Οι εξ ανατολών... γείτονες

04/09/2012 - 15:33

Μουσική συνάντηση των Ζουλφού Λιβανελί και Γιώργου Νταλάρα σε δύο συναυλίες, για την υποστήριξη αθλητών με αναπηρία. Η μία στις 24 Σεπτεμβρίου στη Σμύρνη (Bornova Aşik Veysel Amphitheatre) και η δεύτερη στην Κωνσταντινούπολη (Harbiye open-air Theatre).

Μουσική συνάντηση Λιβανελί - Νταλάρα στην Τουρκία
Μουσική συνάντηση των Ζουλφού Λιβανελί και Γιώργου Νταλάρα σε δύο συναυλίες, για την υποστήριξη αθλητών με αναπηρία. Η μία στις 24 Σεπτεμβρίου στη Σμύρνη (Bornova Aşik Veysel Amphitheatre) και η δεύτερη στην Κωνσταντινούπολη (Harbiye open-air Theatre). Τα έσοδα από τις συναυλίες θα δοθούν στον οργανισμό Special Olympics της Τουρκίας.
Ας σημειωθεί ότι η εβδομάδα που πέρασε, είχε κι άλλες μουσικές ελληνοτουρκικές γιορτές, με την ευκαιρία πολλών τοπικών φεστιβάλ που συνδυάστηκαν με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης. Ξεχώρισαν ιδιαίτερα η συναυλία 70μελούς ελληνοτουρκικής ορχήστρας νέων στον Τσεσμέ και οι εκδηλώσεις του Δήμου Μπεσίκτας στην Πόλη, όπου έλαβαν μέρος ελληνικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.
Στη συναυλία τού Τσεσμέ παρέστησαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, Θεόδωρος Τσακίρης, η γενική πρόξενος της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπεϊζάν Ουντουνά, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και πολύς κόσμος.



«Πριγκιπικός» γάμος στο Σαρμουσάκ
Την περασμένη Παρασκευή, στη χερσόνησο Badabut τού Σαρμουσάκ (ακριβώς απέναντι απ’ το δικό μας Μπαλτζίκι), όπου σε ιδιωτικό όρμο βρίσκεται η έπαυλη του γαμπρού, έγινε ο γάμος τού Αλί Κιορσάκ και της Εμινέ Μπόινερ.
Ο γαμπρός, Τουρκοκρητικός στην καταγωγή, είναι γιος πλούσιου επιχειρηματία της περιοχής, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ελιάς και του ελαιόλαδου. Η Εμινέ είναι κόρη του Τζεμ Μπόινερ, με αλυσίδες καταστημάτων ιματισμού σ’ όλη την Τουρκία, όπως τα ΥΚΜ (Yeni Karamürsel) και άλλα. Όπως ήταν επόμενο, καλεσμένοι ήταν όλα τα μεγάλα ονόματα της τουρκικής πλουτοκρατίας και μάλιστα κλείστηκαν τα δύο μεγαλύτερα ξενοδοχεία τού Σαρμουσάκ για την παραμονή τους. Πολλοί επίσης φιλοξενήθηκαν απ’ τους Σαμπαντζί, Κοτς, Κόμιλι κ.ά., που διαθέτουν βίλες στα Μοσχονήσια). Να ζήσουν καλά οι νεόνυμφοι, και… εμείς καλύτερα!


Η νύφη, καθώς αποβιβάζεται για να συναντήσει το γαμπρό

Διαμαρτυρίες στο Αδραμύττι για το περιβάλλον
Με δημόσια διαμαρτυρία τους προς τις αρχές πολλοί κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Αδραμύτττι για τις άδειες λατόμησης και εξόρυξης που συνεχίζεται να χορηγούνται στο βουνό Καζ-Νταγ. Αυτήν τη φορά λόγος γίνεται για τα χωριά Dereli, Karadağ και Karayurt, βόρεια του Αδραμυττίου, όπου η λειτουργία των λατομείων εγκυμονεί κινδύνους για τις καλλιέργειες, αλλά και την υγεία των πολιτών.




Νέα από τη Σμύρνη
Δίδυμους πύργους αποκτά και η Σμύρνη  
Εκατόν πενήντα εκατομμύρια δολλάρια θα είναι το κόστος των δίδυμων πύργων, 45 και 29 ορόφων αντίστοιχα, που θα αναγερθούν πίσω απ’ το λιμάνι τού Αλσαντσάκ, όπου σχεδιάζεται να λειτουργεί τα επόμενα χρόνια το εμπορικό κέντρο της μεγαλούπολης. Τα πολυώροφα αυτά κτήρια θα στεγάζουν γραφεία και κατοικίες.



Αναστήλωση του Υδραγωγείου «Βεζίρ Αγά» 
Ο Δήμος τού Κονάκ πήρε απόφαση να αναστηλώσει τις καμάρες του παλιού υδραγωγείου, να αναπλάσει τη γύρω περιοχή και να προστατεύσει και αναδείξει το μνημείο. Το Υδραγωγείο τού Βεζίρ Αγά κατασκευάστηκε μεταξύ 1652 και 1657 με διαταγή του σουλτάνου, για να φέρει το νερό απ’ την περιοχή του Βουτζά στη Σμύρνη.



Εβδομάδα για ψώνια   
«Alışveriş Festival» ονομάστηκαν οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται απ’ το Επιμελητήριο Σμύρνης, τους επιμέρους Δήμους του Κονάκ (κέντρο), του Καρσίγιακα (Κορδελιού) και άλλους φορείς, από 31 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου, δηλαδή όσο διαρκεί η Διεθνής Έκθεση της Σμύρνης. Κατά την περίοδο αυτή, τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά από 10 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, θα γίνονται διάφορα χάπενινγκ και φυσικά καθημερινές εναλλαγές των προσφορών. Απώτερος στόχος, να ευχαριστηθούν απ’ την παραμονή τους στη Σμύρνη οι 1,5 εκατ. περίπου επισκέπτες της Έκθεσης και φυσικά να γίνει και ο σχετικός τζίρος στα μαγαζιά!



Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Τροία
Δημοπρατείται ως το τέλος του έτους η κατασκευή νέου συγχρόνου αρχαιολογικού Μουσείου στο χωριό Tevfikiye, που βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας. Παραδόθηκε ήδη η σχετική μελέτη, σύμφωνα με την οποία το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και το κόστος θα φθάσει στο 10 εκατ. δολλάρια. Στόχος των αρχών είναι με τη λειτουργία του νέου Μουσείου να αυξηθούν, από 500 χιλιάδες που είναι σήμερα, στο ένα εκατομμύριο οι επισκέπτες της Τροίας. Οι ανασκαφές στην Τροία γίνονται εδώ και 150 χρόνια, τα τελευταία δε 25, περισσότερο συστηματικά και εντατικά.



Αυξήσεις στα εισιτήρια και στην Πόλη
Αύξηση κατά μέσο όρο περίπου 10% από την 1η Σεπτεμβρίου έγινε στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Κωνσταντινούπολη. Σε μερικές δε, περιπτώσεις, η αύξηση φθάνει και το 50%. Τα εισιτήρια: της 1,75 αυξάνονται σε 1,95 λίρα. Για τους μαθητές, από 1,00 σε 1,10, για τους εκπαιδευτικούς και τους υπερήλικες, από 1,20 σε 1,35 λίρα.
Στα πλοία «IDO», «Σίρκετζι - Χάρεμ» και τις ακτοπλοϊκές γραμμές, καθώς και στα μοτόρια, η πρώτη επιβίβαση αυξάνεται από 1,20 σε 1,40 και η μετεπιβίβαση από 1,20 σε 1,30, στις επόμενες μετεπιβιβάσεις παραμένει το 1,20.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έγιναν στα κέρματα (ζετόν). Η μπλε μηνιαία κάρτα αυξήθηκε από 140, σε 155 λίρες.
Στα πλοία γραμμής και στα τροχοδρομημένα μέσα, η τιμή κέρματος από 2 αυξήθηκε στις 3 λίρες. Αυξήσεις πήραν και τα καταμαράν. Οι γραμμές Μπόσταντζι - Καμπάτας και Μπόσταντζι - Μπακίρκιοϊ από 4,75 έφθασαν στις 5,20 στα οχηματαγωγά,, η κανονική τιμή από 6,50 αυξήθηκε στις 7,00, ενώ η τιμή των 8,50 για ώρες αιχμής παραμένει η ίδια.

Παράπονα απ’ το δήμαρχο Φώκαιας
Ο δήμαρχος Φώκαιας Γκιορχάν Ντεμιράτζ δείχνει το παραθαλάσσιο δημοτικό οικόπεδο, που παραχωρούν σε επενδυτή για ανέγερση μεγάλης σύγχρονης τουριστικής μονάδας 400 κλινών, αλλά επενδυτής δε βρίσκεται! Εκτιμά πως ο λόγος είναι που η Φώκαια δεν κατατάσσεται στους κατά προτεραιότητα τουριστικούς προορισμούς, για να επωφεληθούν οι επενδυτές απ’ τα ειδικά κρατικά κίνητρα. Αφότου σταμάτησε τη λειτουργία τού «Club Mediterranee», δεν υπάρχει στη Φώκαια μεγάλο ξενοδοχείο απ’ τις δραστηριότητες του οποίου να δημιουργείται γενικότερη τουριστική κίνηση.

Η Παναγία στο Βεφά στην Πόλη
Η εκκλησία αυτή βρίσκεται εσωτερικά στο μυχό του Κεράτιου Κόλπου στην Πόλη και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλες δόξες, αφού καθημερινά την επισκέπτεται πλήθος προσκυνητών, κυρίως γυναίκες μουσουλμάνες. Ειδικά κάθε πρώτη του μηνός, ο αριθμός των προσκυνητών αυξάνει, αφού οι προσερχόμενοι κατεβαίνουν πρώτα στο υπόγειο για να πάρουν το Αγίασμα και μετά ανεβαίνουν στην εκκλησία να τους ευλογήσει ο ιερέας, να ανάψουν το κερί τους, να προσευχηθούν, να «συνομιλήσουν» με την Παναγία και να ζητήσουν τη χάρη της. Μάλιστα υπάρχουν στον τοίχο της εκκλησίας κουτάκια όπου οι προσκυνητές ρίχνουν απ’ τη σχισμή το χαρτάκι με την ευχή τους και μετά προσπαθούν, με τα διάφορα κλειδάκια που υπάρχουν, να ανοίξουν το κουτί των ευχών για να δείξει η Παναγιά τη χάρη της στον τυχερό! 1η Σεπτεμβρίου 2012 στην Παναγία τού Βεφά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey