Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δυο ακόμα άνθρωποι δεν έφτασαν ποτέ στη «γη της επαγγελίας». Ανασύρθηκαν χθες το πρωί νεκροί από τη θάλασσα, λίγα μίλια ανοικτά της Παναγιούδας.
Ο λόγος για ένα αγοράκι δυο χρόνων και μια γυναίκα 34. Ήταν τα τελευταία θύματα των Τούρκων δουλεμπόρων. Οι οποίοι παρά τους ισχυρούς βοριάδες που έπνεαν χθες στην περιοχή, ανεμπόδιστοι και έναντι περίπου 2.000 δολαρίων το κεφάλι στέλνουν στο θάνατο με πλαστικές βάρκες εκατοντάδες ανθρώπους.
Ανθρώπους από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ, πρόσφυγες και μετανάστες που όχι μόνο δεν ξέρουν αλλά και δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους θάλασσα.
Οι διασωθέντες από τα δύο χθεσινά ναυάγια ανοιχτά της Μυτιλήνης ευχαριστούν την τύχη τους, αλλά για μια ακόμη φορά τα θύματα δεν έλειψαν
Το ναυάγιο συνέβη στις 9 περίπου χθες το πρωί. Αρχικά εντοπίστηκε από τουρκικό τουριστικό σκάφος της γραμμής Μυτιλήνη - Αϊβαλί το οποίο και ειδοποίησε το λιμεναρχείο. Όπως όμως καταγγέλθηκε, στη συνέχεια εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος.
Ακολούθησε άλλο τουρκικό επίσης τουριστικό σκάφος, το «Lesvos» της εταιρείας «TURYOL» το πλήρωμα του οποίου μαζί με επιβάτες Έλληνες που πήγαιναν στο Αϊβαλί και Τούρκους που επέστρεφαν από τις διακοπές τους και σκάφος του Λιμενικού Σώματος που είχε σπεύσει στην περιοχή άρχισαν την περισυλλογή των ναυαγών.
Έσωσαν 48
Συγκεκριμένα από το σκάφος του Λιμενικού Σώματος περισυνελέγησαν 46 άτομα μεταξύ των οποίων και ένα νεκρό αγοράκι δυο ετών. Συγκινητικές σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ήταν οι προσπάθειες τόσο της διασώστριας Ζωής Λειβαδίτη που επέβαινε στο σκάφος όσο και του κυβερνήτη του σκάφους Ανθυποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος Κυριάκου Παπαδόπουλου να επαναφέρουν το παιδί στη ζωή.
Κάτι που κάποια στιγμή φάνηκε πως θα το κατάφερναν, αλλά τελικά το δίχρονο δεν ήταν τυχερό. Κι αυτό παρά το «φιλί της ζωής» που ο κυβερνήτης έδινε επί ώρες στο άψυχο παιδάκι και τις τεχνητές αναπνοές της Ζωής.
Την ίδια ώρα, το τουρκικό τουριστικό σκάφος διέσωσε τρία άτομα και περισυνέλεγε τη σορό μιας 34χρονης γυναίκας. Συνολικά διασώθηκαν 48 άτομα, 11 παιδιά, οκτώ γυναίκες και 29 άνδρες. Τραγική λεπτομέρεια· ο σύζυγος της άτυχης 34χρονης Μαζιντάν, ο 35χρονος Χαμιντολά και η τετράχρονη κόρη τους η Μεντάν ταξίδεψαν όλοι μαζί προς τη Μυτιλήνη, όπου το τουρκικό τουριστικό σκάφος ταξίδεψε για να αποβιβάσει τους νεκρούς.
Φανερά συγκινημένος ο καπετάνιος του τουρκικού τουριστικού σκάφους Μεμέτ Αλή είπε χθες, λίγο πριν αναχωρήσει για το Αϊβαλί: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε… ήταν συγκινητική η κοινή προσπάθεια επιβατών και πληρώματος, Ελλήνων και Τούρκων να σωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν. Δε θα την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου αυτή τη στιγμή».
Κι άλλα…
Λίγη ώρα αργότερα συναγερμός σήμανε για ένα ακόμα ναυάγιο ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Από σκάφος του Λιμενικού Σώματος που έσπευσε στην περιοχή διεσώθη το σύνολο των επιβαινόντων, 40 άτομα από τα οποία οκτώ παιδιά και τέσσερις γυναίκες.
Στο σύνολό τους οι παραπάνω διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Επίσης στις 11 το πρωί χθες, υπήρξε τρίτο ναυάγιο ανοικτά της Συκαμιάς.
Από σκάφος του Λιμενικού Σώματος διασώθηκαν 153 άτομα όταν η ξύλινη σωστική λέμβος στην οποία επέβαιναν, άρχισε να βάζει νερά. Στο σύνολο τους οι 153 αυτοί διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Μολύβου.