
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το δίκτυο του Μανταμάδου
Δεν εμπεριέχει καμία ουσιαστική απάντηση η ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Λέσβου στα ερωτήματα που θέτουν σύλλογοι και φορείς του Μανταμάδου για το δίκτυο της κοινότητας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δεύτεροι. Θυμίζουμε ότι Σύλλογοι και φορείς διαμαρτύρονται για την υπάρχουσα εικόνα ενώ κάνουν λόγο για προβληματικό δίκτυο. Η ΔΕΥΑΛ έσπευσε να δώσει εξηγήσεις όμως σύμφωνα με τους κατοίκους του Μανταμάδου αυτές δεν επαρκούν.
Εκτός από την νεώτερη ανακοίνωση των Συλλόγων επισυνάπτεται ακολούθως και η απάντηση της ΔΕΥΑΛ.
Αναλυτικότερα στην νεώτερη ανακοίνωση των Συλλόγων σημειώνεται :
Σε συνέχεια του απαντητικής σας επιστολής, οι κάτωθι Σύλλογοι του Μανταμάδου και η πλειοψηφία των κατοίκων του, με όλο και περισσότερες συμμετοχές μετά την έκταση που πήρε η αρχική διαμαρτυρία, σας εφιστούμε την προσοχή για τις περιπτώσεις που παραβιάζεται το έννομο συμφέρον, η υγεία και η περιουσία των πολιτών.
Η ανακοίνωσή σας (Αρ. Πρωτ. 5309 21/04/2021) δεν περιέχει ούτε μια ουσιαστική απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα που κατατέθηκαν στην υπηρεσία σας (Αρ. Πρωτ. 5072 19/04/2021).
Αν η όχληση των κατοίκων άπτονταν απλά στην ιδιοτροπία μερικών, η διαμαρτυρία θα είχε δηλωθεί εξ αρχής και όχι αφού η ανευθυνότητα σας ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής και ξεχείλισε το ποτήρι.
Δεν αποτελεί απάντηση το γεγονός ότι το υπάρχον δίκτυο δεν ήταν χαρτογραφημένο, ούτε ελαφρυντικό για τις κακοτεχνίες του «σύγχρονου» δικτύου.
Δεν αποτελεί απάντηση το γεγονός ότι πίναμε νερό από σωλήνες αμιάντου μέχρι το 2020, παρά όνειδος, αν και με τον τρόπο που υλοποιείται το έργο αυτή τη στιγμή η κατάληξη δεν θα είναι καλύτερη!
Δεν αποτελεί απάντηση ο εμπαιγμός για το κατά πόσον τα προϋπάρχοντα λιθόστρωτα ήταν όντως παραδοσιακά και ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑ Λέσβου η αποκατάστασή τους.
Δεν αποτελεί απάντηση πως η κεντρική πλατεία του Μανταμάδου πλημμυρίζει λόγω της πέτρινης τάφρου, χωρίς καμία αναφορά στις «ξεχασμένες» συνδέσεις ή το πως οι αγωγοί στερούνταν το κατάλληλο βάθος με αποτέλεσμα οι σωλήνες να μην αντέχουν το βάρος των διερχόμενων οχημάτων.
Αριστοτεχνικά, αποφύγατε να απαντήσετε σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που κατατέθηκαν με σαφήνεια στην υπηρεσία σας. Συγκεκριμένα:
Ούτε μια απάντηση για το πως γίνεται το δίκτυο να είναι ταυτόχρονα ανοιχτό σε τέσσερα, πέντε, έξι σημεία με ένα συνεργείο τεσσάρων ατόμων.
Ούτε μια απάντηση για τις φθορές και τις καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων και των καλοκαιρινών παραθεριστών που θα τις ανακαλύψουν τους επόμενους μήνες.
Ούτε μια απάντηση για τα τσιμεντένια φρεάτια των υδρομετρητών που βρίσκονται 20-30 εκ. πάνω από το επίπεδου του λιθόστρωτου δρόμου με τους προφανείς κινδύνους που αντιλαμβάνεστε.
Ούτε μια απάντηση για τις κλίσεις στους δρόμους που οδηγούν σε λιμνάζοντα φαινόμενα που παλιότερα δεν υπήρχαν.
Ούτε μια απάντηση για τις -παράνομα- τοποθετημένες αποχετεύσεις (μη στεγανές) πάνω από τους αγωγούς της ύδρευσης.
Ούτε μια απάντηση για τους κεντρικούς αγωγούς που είναι ήδη τσακισμένοι και χωρίς το προβλεπόμενο υπόστρωμα, με κίνδυνο η διαρροή πόσιμου νερού να είναι μόνιμη και συνεχής.
Ούτε μια απάντηση για τους δρόμους όπου οι αγωγοί παραμένουν σε κοινή θέα εδώ και μήνες και τα λιθόστρωτα παραμένουν χωρίς αποκατάσταση.
Ούτε μια απάντηση για τις αναρίθμητες βλάβες στο δίκτυο του ΟΤΕ.
Ούτε μια απάντηση για τις συχνές, διαρκείς και κυρίως απροειδοποίητες διακοπές νερού εν μέσω πανδημίας.
Ούτε μια απάντηση για το ποιος θα αναλάβει τα κόστη συντήρησης των κακοτεχνιών από εδώ και στο εξής.
Ούτε μια απάντηση για το «νέο» τσιμέντο αμφιβόλου προέλευσης και μίγματος στο λιθόστρωτο που «λιώνει» με το νερό της βροχής και «μαδάει» ακόμη και με παιδικά δάχτυλα.
Με επίγνωση των πράξεών μας, οι Σύλλογοι και οι κάτοικοι του Μανταμάδου σας επιστρέφουμε την απάντησή σας ως απαράδεκτη και αναμένουμε απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω με μια επιστολή που θα ξεκινά με τη φράση «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας».
Ακολούθως επισυνάπτεται και η απάντηση της ΔΕΥΑΛ που προηγήθηκε του παραπάνω κειμένου:
Η ΔΕΥΑΛ έχει προτάξει την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των οικισμών ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ, ΚΑΠΗΣ, ΚΛΕΙΟΥΣ & ΠΕΛΟΠΗΣ. Ειδικότερα το παλαιό δίκτυο ύδρευσης του οικισμού Μανταμάδου αποτελείτω από αμιαντοσωλήνες, εκτός μικρών τμημάτων του που αντικαταστάθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με σωληνώσεις PVC χωρίς αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΛ, ενώ σε αυτά τα τμήματα λειτουργούσαν παράλληλα και τα παλαιά δίκτυα αμιάντου χωρίς να έχουν ακυρωθεί.
Σήμερα ο Μανταμάδος διαθέτει νέο & σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης από σωληνώσεις πολυαιθυλενίου ενώ πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου ταυτόχρονη και σταδιακή ακύρωση του δικτύου των αμιαντοσωλήνων.
Επισημαίνεται ότι το παλαιό δίκτυο του οικισμού, ήτο χωρίς χαρτογράφηση & χωρίς καμία άλλη πληροφορία για την δομή του, λειτουργούσε ως μια ενότητα με χειρισμό μόνο από την κεντρική δεξαμενή. Η απομόνωση και η σταδιακή ακύρωση του παλαιού δικτύου μπορούσε να γίνει με χειρισμούς μόνο από ένα σημείο. Το αντίθετο με το νέο δίκτυο, στο οποίο μπορούν να απομονωθούν πολλά τμήματα του, με χειρισμούς στο εσωτερικό του.
Επιπλέον το παλαιό δίκτυο του οικισμού δεν μπορούσε να εκκενωθεί και να καθαριστεί πράγμα απαραίτητο διότι υπήρχαν πολλά τερματικά και προβληματικά σημεία.
Τα “παραδοσιακά” πλακόστρωτα του οικισμού πριν την κατασκευή του έργου ήταν σε κακή κατάσταση με αποσύνθεση σε πολλές των περιπτώσεων, ποικίλων τύπων & ειδών με ανομοιόμορφη αρμολόγηση, φθαρμένα με τον χρόνο, με βυθίσματα σε πολλές θέσεις (ακόμα και στην κεντρική πλατεία), πέτρες με μπετό και χώμα ανακατεμένα, τα οποία δεν μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως στα πλαίσια της κατασκευής ενός δικτύου ύδρευσης. Αυτό αποτελεί αντικείμενο άλλου έργου και άλλης υπηρεσίας.
Το υφιστάμενο δίκτυο αποχέτευσης δεν αντικαθίσταται με το παρόν έργο διότι η χρηματοδότηση αφορά μόνο αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης και χρηματοδότηση έργων αποχέτευσης σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων (όπως ο Μανταμάδος) στην παρούσα φάση δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί.
Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην πλατεία του οικισμού ήταν απαραίτητες διότι δεν υφίστατω δίκτυο αποχέτευσης παρά πέτρινη τάφρος κατασκευής της δεκαετίας του 1950 μπαζωμένη χωρίς δυνατότητα απορροής, με αποτέλεσμα σημείο της πλατείας να είχε μετατραπεί σε απορροφητικό βόθρο, με συσσώρευση λυματολάσπης για μεγάλο και άγνωστο χρονικό διάστημα.
Η κατασκευή δικτύων από μόνη της συνιστά όχληση σε οικισμούς, με μονοδρομήσεις οδών, τροποποίηση κυκλοφορίας, διακοπή υδροδότησης όπως γίνεται σε όλες τις περιοχές που κατασκευάζονται έργα ύδρευσης π.χ.: Μυτιλήνη, Αγιάσος, Πολιχνίτος.
Η περαιτέρω όχληση η οποία δεν δικαιολογείται και υφίσταται δεν μπορεί να ακυρώσει την προσπάθεια της ΔΕΥΑΛ για αντικατάσταση ενός δικτύου παλαιωμένων αμιαντοσωλήνων με νέο σύγχρονο και την παροχή υγιεινού νερού στον οικισμό
Επιπλέον η προσπάθεια της ΔΕΥΑΛ ειδικότερα για τον οικισμό Μανταμάδου επεκτείνεται στην αντικατάσταση των αντλητικών συγκροτημάτων στις γεωτρήσεις, καθαρισμό δεξαμενών, αντικατάσταση βανών στην κεντρική δεξαμενή, μόνιμη παρουσία συντηρητών (υδραυλικών & ηλεκτρολόγων), χλωρίωσης, τακτικές χημικές αναλύσεις, κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στην κάτω γειτονιά του χωριού και στην κατασκευή φρεατίων υδροσυλλογής στον κεντρικό δρόμο έργο που τελεί υπό ανάθεση.