Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«Εγκαίνια»… μετά βίας της συμφωνίας που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία, πραγματοποιήθηκαν στη Λέσβο από το πρωί του Σαββάτου, όπου άρον άρον καλούνταν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια, μέσω μεγαφώνων, να μπουν σε λεωφορεία, να μεταφερθούν στο λιμάνι για έκδοση εισιτηρίων και να αποχωρήσουν από το νησί με άγνωστο για εκείνους προορισμό.
Σε κλειστό Κέντρο Κράτησης μετατράπηκε η Μόρια, με την υπεύθυνη του οποίου, Ανθή Καραγγελή, στάθηκε αδύνατο να επικοινωνήσουμε επί τρεις ημέρες.
Σύμφωνα με εργαζόμενους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι τελευταίες έχουν κληθεί να αποχωρήσουν από το Κέντρο Κράτησης, ενώ φόβοι και ανησυχία επικρατούν στους εθελοντές ότι έπεται κλείσιμο των δομών αλληλεγγύης, μεταξύ των οποίων το ΠΙΚΠΑ, η αυτό-οργανωμένη δομή «Πλατάνου» στη Σκάλα Συκαμιάς, η συλλογική κουζίνα «No border» στα Τσαμάκια, αλλά και ο προσφυγικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ.
Αναστάτωση δε επικρατεί και στους ντόπιους επιχειρηματίες εστίασης και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων, όπως και στους ταξιτζήδες και τους νεοπροσλαμβανόμενους των ΜΚΟ, για το τι μέλλει γενέσθαι αν… αδειάσει το νησί από πρόσφυγες και εθελοντές.
Επιχείρηση «εκκένωσης»
Πανικός επικράτησε το Σαββατοκύριακο στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου οι αρχές αρχικά προσπάθησαν να πείσουν τους πρόσφυγες να εκδώσουν εισιτήριο και να αποχωρήσουν και βλέποντας την άρνησή τους, η οποία έγκειτο στο ότι δεν ήξεραν πού θα μεταφερθούν, τους έβαλαν με το ζόρι στα λεωφορεία.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, η πορεία που είχε εξαγγελθεί από διάφορους φορείς και συλλογικότητες με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ, κατέληξε στο λιμάνι, όπου είχαν επιβιβαστεί περί τα 300 άτομα. Έως αργά το βράδυ, εθελοντές που δραστηριοποιούνται στο ΠΙΚΠΑ και του «Lesvos Solidarity» μοίραζαν τρόφιμα.
Εν τέλει το μεσημέρι της Κυριακής αποχώρησαν με το «Ελ. Βενιζέλος» 1.433 άτομα για Ελευσίνα, και άλλα 500 με πλοία της γραμμής για Πειραιά και Καβάλα. Χτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡα Αιγαίου, βρίσκονταν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί, ενώ άγνωστο παρέμενε αν θα επιβιβάζονταν 1.600, όπως είχε προγραμματιστεί στο «Terra Jet», που βρίσκονταν στο λιμάνι.
Επιχείρηση «εκκένωσης» εκτυλίσσεται και στη γειτονική Χίο, όπου αναχώρησαν σε 24 ώρες, 2.500 πρόσφυγες ενώ στην άμεση μετατροπή του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (πρώην ΒΙΑΛ) σε Κέντρο Προσωρινής Κράτησης προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές.
«Τους έσερναν από τα πόδια»
Τραγελαφικά περιστατικά περιέγραψαν στο «Ε», μέλη δύο μεγάλων ΜΚΟ, σύμφωνα με τα οποία, έγιναν αυτόπτες μάρτυρες στη Μόρια, όταν «το βράδυ του Σαββάτου, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, έβγαλαν τα διακριτικά τους από τη στολή και έσερναν Πακιστανούς από τα πόδια για να τους βάλουν στο λεωφορείο. Στα μέλη των ΜΚΟ έδωσαν προθεσμία 24 ώρες για να μαζέψουμε τα πράγματά μας και να φύγουμε».Άλλοι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ αναφέρουν στο «Ε» ότι οι αρχές «έβαζαν με το ζόρι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο λεωφορείο χωρίς να τους πουν πού πηγαίνουν και τους έσπρωχναν για να εκδώσουν εισιτήρια, ενώ δεν είχαν χρήματα πάνω τους».
Έντυπη έκδοση της εφημερίδας Εμπρός