Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τα αναπορρόφητα 500 εκατομμύρια ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λιμνάζουν αντί να διατίθενται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ροές μεταναστών και προσφύγων στην ακριτική νησιωτική και την άλλη Ελλάδα, αποτέλεσαν αφορμή για μια έντονη πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Μάλιστα «το Ποτάμι» ζήτησε από την αρμόδια Υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου να επιδείξει «ντροπή» και να παραιτηθεί!
«Έχουμε επισημάνει, πλειστάκις, την ανικανότητα των μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κυβερνήσουν, ακόμη και να διοικήσουν, στοιχειωδώς τις κρατικές πολιτικές. Αλλά, τώρα πλέον, αντιμετωπίζουμε και την κουτοπονηριά ορισμένων, οι οποίοι έμαθαν να κρύβουν την δική τους ανικανότητα πίσω από διαδικαστικά τερτίπια» αναφέρει το Ποτάμι στην έντονα επικριτική ανακοίνωση του.
Σύμφωνα με αυτήν «η σύσταση της Κομισιόν προς την ελληνική πλευρά να υπάρξει διαχειριστική αρχή για θέματα της μετανάστευσης έχει γίνει από τον Ιούλιο του 2014 και αφορούσε την αναποτελεσματικότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων να απορροφήσουν τους σχετικούς πόρους.
Αλλά, και πέραν αυτού, η κυρία Χριστοδουλοπούλου έχει ήδη προωθήσει συγκεκριμένα αιτήματα για ικανοποίηση από τα κοινοτικά ταμεία χωρίς η ίδια να θεωρεί ανυπέρβλητο εμπόδιο τη μη ύπαρξη διαχειριστικής αρχής, το οποίο όμως σήμερα επικαλείται ως ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Προφάσεις εν αμαρτίαις, λοιπόν, όσα λέει η υπουργός. Εάν η κυβέρνηση είχε πολιτική θα είχε και πρόγραμμα. Δεν έχει πολιτική και γι’ αυτό δεν έχει και πρόγραμμα. Τόσο απλό. Αιδώς, λοιπόν, κ. Υπουργέ! Παραδεχθείτε την ανικανότητά σας και παραιτηθείτε. Θα έχετε προσφέρει έστω μια μικρή υπηρεσία στον τόπο» αναφέρει το Ποτάμι.
Και το ΠΑΣΟΚ.
«Αναγκαία η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την οικονομική αδυναμία της χώρας -την οποία η ίδια παρέτεινε με την αλλοπρόσαλλη "διαπραγματευτική" της τακτική- προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα κύματα των μικτών μεταναστευτικών ροών», αναφέρεται σε δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού επισημαίνει την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των συνεπειών στην ελληνική κοινωνία και οικονομία με σκοπό τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των προσφύγων, υπογράμμισε ότι αυτό που ζει η χώρα μας είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προτείνει ένα μοντέλο διαχείρισης σαν αυτό του Σχεδίου «Ξενοκράτης».
Η Φώφη Γεννηματά δίνοντας έμφαση στο μέγεθος του προβλήματος υποστήριξε ότι οι θεσμικές αλλαγές θα έπρεπε να γίνουν έστω και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Η Φώφη Γεννηματά ανέδειξε την τοποθέτηση του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου που έχει κρούσει τον «κώδωνα κινδύνου» για την ανυπαρξία διαχειριστικής αρχής έτσι ώστε να εισπράξει και να αξιοποιήσει την οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.
Προς επίρρωσιν των προτάσεών της, επικαλέσθηκε την αναφορά του διευθυντή του γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Βενσάν Κοστέλ, ο οποίος είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για παντελή απουσία συντονισμού και έλλειψη σχεδιασμού, αλλά και την απουσία αρμοδίου που να μπορεί να παραλάβει την οικονομική βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας προς τη χώρα μας.