Τ’ Αη - Δημητρίου σήμερα

26/10/2018 - 13:19 Ενημερώθηκε 26/10/2018 - 13:29

Χρόνια πολλά στους απανταχού Δημήτρηδες, Τάκηδες, Μήτσους, Μίμηδες κλπ! Στην Κωνσταντινούπολη γιορτάζει ο καθεδρικός ναός στα Ταταύλα (Κουρτουλούς), μία πεντάκλιτη Βασιλική απ’ τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Πόλης, που ακόμη και σήμερα, εποχή παρακμής και συρρίκνωσης της ελληνική ομογένειας, έχει τους περισσότερους ενορίτες. Στη Σμύρνη κοντά είναι ο ναός του Αγίου Δημητρίου Κιρκιντζέ, (Σιρίντζε) το χωριό της περιοχής της Εφέσου που είναι συνδεδεμένο με την λογοτέχνη μας Διδώ Σωτηρίου. Φέτος δεν θα λειτουργήσει η εκκλησία όπως άλλες χρονιές, όμως την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στην Αγία Φωτεινή θα λειτουργήσει ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος.

«Kestane şekeri» μια εποχιακή γλυκιά συνταγή με κάστανα:

Πρόκειται για κάστανα σε σιρόπι, συνήθως τα βρίσκεις στην περιοχή της Προύσας και πουλιούνται χύμα με ή τυποποιημένα σε βαζάκια. Γίνονται πολύ εύκολα. Πρώτα θα βάλεις να ψήσεις τα δυο κιλά κάστανα στον φούρνο, αλλιώς θα λιώσουν και τα ξεφλουδίζεις μετά. Βράζεις σιρόπι (3,5 ποτήρια ζάχαρη + 3 ποτήρια νερό + ανθόνερο και στο τέλος 1-2 σταγόνες λεμόνι). Μετά βάζεις τα κάστανα μέσα και τα βράζεις μια ώρα σε μέτριο φωτιά. Λίγο πριν το τέλος βάζεις 2 δάκρυα μαστίχα. Αν δεν φαγωθούν αμέσως τα σοδιάζετε όπως τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού και τα διατηρείτε μέσα σε γυάλες. Και αυτή η συνταγή είναι απ’ την φίλη Πελαγία, την Σμυρνιά!

Δαπάνες για την αρχαιολογική έρευνα

Ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με πέρσι, στα 34 εκατ. λίρες έναντι 37,8 εκατ. λίρες το 2017, εμφανίζεται α’ το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το σύνολο των δαπανών για τις ανασκαφές φέτος στην Τουρκία. Μεταξύ των σημαντικότερων φετινών ανασκαφών που ήταν: Στην Λαοδικεία (περιοχή Denizli) 3ος αιώνας π.Χ. Στην Σμύρνη 4ο αιώνας π.Χ. και στο Ζεύγμα στην Ν.Α. χώρα επαρχία του Gaziantep. Άλλες σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές έγιναν επίσης στην αρχαία πόλη Στρατονίκεια (επαρχία Muğla) σε Αφροδισιάδα, Έφεσο, Πέργαμο, Σαλαγασσό και στην Μαλάτια (Aslantepe). Έχει σημασία ότι τα μεγαλύτερα ποσά διατίθενται για την ανάδειξη των ελληνικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, που ευνοούν την εκδήλωση τουριστικού ενδιαφέροντος και την προσέλκυση ξένων επισκεπτων. Πέραν όμως των κρατικών δαπανών ευνοείται η ενθάρρυνση, έναντι παροχής κινήτρων, των χορηγών, όπως είναι οι μεγάλες εταιρείες. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι πριν χρόνια την αρχαιολογική έρευνα στην Άσσο υποστήριξε η Μπύρα Εφές Πίλσεν! Όπως και στην αρχαία Μητρόπολη (Τόρμπαλι) νότια της Σμύρνης σημαντικές αρχαιότητες αναδείχθηκαν το 1995 με επιχορήγηση του ιδρύματος Σαπαντζί. Τότε λοιπόν είχε αναδειχθεί στο αρχαίο θέατρο της Μητρόπολης ο θρόνος ενός χορηγού, που εκτίθεται στο Μουσείο της Σμύρνης. Σήμερα κατασκευάστηκε ένα ακριβές αντίγραφό του και τοποθετήθηκε στην θέση του στο αρχαίο θέατρο.

Εγκαινιάστηκε γιγάντιο διυλιστήριο πετρελαίου στο Αλίαγα

Με την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και του ομολόγου του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίγιεφ πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα η τελετή εγκαινίων του γιγάντιου διυλιστηρίου στο κοντινό μας Αλίαγα. Το διυλιστήριο STAR, της SOCAR, συνιστά μία απ’ τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στην Τουρκία, θεωρείται επίσης ως μία από τις μεγαλύτερες δράσεις στον πετρελαϊκό τομέα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος Ερντογάν, με την λειτουργία του η Τουρκία θα εξοικονομήσει περίπου 1,5 δις δολ. ετησίως από εισαγωγές πετρελαιοειδών και θα μείωσει την εξωτερική εξάρτηση της σε πετρελαϊκά προϊόντα». Θα ενισχύσει επίσης την τουρκική ικανότητα διύλισης κατά 30% φθάνοντας τα 40 εκατ. τόνους ετησίως. Ο Αζέρος πρόεδρος Αλίγεφ δήλωσε ότι το Μπακού και η Άγκυρα εκπληρώνουν κάθε στόχο που θέτουν, καθώς υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των δύο (τουρκόφωνων) χωρών. Καταλήγοντας: «Όσο ισχυρότερη είναι η Τουρκία, τόσο ισχυρότεροι είμαστε εμείς»!

Ευρωπαϊκή διάκριση στο ρωμαίικο νεκροταφείο του Σισλί στην Πόλη

Το κοιμητήριο της Κοινότητας Σταυροδρομίου (Τακσϊμ), το μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο της Πόλης, αναγνωρίστηκε πρόσφατα από τον ASCE (Association of Significant Cemeteries in EuropeΈνωση Αξιόλογων Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων) ως ένα από τα σπουδαιότερα κοιμητήρια της Ευρώπης με διεθνή εμβέλεια, όπως είναι τα αντίστοιχα της Βιέννης, του Λονδίνου, του Βερολίνου, των Παρισίων, του Μιλάνου και άλλα. Η αναγνώριση αυτή είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι ο ASCE -μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε το 2001 στην Μπολόνια της Ιταλίας- έχει διεθνή ακτινοβολία και αποσκοπεί στην προστασία, συντήρηση και προβολή σημαντικών κοιμητηρίων της Ευρώπης, στα οποία αναγνωρίζεται η ιδιότητά τους ως μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Ως μέλος, πλέον, του ASCE, το Κοιμητήριο του Σισλί προβάλλεται ως σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και, μέσω των καναλιών επικοινωνίας του οργανισμού, επιτυγχάνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ανάδειξή του στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey