Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μείζονος σημασίας για την Ελλάδα και ειδικότερα για τη Λέσβο ήταν η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Στα αξιοσημείωτα της Συνόδου εντάσσεται το γεγονός πως, βάσει της ατζέντας του πρωθυπουργού, φαίνεται πως επικρατεί η άποψη πως για τη διαχείριση του μεταναστευτικού κομβικής σημασίας είναι η συνεργασία και της Τουρκίας.
Αυτήν τη θέση έχει εκφράσει η Λέσβος -μέσω κυρίως του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού- από την πρώτη στιγμή και επρόκειτο χθες να τη θέσει απευθείας ο πρωθυπουργός στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας χαρακτηριστικά την απευθείας από την Τουρκία διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στη συνεδρίαση με πέντε βασικές προτεραιότητες και με την πεποίθηση πως η χθεσινή Σύνοδος ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν, σε μεγάλο βαθμό, κατανοήσει τελευταία το μεγάλο πρόβλημα που ονομάζεται μεταναστευτικό. Και απόδειξη αυτού είναι και η σημερινή επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη Λέσβο.
Αφγανοί και εμπλοκή Τουρκίας
Ποια θέματα όμως επρόκειτο να θέσει ο πρωθυπουργός χθες; Εκτός από την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη μετανάστευση και το άσυλο, του κανονισμού δηλαδή του Δουβλίνου, επρόκειτο να θέσει και το ζήτημα της οικονομικής και τεχνικής βοήθειας για τη στήριξη της χώρας και συγκεκριμένα των πέντε νησιών της για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Η πλευρά του πρωθυπουργού, ωστόσο, επρόκειτο να θίξει και το θέμα αναφορικά με το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό Αφγανών μεταναστών στην Ελλάδα, οι οποίοι πρέπει να αναγνωρίζονται και εκείνοι ως πρόσφυγες προκειμένου να μην εγκλωβίζονται στη χώρα μας. Και αυτό το θέμα που θίγει ο πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερη αξία και για τη Λέσβο σε σχέση με τους σχεδιασμούς που γίνονται για τη λειτουργία του hot spot στη Μόρια.
Παράλληλα, για πρώτη φορά ακούγεται σαν επίσημη θέση και από την κεντρική κυβέρνηση η αναγκαιότητα συνεννόησης και με την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών με την εμπλοκή της στο θέμα της ταυτοποίησης στο έδαφός της.
Αυτό έχει ως στόχο η μετακίνησή τους στα ελληνικά παράλια και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη να γίνεται με νόμιμα μέσα και έτσι να αποφεύγονται οι θαλάσσιες τραγωδίες με τα τόσα ανθρώπινα θύματα αλλά και να περιοριστεί η ανενόχλητη δράση των δουλεμπόρων.
Τσίπρας:
«Τώρα είναι η ώρα για θαρραλέες πρωτοβουλίες»
Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, «πάντα βάσει του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας στην Ε.Ε.» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή Σύνοδος είναι σημαντική, καθώς το ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης.
«Η στήριξη στις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης εισόδου, με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, είναι προς το κοινό συμφέρον της Ευρώπης» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ε.Ε.» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε ως εξής: «Τώρα είναι η ώρα για θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη Συρία και να σταματήσουν τα κύματα προσφύγων στη Μεσόγειο, ανθρώπων που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».