Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η αγορά ακινήτων είναι ο κλάδος που δέχεται σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έκλεισε πέντε δύσκολα χρόνια με συνεχή πτώση των τιμών, έχοντας πλέον χάσει τα ακίνητα το ήμισυ -κατά μέσο όρο- της αξίας τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας πανελλαδικής έρευνας της RE/MAX για την αγορά ακινήτων έτους 2014. Μιλώντας με έναν εκ των εμπειρότερων μεσιτών της Λέσβου, τον Κωνσταντίνο Αγιασωτέλη, θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε την κατάσταση στην αγορά ακίνητων στη Λέσβο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της RE/MAX, οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν περαιτέρω πτώση το 2014 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων μειώθηκαν κατά 9,5% ενώ των νεόδμητων κατά 7%. Στην Αττική, αντίστοιχα, είχαμε για τα μεταχειρισμένα πτώση 11% και για τα νεόδμητα 7,5%, ακολούθως στη Θεσσαλονίκη για τα μεταχειρισμένα πτώση 10% και για τα νεόδμητα 12,5% και, τέλος, στην υπόλοιπη χώρα για τα μεταχειρισμένα πτώση 4% και για τα νεόδμητα 1,5%.
Για την αγορά της Λέσβου, ο κ. Αγιασωτέλης μάς περιγράφει την κατάσταση ακόμα πιο ζοφερή, αναφέροντας: «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι βρισκόμαστε στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων πολλών χρόνων.
Οι αγορές γίνονται με το σταγονόμετρο και εξαιτίας της πτώσης των τιμών πολλοί δε θέλουν να πουλήσουν. Κυριολεκτικά είμαστε σχεδόν στο μηδέν».
Τα επίπεδα τιμών, όπως έχει αναφερθεί και σε αντίστοιχες έρευνες προηγούμενων ετών, διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες.
Οι τιμές είναι διαπραγματεύσιμες σε μεγάλο βαθμό και επηρεάζονται από τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες καθώς και από τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τη ζήτηση αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 2014 το κύριο ενδιαφέρον των αγοραστών στράφηκε στις μεταχειρισμένες κατοικίες μικρού σχετικά εμβαδού (ακολούθησε την τάση των προηγουμένων ετών), λόγω των πιο προσιτών τιμών τους και των μειωμένων εξόδων (θέρμανσης, φόρων κ.λπ.). Έτσι βλέπουμε ότι οι κατοικίες έως 15 ετών προτιμήθηκαν σχεδόν από τους 6 στους 10 αγοραστές. Οι παλαιές κατοικίες (άνω των 25 ετών) έφθασαν το 36%. Ιδιαίτερη προτίμηση έδειξε το 1/3 των αγοραστών στις κατοικίες 6-10 ετών, ενώ ανύπαρκτο ήταν πρακτικά το ενδιαφέρον για τα νεόδμητα (μόλις το 2%).
Ο κ. Αγιασωτέλης προσθέτει: «Ένα τριάρι πριν από δυο χρόνια είχε 130 χιλιάδες ευρώ και τώρα μπορεί κάποιος να το βρει στη μισή τιμή. Σπίτια 20ετίας και πιο παλιά κυμαίνονται γύρω στις 50 χιλιάδες ευρώ και προτιμώνται από τους αγοραστές περισσότερο από τα νεόδμητα».
Στη μείωση των μισθών και στην απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια αποδίδεται η βύθιση στην αγορά ακινήτων. «Πλέον οι τράπεζες δε χορηγούν ούτε μικρά σχετικά ποσά, τα οποία παλαιότερα τα έδιναν πολύ εύκολα.
Πλέον οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που πια δε σκέφτονται για την απόκτηση κάποιου ακινήτου. Από την οικοδομή εξαρτώνται εκατοντάδες επαγγέλματα άμεσα ή έμμεσα και ήταν βασικός πυλώνας της οικονομίας. Αυτό που συμβαίνει είναι ένα φαύλος κύκλος και δεν προβλέπεται να αλλάξει σημαντικά η εικόνα τα επόμενα χρόνια» λέει ο κ. Αγιασωτέλης.
Τελικό βήμα: πού θα τα πετάξετε
Είναι βασικό να ενημερωθείτε για τα σημεία ανακύκλωσης στην πόλη. Στη Μυτιλήνη πλέον λειτουργεί ένα πλήρες σύστημα ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους να βρίσκονται σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μπει ένας μπλε κάδος δίπλα σε κάθε απλό κάδο, αλλά αυτό θα υλοποιηθεί όταν παραληφθούν τα μικρά απορριμματοφόρα οχήματα, με τα οποία θα γίνεται η αποκομιδή στις γειτονιές με στενούς δρόμους.
Μέχρι το καλοκαίρι, οι μπλε κάδοι θα έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα χωριά του νησιού, συμφώνα με διαβεβαίωση της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.
Επάνω στους μπλε κάδους υπάρχει ευκρινέστατο αυτοκόλλητο το οποίο απεικονίζει τα είδη των υλικών που πετάμε, μέταλλο συσκευασίας, γυαλί, πλαστικό και χαρτί. Τα υλικά τοποθετούνται όλα μαζί και δε χρειάζεται να είναι ξεχωριστά. Μπαταρίες και ηλεκτρικές συσκευές καθώς και ηλεκτρικοί λαμπτήρες δε μπαίνουν στους μπλε κάδους και ακολουθούν άλλο δρόμο ανακύκλωσης.
Η συγκεκριμένη μέθοδος ανακύκλωσης δεν περιλαμβάνει διαλογή στην πηγή, πράγμα που μας απαλλάσσει από την υποχρέωση να διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά. Ωστόσο, έχουμε ευθύνη να μην πετάμε αντικείμενα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους εργάτες της διαλογής.