Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο Δήμος Λέσβου και το Πανεπιστήμιο του Agder (Νορβηγία) διοργανώνουν από την Πέμπτη 9 έως το Σαββάτο 11 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης τη διεθνή διεπιστημονική συνάντηση «Διάλογοι της Λέσβου» (Lesbos Dialogues), με θέμα «Τεχνολογία και προσφυγική κρίση».
Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση των Διαλόγων της Λέσβου, οι οποίοι είναι μια σειρά θεματικών συναντήσεων με σκοπό να προτείνουν λύσεις και βέλτιστες πρακτικές για την επίλυση διάφορων προκλήσεων διεθνούς ενδιαφέροντος, έπειτα από σε βάθος διάλογο ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αρχές, σχετικούς με το εκάστοτε θέμα οργανισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία. Στόχος είναι η καθιέρωση του θεσμού των διαλόγων ως ένα μέσο εξεύρεσης λύσεων, μέσα από τον ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο, ο οποίος μπορεί να παραγάγει πρακτικά και άμεσα αποτελέσματα.
Θεματικές ενότητες
Η συνάντηση περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες (αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα):
Ας σημειωθεί ότι το σεμινάριο για το crowdfunding, προγραμματισμένο για το απόγευμα του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου, δεν αφορά μόνο όσους ασχολούνται ή σχετίζονται με την προσφυγική κρίση, αλλά όποιον ιδιώτη, εταιρεία ή φορέα επιθυμεί τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής ή πολιτισμικής του δραστηριότητας μέσω crowdfunding.
Ο κατάλογος των ομιλητών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους εξής:
Και οι εισηγητές
Επιστημονικός υπεύθυνος των Διαλόγων της Λέσβου είναι ο συμπατριώτης μας Απόστολος Σπανός, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Άγκντερ που μίλησε στο ΑΠΕ και τόνισε: «Ως Λέσβιος στην καταγωγή, δεν μπορούσα να μείνω αδιάφορος σε μια τέτοια ανθρωπιστική κρίση, η οποία επιπλέον διαδραματιζόταν στον τόπο μου. Η ιδέα ήρθε μετά, αφού είχα μιλήσει με πολλούς ανθρώπους που σχετίζονταν με την προσφυγική κρίση από διάφορα μετερίζια. Και η ιδέα ήταν να βάλουμε στο ίδιο τραπέζι ανθρώπους που έχουν την καθημερινή ευθύνη για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, ειδικούς που την έχουν μελετήσει για χρόνια ή την μελετούν τώρα, ανθρώπους που μπορούν να προτείνουν λύσεις και εκείνους που θα μπορούσαν να τις υλοποιήσουν, εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και των ίδιων των προσφύγων. Πιστεύω πάρα πολύ στη συνέργεια. Δυστυχώς όμως, μέχρι τώρα, η επικοινωνία ανάμεσα στους διάφορους παράγοντες και πρωταγωνιστές είναι περιορισμένη, ενώ η συνεργασία περιορίζεται στις περιπτώσεις που είναι αναγκαία.»
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ: lesbosdialogues.uia.no.
Οι ενδιαφερόμενοι, ιδίως όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο σεμινάριο για το crowdfunding, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο https://eras.uia.no/reg.php?id=2116.