Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι νέοι αφιχθέντες μετά την 1η Απριλίου αν δεν παραταθεί η ισχύς της ΠΝΠ για την αναστολή του ασύλου θα παραμείνουν εδώ!
39 μετανάστες αφγανικής και αφρικανικής κυρίως καταγωγής έφτασε σήμερα το πρωί, με πλαστική βάρκα σε παραθαλάσσια περιοχή της Κλειούς, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης επτά μποφόρ. Φαίνεται ότι η περιοχή της Κλειους τον τελευταίο καιρό αποτελεί προορισμός για τους αφιχθέντες από τα απέναντι παράλια.
Μεταφέρθηκαν σε ένα παρεκκλήσι έξω από το χωριό, όπου και θα παραμείνουν τουλάχιστον για 14 μέρες σε καραντίνα στο πλαίσιο των αποφάσεων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Οι αφιχθέντες μετά την 1η Απριλίου, αν δεν παραταθεί η ισχύς της ΠΝΠ που αναστέλλει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο, μόνο που αυτήν την περίοδο λόγω της πανδημίας η Υπηρεσία ασύλου έχει αναστείλει τη λειτουργία της.
Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι , αν δεν αλλάξει κάτι δεν θα μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, αλλά θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους αφιχθέντες προ της 1ης Μαρτίου που τέθηκε σε ισχύ η ΠΝΠ.
Προς το παρόν όμως θα μένουν σε πρόχειρα καταλύματα αφού μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα Μηταράκη για αυτήν την περίπτωση των αφιχθέντων, το που θα μείνουν από το δήμο Δυτικής Λέσβου στα όρια του οποίου βρίσκεται η Κλειου.
Να σημειώσουμε ότι πέρα από αυτούς τους μετανάστες που βγήκαν σήμερα στην περιοχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου, παραμένουν σε απομόνωση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και άλλοι στο λιμάνι της Πέτρας και στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου Μανταμάδου, οι οποίοι με αυτούς που βρίσκονται σε καραντίνα στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα μεταφερθούν με την πρωτη ευκαιρία σε δομή της ηπειρωτικής χώρας , είτε της Μαλακάσας, είτε αυτής των Σερρών.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι από την ισχύ της ΠΝΠ, την 1η Μαρτίου, που αναστέλεται η υποβολή αίτησης ασύλου στους παράνομα εισελθόντες μετανάστες, έχουν περάσει στη Λέσβο περί τους 850 μετανάστες οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, η πρώτη επιχείρηση με το αρματαγωγό «Ρόδος» που τους μετέφερε στην Μαλακάσα και η δεύτερη με πλοίο στη δομή των Σερρών.
Αρα με βάση τα σημερινά δεδομένα στη Λέσβο έχουμε τρεις κατηγορίες εγκλωβισμένους για διάφορους λόγους. Τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στο νησί πριν την 1η Μαρτίου και που σήμερα αριθμούν για όλες τις δομές ( Μόρια, Καρά Τεπέ, Σπίτια στην πόλη κ.α.) περί τις 21.000, τους παράνομα αφιχθέντες μετά την 1η Μαρτίου και που μένουν σε καραντίνα σε διάφορες περιοχές του νησιού και αριθμούν περί τους 150 και τέλος αυτοί που αφίχθηκαν σήμερα 1η Απριλίου και όσοι ενδεχομένως θα αφιχθούν τις επόμενες μέρες που θα βρίσκονται στην καραντίνα, παραμένοντας όμως σε εκκρεμότητα το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.
Η όλη υπόθεση χρειάζεται την καλύτερη δυνατή διαχείριση, σε συνεργασία του υπουργείου και των τοπικών αρχών, γιατί εν μέσω πανδημίας η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πρώτη προτεραιότητα.