Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η νυχτερινή πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και φέτος βάσει της απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
Κυκλοφοριακή μελέτη για την πλήρη «νομιμοποίηση» του καινοτόμου μέτρου, η φετινή απόφαση της δημοτικής αρχής
Έτσι όπως είχε εξελιχθεί η υπόθεση, με αρκετά «θερμά» επεισόδια μεταξύ των εμπλεκομένων και από τη στιγμή που η «συμφωνία κυρίων», (αφού μία τέτοια ήταν στην πραγματικότητα), έσπασε εξαιτίας της μη τήρησης σε ικανοποιητικό βαθμό των «συμφωνηθέντων», η περίφημη νυχτερινή πεζοδρόμηση που κέρδισε τις εντυπώσεις πέρυσι με την εφαρμογή της, τέθηκε υπό σοβαρή αμφισβήτηση. Και χθες, η αρμόδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, παρουσία και του ιδίου του δημάρχου Σπύρου Γαληνού, επέλεξε κατά τη συνεδρίασή της για το θέμα, το δρόμο της νομιμότητας. Αποφασίζοντας, μετά από τέσσερις ώρες(!) συνεδρίασης, να αναθέσει άμεσα την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης για την πεζοδρόμηση του ιστορικού μέτρου, υπολογίζοντας πολύ σοβαρά τα ζητήματα ασφάλειας (και πρόσβασης) που εγείρονταν τόσο από τους περίοικους, όσο κυρίως από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Τούτων δοθέντων, η νυχτερινή πεζοδρόμηση που άρεσε σε πολύ κόσμο, αλλά έπασχε από τους δεκάδες αστερίσκους της και κυρίως από το γεγονός πως η δημοτική αρχή ουδέποτε μπήκε σε σοβαρή διαδικασία να «νομιμοποιήσει» αυτή την καινοτόμα και θαρραλέα περσινή πολιτική της απόφαση, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και φέτος. Αφήνοντας ομολογουμένως ανάμεικτα συναισθήματα σε καταστηματάρχες, περίοικους αλλά και… επισκέπτες της περιοχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το ότι η νυχτερινή πεζοδρόμηση τέθηκε υπό αμφισβήτηση φέτος, δεν έγινε γνωστό χθες. Από παραμονές του καλοκαιριού αναδείχθηκαν οι δυσλειτουργίες και οι αρνητικές επιπτώσεις του μέτρου, που του κόστισαν τη «νομιμοποίηση» που είχε λάβει πέρυσι τέτοια εποχή. Τα ζητήματα ασφαλείας και καθαριότητας, πολύ σύντομα σκέπασαν τις θετικές εντυπώσεις από την εφαρμογή του μέτρου και ανέδειξαν το βασικό πρόβλημά του: δεν είχε απολύτως καμία νομιμοποίηση, προκειμένου να είναι καλυμμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Οι διαβουλεύσεις δε, μεταξύ καταστηματαρχών και περιοίκων που προηγήθηκαν, με συντονιστή τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης Πάνο Πίτσιο, σύντομα ανέδειξαν και ένα ακόμη εξίσου σημαντικό πρόβλημα που παραπέμπει στον… «Καλλικράτη». Αφού η δημοτική κοινότητα Μυτιλήνης, λειτούργησε μεν ως η αρμόδια για να εφαρμόσει το μέτρο, πήρε πρωτοβουλίες, επιχείρησε συναινέσεις και εισηγήθηκε αποφάσεις, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να είναι αρμόδια για να αποφασίσει το οτιδήποτε. Και η καλή της διάθεση ή πρόθεση πέρυσι τέτοια εποχή, εξαντλήθηκε φέτος, αφού εν τω μεταξύ, η «συμφωνία κυρίων» που εξασφάλισε τον Ιούνη του 2017, δεν έγινε απόφαση του δήμου Λέσβου ποτέ ως και τον Ιούνη του 2018.
Κυκλοφοριακή μελέτη για τα Λαδάδικα
Η τοποθέτηση του πραγματικά αρμοδίου να νομιμοποιήσει την νυχτερινή πεζοδρόμηση σε Λαδάδικα και Κουμιδιά, του αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής Νίκου Καρασάββα, ήταν χαρακτηριστική όλων των παραπάνω κατά την χθεσινή συνεδρίαση για το όλο θέμα: «Δεν είναι μυστικό ότι η διάθεσή μας ήταν να γίνει ξανά η πεζοδρόμηση, αρκεί όμως να μπορούσαμε όπως και πέρυσι να συμφωνήσουμε σε κάποια προαπαιτούμενα, Το μέτρο εξάλλου πέρυσι, κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά συμπερασματικά πέτυχε κατά το ήμισυ. Γιατί δεν τηρήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα. Οπότε, βάσει και της σχετικής εισήγησης της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης, φέτος θα κάνουμε αυτό που δεν θα απειλεί να βάλει κανέναν σε περιπέτειες», είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και στο ίδιο μήκος εξέπεμψε και ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός που ήταν παρών στη διαδικασία και άκουσε τις απόψεις τόσο των περίοικων, όσο και των καταστηματαρχών.
«Ούτε τους πολίτες, ούτε τους επαγγελματίες, ούτε τους υπαλλήλους του δήμου που γνωμοδοτούν, ούτε και τους αιρετούς, μπορούμε να βάλουμε σε περιπέτειες. Οπότε η λύση της ανάθεσης μίας κυκλοφοριακής μελέτης που θα μας εξασφαλίζει τη νομιμότητα και την λειτουργικότητα όλων όσων θέλουμε να κάνουμε στο ιστορικό μας κέντρο, είναι μονόδρομος», δήλωσε στο «Ε» μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κ. Καρασσάβας, ενημερώνοντας για τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν.
Ας σημειωθεί ότι παρόντες στη συνεδρίαση, εκφράζοντας τις απόψεις τους επί του μέτρου, ήταν ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης κ. Πίτσιος, εκπρόσωποι των καταστηματαρχών (κ.κ. Βερβέρης και Γκιγκιλίνης), των άτυπων συνοικιακών συμβουλίων, του υπό σύσταση συλλόγου κατοίκων Κουλμπάρας-Κιόσκι (κ. Μπαλάσκας), αλλά και της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επιχειρήθηκε και μία ύστατη προσπάθεια να εξασφαλιστεί μία νέα άτυπη συμφωνία για λειτουργία του μέτρου και στις οδούς Μητροπόλεως, Χίου και Βερναρδάκη, που αποκρούστηκε σύντομα από τον ίδιο τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, που έδειξε σε κάθε τόνο πως θα φέρει στο εγγύς μέλλον την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου, μέσω κυκλοφοριακής μελέτης και μόνο.
Πίτσιος: «Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, μπροστά στο διαφαινόμενο «ναυάγιο» της επανάληψης της περσινής διαδικασίας για την περισταστιακή έστω πεζοδρόμηση της Κουμιδιάς και των Λαδάδικων, κράτησε το θετικό της όλης υπόθεσης, που είναι η απόφαση καταρχήν για την πλήρη νομιμοποίηση του περσινού μέτρου. Και έδειξε πως για εκείνον τουλάχιστον, η υπόθεση δεν έχει κλείσει οριστικά για το φετινό καλοκαίρι. «Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι θετική ως προς την εισήγηση της δημοτικής μας κοινότητας για την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης. Από εκεί και έπειτα, εμείς και εγώ προσωπικά θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που μας δίνει ο νόμος προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο και φέτος το καλοκαίρι…