Η επίθεση ακραίων στοιχείων στους μετανάστες που είχαν καταλάβει την πλατεία, μετέτρεψε την πόλη σε ...ρίνκ!

Εικόνες που δεν ξανάζησε η Μυτιλήνη και ήδη κάνουν τον γύρο του κόσμου εκτυλίχθησαν τη νύχτα της Κυριακής έως τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ένα χρονικό εικόνων και επεισοδίων που έσπειραν τον τρόμο στην πρωτεύουσα του νησιού μας και δεν πρέπει να επαναληφθούν. Το «Ε» με δύο κάμερες παρακολούθησε κάθε λεπτό από τις 10 το βράδυ της Κυριακής μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας. Ιδού οι εικόνες που κατέγραψε Εικόνες που δεν ξανάζησε η Μυτιλήνη και ήδη κάνουν τον γύρο του κόσμου εκτυλίχθησαν τη νύχτα της Κυριακής έως τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ένα χρονικό εικόνων και επεισοδίων που έσπειραν τον τρόμο στην πρωτεύουσα του νησιού μας και δεν πρέπει να επαναληφθούν. Το «Ε» με δύο κάμερες παρακολούθησε κάθε λεπτό από τις 10 το βράδυ της Κυριακής μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας. Ιδού οι εικόνες που κατέγραψε

Μια νύχτα που δεν πρέπει να ξαναζήσουμε

24/04/2018 - 13:13 Ενημερώθηκε 24/04/2018 - 13:57

Φωτοβολίδες, βρισιές, δακρυγόνα. Σε μια νύχτα μέχρι το ξημέρωμα, η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του νησιού μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με τον Άγιο Θεράποντα να φαίνεται μουτζουρωμένος από την άλλη πλευρά της προκυμαίας, από τους γκρίζους καπνούς των πυρκαγιών που άναψαν στους κάδους. Μία πολυήμερη κατάληψη, η δεύτερη κατά σειρά από Αφγανούς μετανάστες, ανένδοτους να αποχωρήσουν ζητώντας τον απεγκλωβισμό τους από το νησί. Μία τοπική κοινωνία να παρακολουθεί τρία χρόνια ένα σίριαλ που δεν λέει να σταματήσει, αυτό του προσφυγικού. Μία κυβέρνηση, έτοιμη να «θυσιάσει» ένα νησί για να μην αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αρχές που παρακολουθούν και δεν παρεμβαίνουν, ούτε προλαμβάνοντας, ούτε επί τόπου, ούτε… εκ των υστέρων. «Συνταγή», με άλλα λόγια επιτυχίας για κάθε επίδοξο πολιτικάντη και βέβαια πεδίο δόξης λαμπρό για τον ακροδεξιό χώρο για να σπείρει ρατσιστικό μίσος. Ή όπως η λαϊκή παροιμία λέει, μας φταίει ο γάιδαρος, αλλά χτυπάμε το σαμάρι.

Εντελώς κυνικά, αλλά με λογική βάση, κάποιοι μιλώντας για τα γεγονότα της πλατείας Σαπφούς παρατηρούν ότι τόσο οι επιτιθέμενοι, όσο και οι αμυνόμενοι για το ίδιο πράγμα διαμαρτύρονται- για τον εγκλωβισμό. Ποτέ όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

 

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδίως σε ακροδεξιές σελίδες προπαγανδίζονταν κάλεσμα εδώ και ημέρες για τη συγκέντρωση στην υποστολή της σημαίας. Διαβάζοντας οι αρμόδιοι την ένδειξη «Έτοιμοι για όλα», μάλλον δεν κατάλαβαν (!) τι επρόκειτο να ακολουθήσει…

Το κάλεσμα

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδίως σε ακροδεξιές σελίδες προπαγανδίζονταν κάλεσμα εδώ και ημέρες για τη συγκέντρωση στην υποστολή της σημαίας. Διαβάζοντας οι αρμόδιοι την ένδειξη «Έτοιμοι για όλα», μάλλον δεν κατάλαβαν (!) τι επρόκειτο να ακολουθήσει… Μην ξεχνάμε ότι εδώ και χρόνια κάθε Κυριακή, η υποστολή της σημαίας και ιδίως αν έχει καλό καιρό, συγκεντρώνει περαστικούς της προκυμαίας, πολλοί από τους οποίους τιμώντας τον εθνικό ύμνο, τον τραγουδούν και στέκονται όρθιοι. Να θυμίσουμε επί τη ευκαιρία την ψευδή είδηση που προκάλεσε πανικό τον Σεπτέμβριο του 2016 ότι δήθεν «λαθρομετανάστες εμπόδισαν την υποστολή της ελληνικής σημαίας». Με όχημα την ψευδή είδηση, κάθε Κυριακή έκτοτε ακροδεξιά ομάδα καλούσε διαδικτυακά στην υπεράσπιση της υποστολής της ελληνικής σημαίας. Τις πρώτες Κυριακές υπήρχε μεγάλη συμμετοχή, στη συνέχεια ατόνησαν οι συγκεντρώσεις αυτές, ανεξάρτητα από τους πολίτες που ούτως ή άλλως απολάμβαναν και απολαμβάνουν το απόγευμα της κάθε Κυριακής, όπου ο στρατός παρελαύνει.

Οι Αφγανοί έχουν καταλάβει την πλατεία Σαπφούς από την περασμένη Τρίτη. Βλέποντας ότι τα πνεύματα οξύνονται, χρησιμοποίησαν κουβέρτες ως προστατευτικές τέντες για τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Η ίδια ομάδα που προκάλεσε τα επεισόδια στην προηγούμενη πολυήμερη κατάληψη Αφγανών με προπηλακισμούς κατά προσφύγων και ύβρεις, φέρεται να πρωταγωνίστησε στη «νέα» εξαήμερη κατάληψη (άλλων) Αφγανών, με παρόμοια συνταγή και κατά πώς φαίνεται με μεγαλύτερο σχεδιασμό και περισσότερες φιλοδοξίες. Μόνο που όπως αποδείχτηκε, η σειρά των γεγονότων ξεπέρασε τόσο αυτές τις φιλοδοξίες, που δεν μπορούσαν να κατευνάσουν τον... όχλο τους, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη.

 

Είναι Κυριακή 10 μμ. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ περιφρουρούν τους πρόσφυγες που έχουν καταλάβει την πλατεία Σαπφούς, από αγανακτισμένους διαδηλωτές, ενώ από νωρίς, τουλάχιστον η ακροδεξιά ομάδα που βρέθηκε στους κόλπους τους έδειξε τις άγριες διαθέσεις της.

Ποιοι «βοήθησαν»

Στην οργάνωση και την πραγματοποίηση της επίθεσης που έγινε τη νύχτα της Κυριακής μετά την υποστολή της σημαίας, κατά των προσφύγων σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε» κλήθηκαν να συνδράμουν ανεπίσημα, μέλη τοπικών αθλητικών συνδέσμων και μόνο οι εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ φέρονται να αρνήθηκαν κατηγορηματικά. Μάλιστα πηγές της αστυνομίας τόνιζαν στο «Ε», ότι μόνο όσοι έχουν «γηπεδική νοοτροπία» έχουν τη γνώση για τη ρίψη, αλλά και «οπλοστάσιο» με φωτοβολίδες.

Από την άλλη, και επειδή ουδείς κρυπτόν υπό το facebook, τα «πρωτοκλασάτα» στελέχη της διοργάνωσης έσπευσαν να εκφράσουν τα συγχαρητήριά τους στο ίντερνετ στα «παιδιά» που κατέβηκαν από τη Γέρα και το Πλωμάρι με τα μηχανάκια τους. Και το κυριότερο επρόκειτο για εφήβους 16, 17 ετών, Λυκειόπαιδα τα περισσότερα. Όσο οι φωτοβολίδες έδιναν και έπαιρναν, τόσο γίνονταν κατανοητό ότι δεν επρόκειτο για μια απλή γηπεδική εκτόνωση. Και αυτό οι διοργανωτές το κατάλαβαν, και από τα αρχικά συχαρίκια, φώναζαν μέσω Facebook στα «Πλουμαριτέλια» και στα «Γεραγωτέλλια» να σταματήσουν, αλλά ήταν ήδη αργά…

Είναι Κυριακή 10:48 μμ. Αλλεπάλληλες φωτοβολίδες πετούν ακροδεξιοί που έχουν κρυφτεί στη διαδήλωση αγανακτισμένων. Το σοκ ξεκινά και θα κρατήσει έως τις 5 το πρωί. Με τις φωτοβολίδες να πέφτουν στο ψαχνό, εκεί που βρίσκονται γυναίκες και παιδιά.

Το χρονικό των επεισοδίων

Μετά την υποστολή της σημαίας την Κυριακή το απόγευμα, όπου παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, 200 άτομα προσήλθαν στην πλατεία Σαπφούς απέναντι από τους μετανάστες που την είχαν καταλάβει. Διμοιρίες των ΜΑΤ κάθετα χώριζαν τις δύο πλευρές. Το κάλεσμα στο facebook ένθεν κακείθεν έδινε κι έπαιρνε, τόσο από την πλευρά των διαδηλωτών-αγανακτισμένων ντόπιων, όσο και από την πλευρά των αλληλέγγυων και των αντιεξουσιαστών.

Στα 200 άτομα βρίσκονταν αγανακτισμένοι πολίτες, αλλά και γνωστά ακροδεξιά στοιχεία. Αρχικά κάποιοι εκσφενδόνισαν κατά την πλευρά των προσφύγων μπουκαλάκια με νερό. Γεγονός το οποίο δεν θορύβησε κανέναν. Μάλιστα αρκετοί περαστικοί και κόσμος που παρακολουθούσε από τα καφέ της προκυμαίας το ματς με την ΑΕΚ μετέβη και δήλωσε την αγανάκτησή του για την κατάληψη. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιώργος Κατζανός επίσης. Όμως η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε με την πρώτη φωτοβολίδα κατά των μεταναστών στο ψαχνό. Οι οποίοι κρατώντας τις κουβέρτες σαν τέντες είχαν φυγαδεύσει γυναίκες και προσφυγόπουλα. Τα ΜΑΤ προχώρησαν ένα βήμα προς τους αγανακτισμένους. Ομάδα που βγήκε από αυτούς άναψε φωτιά σε κάδους και την... έστειλε σπρώχνοντας τα ΜΑΤ. Η κατάσταση τεταμένη. Και ο έλεγχος ξέφυγε όταν ομάδα ακροδεξιών βρίσκονταν στην πίσω πλευρά της πλατείας και από το παλιό Λιμεναρχείο έριξαν φωτοβολίδες, δείχνοντας ότι έχει περικυκλώσει τους πρόσφυγες.

 

Είναι Κυριακή λίγο μετά τις 11 τη νύχτα. Ομάδα ακροδεξιών εντός των διαδηλωτών βάζει φωτιά στους κάδους και τους στέλνει σπρώχνωντας προς τη διμοιρία των ΜΑΤ.

Αγριο κυνηγητό ακολούθησε στα Λαδάδικα, με τους Αφγανούς να μην αποχωρούν και με τον αρχηγό τους να δηλώνει «Δεν θα αποχωρήσουμε, θα είναι ήττα. Δεν φοβόμαστε, ας πεθάνουμε εδώ απόψε». Την ίδια ώρα μετά από πιέσεις και πολύωρη συζήτηση, ο διοικητής του Κέντρου της Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης έπειθε ομάδα 150 προσφύγων να μην μεταβούν στην πλατεία για να «απαντήσουν» στις φωτοβολίες, με την παρέμβαση αυτή να κρίνεται σωτήρια.

Είναι 12 τα μεσάνυχτα. Οι ανεγκέφαλοι συνεχίζουν τις φωτοβολίδες, με στόχο αυτή τη φορά την κλούβα των ΜΑΤ.

Το κυνηγητό συνεχίστηκε στην Ερμού και την προκυμαία, όπου μέχρι το παλιό Δημαρχείο ακροδεξιοί έκαιγαν κάδους, ενώ στη συνέχεια ξήλωναν πεζοδρόμια και πλάκες βάλλοντας σε κάθε κατεύθυνση. Το κέντρο της πόλης κλειστό με τις φασαρίες και τις φωτοβολίδες να ακούγονται έως τον Χάλικα μέχρι τις 5.30 το πρωί.

Είναι Δευτέρα 1 τα ξημερώματα. Ένας πατέρας μετανάστης φοβούμενος για τα χειρότερα, κρατά το μωρό του στην αγκαλιά του. Άλλωστε ποιος ξέρει πού θα πέσουν οι φωτοβολίδες…

Είχε προηγηθεί η ρήψη χημικών και σπρέι πιπεριού από την αστυνομία για να διαλύσει τις μάχες και τους αλληλέγγυους δίπλα στους πρόσφυγες. Οι Αφγανοί ανυποχώρητοι. Ο κόσμος γύρω στις 2 τα ξημερώματα άρχισε να «σπάει». Αλλά η μάχη συνεχίζονταν, δεκάδες φωτοβολίδες έκαιγαν τις κουβέρτες- τέντες κάτω από τις οποίες βρίσκονταν γυναικόπαιδα. Η αστυνομία περικύκλωσε τους πρόσφυγες δημιουργώντας σφιχτό κλοιό και «μάζευε» σιγά σιγά έναν έναν όσους έσπαγαν από την αλυσίδα.

 

Ξημέρωμα της Δευτέρας. Οι καμένοι κάδοι κατά μήκος της προκυμαίας, και ίχνη των επεισοδίων, σημάδια της σύγκρουσης.

Και ο Απολογισμός τους

Συνελήφθησαν και οι 120 ενήλικες Αφγανοί που είχαν καταλάβει από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης την πλατεία Σαπφούς αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου. Μαζί με τους 120 συνελήφθησαν και δυο Έλληνες αλληλέγγυοι.

Εντύπωση προκαλεί ότι μέχρι χτες το απόγευμα κανένας εκ των ακροδεξιών τραμπούκων δεν είχε συλληφθεί, ενώ κάποιοι μάλιστα είναι γνωστοί και πρωταγωνίστησαν σε επεισόδια ακόμα και κατά των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με πηγές τις αστυνομίας τα στοιχεία των ακραίων «εξετάζονται», ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ συλλέγονται στοιχεία κυρίως από το διαδίκτυο για να ταυτοποιηθούν όσοι πρωταγωνίστησαν.

22 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν μέσω ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και άλλοι 6 προσήλθαν στα επείγοντα με μικροτραυματισμούς, κυρίως, έξι παρουσίασαν παθολογικά συμπτώματα, κυρίως κρίσεις πανικού και αναπνευστικά προβλήματα και τρεις κακώσεις κεφαλής.

Ξημέρωμα της Δευτέρας. Οι καμένοι κάδοι κατά μήκος της προκυμαίας, και ίχνη των επεισοδίων, σημάδια της σύγκρουσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey