Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες τα γλυκά της εποχής. Τα πρώτα είναι απολύτως ελληνικά προερχόμενα - σχετιζόμενά με την «Μακαρία» - μακαρονία που οι αρχαίοι Έλληνες μοίραζαν στις κηδείες. Αργότερα στη Μ. Ασία τα «μέλωσαν», τα είπαν και «φοινίκια» και τα καθιέρωσαν ως Χριστουγεννιάτικα γλυκά. Οι κουραμπιέδες μάλλον προέρχονται από το Ιράν, τα πήραν οι Τούρκοι κι άλλοι στην Μ. Ανατολή και τα Βαλκάνια. Kuru = ξηρό, biye = μπισκότο (από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές). Τελευταία λόγω που έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς οι κουραμπιέδες τύπου Καρβάλης, που οι πρόσφυγες της Καππαδοκίας έφεραν στην Καβάλα, λέγονται και «kavala Kurabiyie». Παρακαλέσαμε την κυρία Havva Ova, σύζυγο του φίλου ελληνόφωνου και πολύ γνωστού στην Λέσβο τέως αντιδημάρχου Αϊβαλί Ουφουκ Οβα, και μας έστειλε την συνταγή για τα Κalburabasti, που μοιάζουν με τα δικά μας μελομακάρονα και πήραν το όνομά τους απ’ το κόσκινο (Kalbur)πάνω στο οποίο τα πλάθουν για να πάρουν σχέδιο.
ΤΑ ΥΛΙΚΑ : 250 γρ βούτυρο, 2 αυγά, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, 1 ποτήρι σιμιγδάλι, 1/2 πακέτο μπέικιν πάουντερ, 1 κ. γ.σόδα, 1 κ. γ χυμό λεμονιού, 3,5 φλιτζάνια αλεύρι. Για το σιρόπι : 4 ποτήρια νερό 4 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη χυμό από 1/2 λεμόνι Για επικάλυψη: πράσινο φιστίκι αλεσμένο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Για τη ζύμη: βάζουμε σε μπολ το βούτυρο ( θερμοκρασία δωματίου)σπάμε τα αυγά προσθέτουμε και την ζάχαρη και τα κτυπάμε με το σύρμα. Μετά προσθέτουμε σιμιγδάλι, σόδα, λεμόνι, μπεικιν και λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια πολύ μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.Πάρτε κομμάτια ζύμης μέγεθος καρυδιού και περάστε τα από την επιφάνεια του σουρωτηριού για να πάρουν σχέδιο και σχήμα οβάλ. Εάν θέλουμε τα γεμίζουμε και με καρύδια, οπότε μοιάζουν με τα παραδοσιακά Ισλί Κουραμπιέ των Ποντίων. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο για 30 - 35 ‘ στους 170c μέχρι να ροδίσουν. Τα περιχύνουμε τέλος με το κρύο σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με αλεσμένα καρύδια η φιστίκια Αντέπ.