Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το Κιουνεφέ, είναι δημοφιλές αραβικό επιδόρπιο, παραλλαγές του όμως υπάρχουν πολλές στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και στον Καύκασο. Συνήθως το ψήνουν στο τηγάνι, εδώ η φίλη Τσιντέμ (Çiğdem Celasin) η γνωστή και στη Λέσβο κεραμίστρια απ’ το Αϊβαλί, βρήκε και μας στέλνει μια εκδοχή του γλυκού από την Κωνσταντινούπολη, πιο εύκολη, που γίνεται στον φούρνο.
Τα υλικά: 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι (½ κιλό),150 γρ βούτυρο αγελάδας λιωμένο,400 γρ. ανάλατο τυρί (στην Τουρκία υπάρχουν ειδικά τυριά, εδώ με ανθότυρο, ή μοτσαρέλα) 300 γρ ζάχαρη, 200 γρ νερό, χυμό από 1/2 λεμόνι,1/2 κούπα επιπλέον βούτυρο για τα ταψάκια και το ράντισμα,, ½ φλ. φιστίκια (Αντεπ - Αιγίνης) τριμμένα και προαιρετικά ½ κουταλάκι βανίλια.
Εκτέλεση κόβουμε το κανταΐφι, για να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες, το ξαίνουμε το μαδάμε.Κόβουμε το τυρί σε πολύ λεπτές φέτες. Σε μικρή κατσαρόλα ή μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω από το “ξασμένο” κανταΐφι και ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε το κανταΐφι σε τέσσερα μέρη (δόσεις).Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι μιας χρήσης 20 εκ και απλώνουμε το μισό από το κανταΐφι της μίας δόσης. Το πιέζουμε με το χέρι μας καλά, ώστε να γίνει επίπεδο και να πάρει το σχήμα του ταψιού. Βάζουμε το 1/4 από το τυρί σε φέτες Σκεπάζουμε με την άλλη μισή δόση κανταϊφιού και ξαναπιέζουμε ώστε να είναι όσο γίνεται πιο συμπαγές. Ραντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα ταψάκια/δόσεις. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 β. για 45-50 , ώσπου να ροδίσει. Εν τω μεταξύ έχουμε ήδη ετοιμάσει το σιρόπι βράζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι για 2-3’ . Βγάζουμε το κιουνεφέ και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι. Πασπαλίζουμε και σερβίρουμε με Αντέπ φιστίκια.