Χάρη Γραμμού. Σε αυτές τις συσκέψεις αποφασίσθηκε να συγκροτηθεί επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΣ Λέσβου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Λ. Μανδάνης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Σ. Ζαμτράκης, και ο αντινομάρχης Χ. Γραμμός. Η επιτροπή αυτή θα συμμετάσχει την Τρίτη στη σύσκεψη που έχει καλέσει η ΠΑΣΕΓΕΣ, όπου ο κ. Γιαζιτζόγλου περιμένει να ακουστούν οι θέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναμένονται αποφάσεις

Μετά τη συνάντηση της Αθήνας, θα γίνει νέα σύσκεψη στη Μυτιλήνη και θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης από εδώ και πέρα. Πάντως η άποψη του κ. Γιαζιτζόγλου είναι ότι θα πρέπει να δηλωθούν τόσο τα επιλέξιμα αγροκτήματα, όσο και τα μη επιλέξιμα, και το υπουργείο να αναλάβει την ευθύνη να καθορίσει ποιοι παραγωγοί δικαιούνται τις επιδοτήσεις και ποιοι όχι.
Κάνοντας μια πολιτική εκτίμηση, ο κ. Γιαζιτζόγλου είπε ότι όλα γίνονται με στόχο να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας στο 6%, καθώς θα μπορούν ευκολότερα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν σε εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.
Ο κ. Μανδάνης θεωρεί ότι με τα νέα δεδομένα η κτηνοτροφία της Λέσβου οδηγείται σε καταστροφή, μια και από τους 4.000 κτηνοτρόφους οι 1.650 θα χάσουν τις επιδοτήσεις τους.
Κατά την παρουσίαση των στατιστικών δεδομένων, ο συνεργάτης της ΕΑΣ Λέσβου, Γιάννης Φλωρίδης, τόνισε ότι «οι απώλειες των επιδοτήσεων δε θα αφορούν μόνο την ενιαία ενίσχυση αλλά και τις άλλες επιδοτήσεις. Όπως είναι η εξισωτική αποζημίωση, η στρεμματική ενίσχυση των ελαιώνων, τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, και τους νέους αγρότες. Επίσης υπάρχει κίνδυνος να ζητήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ την επιστροφή επιδοτήσεων από τους κτηνοτρόφους και τους άλλους παραγωγούς, που είχαν καταβληθεί τα προηγούμενα χρόνια.».



Η ρίζα του κακού

Η ανυπαρξία κτηματολογίου είναι και πάλι η ρίζα του κακού. Αν υπήρχε κτηματολόγιο με προσδιορισμένες τις χρήσεις γης θα ήταν πολύ λιγότερα τα προβλήματα για τους κτηνοτρόφους, όπως και αν από το 1987, που ψηφίστηκε ο νόμος για τον προσδιορισμό των βοσκοτόπων, είχε γίνει οριοθέτησή τους από την αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας, τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ή τους δήμους ή τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Φυσικά πολύ καλύτερα θα ήταν τα πράγματα και αν στη νομαρχία υπήρχε και λειτουργούσε τοπογραφική υπηρεσία.
Σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα αυτά είναι δευτερεύοντα, αφού το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το πώς ερμηνεύει το υπουργείο τους ορθοφωτοχάρτες. Όπως τις εκτάσεις που θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως βοσκήσιμες στη Λέσβο, και τα στελέχη του υπουργείου αποφάσισαν ότι δεν είναι βοσκότοποι αλλά δάση επειδή έχουν πουρνάρια και αστιβιές.




Από Γιαζιτζόγλου και Καραμίχα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης
Επίθεση κατά Χατζηγάκη


Με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης καταφέρονται ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου. Κι οι δύο θεωρούν ότι το υπουργείο έχει τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα και ιδιαίτερα για το ότι έως σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιοι αγρότες θα πληρώσουν το κόστος της ενεργοποίησης.
«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκης, εκτός από ανήμπορος να υλοποιήσει την κυβερνητική πολιτική και τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, με τις σημερινές δηλώσεις εμφανίζεται και ανεύθυνος, αλλά και πολιτικά κουτοπόνηρος», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας. Και επεξηγεί: «“Ανήμπορος” γιατί μέχρι στιγμής το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ψηφίσει μια τροπολογία στη Βουλή και να τη δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δεν έχει συνάψει σύμβαση έργου, δεν υπάρχει προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν ξέρουμε ακόμη ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ποιοι όχι. “Ανεύθυνος” γιατί δεν έχει συνείδηση του χρόνου και των καταληκτικών ημερομηνιών (15 Μαΐου 2009), αλλά και των συνεπειών που μπορεί να προκύψουν από τις χρονικές καθυστερήσεις για τις οποίες έχει ο ίδιος την ευθύνη. “Πολιτικά κουτοπόνηρος” γιατί, προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες του, ενεργοποιεί κοινωνικούς αυτοματισμούς επιχειρώντας να στρέψει τους αγρότες κατά των ενώσεων.»

Δε διαχωρίζω τους αγρότες
Με όλα τα παραπάνω συμφωνεί ο κ. Γιαζιτζόγλου και επισημαίνει: «Συμφωνώ, όχι μόνο γιατί είμαι μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ και ο πρόεδρός μας εκφράζει όλους με αυτή την ανακοίνωση, αλλά και γιατί εγώ δεν πρόκειται να δεχθώ να διαχωρίσω τους αγρότες. Ούτε η Ένωση ούτε οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί θα μπουν σε αυτό το “λούκι”. Το υπουργείο αποφάσισε άλλοι παραγωγοί να πληρώσουν την ενεργοποίηση και άλλοι όχι. Δική του ευθύνη είναι λοιπόν να μας πει ποιοι θα πληρώσουν και ποιοι όχι.»
Παρά την κόντρα με το υπουργείο, ο κ. Γιαζιτζόγλου δηλώνει ότι η ΕΑΣ Λέσβου, ακολουθώντας την απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ, θα συνεχίσει το έργο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης για να πληρωθούν οι αγρότες του νησιού τις επιδοτήσεις τους.


Και απάντηση από Χατζηγάκη
«Δεν προβλέπεται η καταβολή οιουδήποτε ποσού από αγρότες»


Στην ανταπάντηση προς την ΠΑΣΕΓΕΣ και τους συνεταιριστές που τον κατηγορούν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζει ότι γίνεται προσπάθεια παρανόμως και αυθαιρέτως διαστρέβλωσης της αλήθειας. Κι αναφέρει ότι η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν προβλέπει σε κανένα σημείο την καταβολή οποιασδήποτε αμοιβής από τους αγρότες.
Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα της πληρωμής προκαταβολών με ταμειακή διευκόλυνση στις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης, ο κ. Χατζηγάκης αναφέρει:
- Έχει προβλεφθεί ότι για το 2009 παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης του έργου της ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης για επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ για το 2010 και 2011 θα διεξαχθεί διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου.
- Στον τακτικό προϋπολογισμό έτους 2009 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προβλεφθεί πίστωση 25 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών για την παραπάνω εργασία.
- Προκειμένου να ξεπερασθούν προβλεπόμενες γραφειοκρατικές δυσκολίες και να πληρωθούν άμεσα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με το αναλογούν ποσό σε καθεμία, τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης απεφάσισαν τη χορήγηση προκαταβολών, μέσω ΑΤΕ στις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας, ύψους 25 εκατ. ευρώ.
- Οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών δεν επιβαρύνονται καθόλου (με τόκους) από τη χορηγηθείσα ταμειακή διευκόλυνση και η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνουν είναι ότι όταν πραγματοποιηθεί η κανονική πληρωμή θα συμψηφισθούν οι προκαταβολές που έχουν λάβει.
Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα στέλνονταν χθες 14 Μαΐου 2009 ονομαστικός κατάλογος-αρχείο δικαιούχων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και συνταξιούχων ΟΓΑ), που το εισόδημά τους προέρχεται από αγροτικές ασχολίες τουλάχιστον κατά 50%. Οι αγρότες αυτών των δύο περιπτώσεων δεν πρέπει να πληρώνουν αμοιβή στις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών και ευνόητο τυγχάνει ότι όσοι κατέβαλαν τη σχετική δαπάνη πρέπει να τους επιστραφεί, αφού μέχρι σήμερα 15 Μαΐου 2009 θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών μέσω Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας.
Τα παραπάνω - επισημαίνει ο κ. Χατζηγάκης - προβλέπονται και στη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της ΠΑΣΕΓΕΣ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


Μετά τις καταγγελίες, η σύσκεψη

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ, καλεί σε σύσκεψη τους διευθυντές των ενώσεων συνεταιρισμών και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να αρθεί το αδιέξοδο στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης.
Ακόμη τονίζει στην ανακοίνωση ότι «το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ κατά τη σημερινή του έκτακτη συνεδρίαση και αντιλαμβανόμενο την κρισιμότητα των εξελίξεων, μείνει προσηλωμένο στην ανάγκη εύρεσης λύσης για το καλό όλων των αγροτών που αγωνιούν για το μέλλον των επιδοτήσεών τους».
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey