Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μία συνήθεια δεκαετιών, που αρέσκονται οι Λέσβιοι σε αντίθεση με τους Χιώτες, τους Σαμιώτες και τους Δωδεκανήσιους που δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα απέναντί τους τουρκικά παζάρια, φαίνεται πως όσο πάει και ατονεί. Μάλιστα τις τελευταίες Πέμπτες, μετά την ένταση που δημιούργησε η σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην μεθόριο του Έβρου, ο αριθμός των Ελλήνων που μεταβαίνουν στο Αϊβαλί, μετριέται με διψήφιο νούμερο στα χαμηλότερα ίσως όλων των ετών. Πάντως στην μείωση της επιβατικής κίνησης Μυτιλήνη - Αϊβαλί, εκτός απ’ τις «πολεμικές ιαχές» των ελληνικών ΜΜΕ και του διαδικτύου, συνέτεινε και η επιβληθείσα αύξηση της τιμής του εισιτηρίου. Την χειμερινή περίοδο ασφαλώς και παρουσιάζεται μειωμένη η επιβατική κίνηση, άλλωστε δεν υπάρχουν και πολλά δρομολόγια εβδομαδιαίως. Όμως η μείωση του αριθμού, όπου από 400 - 600 επιβάτες έφθασε στους περίπου 100 κάθε Πέμπτη, έγινε αισθητή στην αγορά του Αϊβαλιού και επισημάνθηκε σε σχετικά ρεπορτάζ του τουρκικού τύπου, όπου επώνυμοι και ανώνυμοι καταστηματάρχες και ασχολούμενοι με τον τουρισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζουν τις απόψεις τους και την λύπη τους. Οι περισσότεροι επισημαίνουν: πως με την διαρκή υποτίμηση της τουρκικής λίρας, οι έλληνες καταναλωτές έχουν σημαντική ωφέλεια, πως τα δικά τους ΜΜΕ δεν δίνουν μεγάλη διάσταση στις ελληνοτουρκικές διενέξεις, καθόσον δίνουν βάρος στο όσα συμβαίνουν με την Συρία και το Κουρδικό, γι’ αυτό και δεν επηρεάζονται οι Τούρκοι που συνεχίζουν να επισκέπτονται τα νησιά, παρά την γραφειοκρατία και το κόστος έκδοσης βίζας.
Οι Τούρκοι επισκέπτες των νησιών, φαίνεται δεν πτοούνται και τόσο
Ενώ παρουσίασε αισθητή μείωση ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών στο Αϊβαλί, οι Τούρκοι, που και κατά την διάρκεια του χειμώνα μας επισκέπτονται συνήθως Σαββατοκύριακα, δεν επηρεάστηκαν. Γύρω στους 80 με 100 συνεχίζουν να μας έρχονται κάθε βδομάδα κάνοντας αισθητή την παρουσία τους τόσο στην αγορά, όσο και στις ταβέρνες της Μυτιλήνης. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, αναμένεται να υπάρξει μία ελαφρά αύξηση την περίοδο του Πάσχα, κυρίως από μεμονωμένους επισκέπτες, κατοίκους των απέναντι μας περιοχών, ενώ τα πρώτα οργανωμένα γκρουπ αναμένονται 21- 23 Απριλίου κατά το 3ήμερο της αργίας εορτής της νεολαίας, αλλά και την πρωτομαγιά. Στα μέσα Ιουνίου όπου το κλείσιμο των σχολείων, συμπίπτει φέτος με τον εορτασμό του Μπαϊράμ, μετά την πολυήμερη νηστεία του Ραμαζανιού, αναμένεται η κορύφωση της κίνησης από Τουρκία. Βέβαια όλοι ευχόμαστε και ελπίζουμε στην εκτόνωση της έντασης, ώστε και εδώ και απέναντι να περάσουμε ένα ήσυχο - ειρηνικό και παραγωγικό καλοκαίρι. Είναι θετικό που οι κοινωνικοί φορείς και στις δύο όχθες του Αιγαίου προσπαθούν να αναχαιτίσουν προς όφελος των πολιτών τα φαινόμενα που δημιουργούνται απ την ένταση των ημερών. Οι προσπάθειες της περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου και του δήμαρχου Σπ Γαληνού εδώ, που προγραμματίζονται με αφορμή και την δρομολόγηση νέου πλοίου μεταξύ Πέτρας - Κουτσούκ-κουγιού, αλλά και των αυτοδιοικητικών της Σάμου και της Χίου, που με την βοήθεια και της προξένου μας στην Σμύρνη Αργυρώς Παπούλια κινούνται από τώρα για προσέλκυση τούρκων τουριστών, ασφαλώς και αμβλύνουν προβλήματα και αποφορτίζουν το βαρύ κλίμα.
Στα ύψη οι τιμές του κουκουναριού
Στην Πέργαμο που θεωρείται το «χρηματιστήριο» του κουκουναριού (Τσαμ Φιστίκ, το λένε οι Τούρκοι), αφού εκεί παράγεται περίπου το 80% του προϊόντος στην Τουρκία, οι τιμές έχουν απογειωθεί! Αιτία η αρρώστια που εδώ και 10 χρόνια έχει πλήξει τις κουκουναριές στα βουνά του Κόζακ και δεν μπορεί ακόμη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Από 1.000 με 1.200 τόνους που ήταν η ετήσια παραγωγή, πέρσι έπεσε στους 150 με 200 τόνους. Οι παραγωγοί από 90 με 100 λίρες το κιλό που πουλούσαν στους εμπόρους, σήμερα πουλούν 180 με 200 λίρες. Έτσι το προϊόν φθάνει στα παζάρια και στις λαϊκές αγορές γύρω στις 350 λίρες το κιλό, ανάλογα βεβαία και με την ποιότητα, ενώ στα σούπερ μάρκετ που διατίθεται συνήθως σε συσκευασία των 25 γρ. αν η τιμή υπολογιστεί κατά κιλό, αγγίζει τις 450 λίρες! Για αυτό λένε ότι το κουκουνάρι ξεπέρασε τον χρυσό, αφού για το νόμισμα του ενός τετάρτου της χρυσής λίρας στην Τουρκία (που είναι και το πιο συνηθισμένο δώρο σε γάμο) απαιτούνται μόλις… 400 λίρες!
Ανοίγει αύριο το «Αγιάσμα» (Παναγία Φανερωμένη) στ’ Αϊβαλί
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης στο νεοκλασικού ρυθμού κτίριο, κληρονομιά απ’ τον καιρό των Ελλήνων στο Αϊβαλί. Κατά την παράδοση ένα κοριτσάκι έβλεπε στ’ όνειρό του την Παναγία, μίλησε στους γονείς του και στον ιερέα που έσκαψαν στο σημείο που υπέδειξε και πράγματι ήλθε στο φως το εικόνισμα και μια πηγή - αγίασμα. Έκτισαν τότε οι Αϊβαλιώτες (1867) το εκκλησάκι κι αργότερα (1890), πάνω απ’ αυτό για λατρευτικούς σκοπούς ένα περίλαμπρο κτίριο. Να λάβουμε υπόψη ότι τότε το κτίριο ήταν σχεδόν παραθαλάσσιο γι’ αυτό και στριμώχτηκε ανάμεσα στ’ άλλα. Εκεί υπήρχε η συνήθεια να γίνεται λειτουργία κάθε Πέμπτη και τα έσοδα διατίθονταν για τις ανάγκες του ελληνικού νοσοκομείου. Μετά το 1922, το κτίριο εξυπηρέτησε πολλές χρήσεις, ακόμη και ελαιοτριβείου, λόγω ύπαρξης της πηγής του νερού, ώσπου προ δεκαετίας περίπου περιήλθε στο κράτος, το οποίο το παρέδωσε στον Δήμο Αϊβαλί για να στεγάσει πολιτιστικές χρήσεις. Το 2016 με πρωτοβουλία των καταγόμενων απ το Αϊβαλί, Μουχτάρ Κέντ γενικού διευθυντή της πολυεθνικής «Coca Cola» και του εξαδέλφου του Σερίφ Καϊνάρ, ξεκίνησε η προσπάθεια να εξευρεθούν οι πόροι για την αναστήλωσή του και συγκεντρώθηκαν 33 εκατ. λίρες. Έγιναν πρώτα ανασκαφές όπου βρέθηκαν πολύ αξιόλογα στοιχεία για την πηγή καθώς και η κτητορική επιγραφή (1866), μελετήθηκε ο τύπος των υλικών (κονιάματα, λίθοι κλπ) ώστε να χρησιμοποιηθούν τα ίδια ακριβώς υλικά στην αναστήλωση και με την χρήση κουρασανιού χωρίς ίχνος τσιμέντου ολοκληρώθηκαν με σεβασμό στην ιστορία του οι εργασίες και το κτίριο αποδίδεται πλέον από αύριο στη χρήση των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης. Περιχαρής ο δήμαρχος Ραχμί Γκεντσέρ εκφράζει την ικανοποίησή του για την συνέπεια των αρχιτεκτόνων που εργάστηκαν και την ποιότητα των αναστηλωτικών εργασιών και συνδέει την διάσωση και ανάδειξη στο «Ayasma» με την πρωτοβουλία του να ενταχθεί το ιστορικό κέντρο του Αϊβαλιού στην λίστα των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Να αναφερθεί ακόμη ότι η οικογένεια των χορηγών κατάγεται απ’ την Μυτιλήνη και ότι ο βαθύπλουτος κάτοικος ΗΠΑ Μουχτάρ Κέντ, αναστήλωσε και το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στο λόφο του Μοσχονησιού και εγκατέστησε εκεί την βιβλιοθήκη του πατέρα του. Μάλιστα λέγεται πως όρισε ως παρακαταθήκη στην δωρεά του προς τον Δήμο Αϊβαλιού το κτίριο του Αγιάσματος να παραχωρείται για λατρευτική χρήση, οσάκις το ζητά ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Θα δείξει!