Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το πρόβλημα με το τι μέλλει γενέσθαι δεν είναι ότι η Αμερικανίδα αν. υπουργός Εξωτερικών δεν έλαβε σαφείς απαντήσεις για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν από δω και εμπρός στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια.
Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι και τη σημερινή κατάθεση, όπως έχει προαναγγελθεί, του νομοσχεδίου στη Βουλή, οι αρμόδιοι δεν απαντούν, παρά μόνο ότι συσκέπτονται ή διαβουλεύονται.
Στο μεταξύ όμως πάνω από 300 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν χτες στη Λέσβο, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ τον αριθμό των κρατουμένων προσφύγων στο Κέντρο της Μόριας, οι οποίοι και περιμένουν την ενεργοποίηση των όσων προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ώστε να υποβάλουν αίτηση ασύλου ή να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.
Υπό κράτηση δηλαδή βρίσκονται περισσότεροι από 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες.
Εξάλλου, το απόγευμα της Δευτέρας, οι πρόσφυγες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για την πολυήμερη κράτησή τους αλλά και για το γεγονός ότι δεν τους έχει εξηγηθεί εγγράφως για ποιο λόγο κρατούνται ούτε λειτουργεί η υπηρεσία ασύλου.
«Δεν αναγνωρίζεται ασφαλής η Τουρκία»
Κυβερνητικοί παράγοντες ξεκαθαρίζουν ότι στο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να υπάρξει σε καμία περίπτωση αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας». Εισάγονται και περιγράφονται, όμως, στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια της ευρωπαϊκής οδηγίας, τα οποία ωστόσο πρέπει να πληρούνται σωρευτικά.
Πέραν αυτών, με το νομοσχέδιο ιδρύεται «Υπηρεσία Ασύλου» σε πρώτο βαθμό και «Αρχή Προσφυγών» σε δεύτερο βαθμό για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας (ασύλου). Επιπρόσθετα, ιδρύεται «Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης», ενώ σε άλλο κεφάλαιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτης χώρας.
«Σε γειτονικά οι υπεράριθμοι»
«Ο σχεδιασμός προχωράει στη σωστή κατεύθυνση και οι κάτοικοι της Χίου δεν θα πρέπει να ανησυχούν», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο της Χίου τη Δευτέρα.
Σε ερωτήσεις σχετικά με τη ύπαρξη εναλλακτικού σεναρίου σε περίπτωση που ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν στο Κέντρο καταστεί μη διαχειρίσιμος, ο Νίκος Τόσκας είπε ότι εκτός των άλλων μελετάται η μεταφορά των υπεράριθμων προσφύγων και μεταναστών «σε γειτονικά νησιά που είναι άδεια μέχρι στιγμής».
Σχετικά με το αίτημα όσων κρατούνται στα Κέντρα για μη επιστροφή στην Τουρκία ή στις χώρες προέλευσής τους, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε χαρακτηριστικά πως «σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι τι θέλει ο καθένας, είναι τι προβλέπουν οι διαδικασίες και οι συμφωνίες».