Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η πρόσφατη επιστολή του Πρόεδρου του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Σωτήρη Ζαμτράκη είχε σαν αποτέλεσμα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, μέλη της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λέσβου-Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου να σπάσουν τη σιωπή τους. Όπως χαρακτηριστικά λένε «δεν περίμεναν μετά τα όσα έχουν κάνει ότι θα βρεθεί κάποιος που θα τους κατηγορήσει και από πάνω».
Σε μια επιστολή προς τον κ. Ζαμτράκη που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «επιστολή έκρηξης αγανάκτησης» την οποία και υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης Φώτης Γαρουφαλιάς και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Κουτρομπίλας λένε μεταξύ άλλων τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
«Δεχθήκαμε να φύγουμε από τον περίφρακτο χώρο, παρότι εκεί έπρεπε για λόγους ασφαλείας να εργαζόμαστε, προκειμένου να μη χαλάει η εικόνα της πόλης.
Πήγαμε στον Καρά Τεπέ, σε παράνομα διαμορφωμένο κέντρο, σε άθλιες από πλευράς ασφαλείας και υγιεινής για εμάς συνθήκες.
Μεταφέρουμε ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού, εκτός των χιλιάδων από τη θάλασσα όπου δεν έχει χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή, κάνοντας την Ελλάδα χώρα αναφοράς για το ύψιστο επίπεδο αποτελεσματικότητας στην έρευνα και διάσωση. Υποκαθιστούμε την ανυπαρξία άλλων φορέων και Υπηρεσιών προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις απίστευτες ροές».
«Δουλεύουμε όλη μέρα κι όλη νύχτα»
Και συνεχίζουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος: «Μετά από όλα αυτά και έχοντας ξεχάσει οικογένειες, προσωπική ζωή, ωράρια εργασίας, την υγεία μας και τη σωματική μας ακεραιότητα. Έχοντας δείξει τι θα πει φιλότιμο, ανθρωπισμός, αίσθηση καθήκοντος και αλληλεγγύης τόσο προς τους πρόσφυγες όσο και στους πολίτες αυτής της χώρας, δεν δεχόμαστε κακοπροαίρετες κριτικές από κανέναν.
Έτσι θα απαντούμε κάθε φορά, διότι εδώ και 15 χρόνια εμείς, σε μικρότερη ένταση, βιώνουμε το φαινόμενο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και κανένας δεν ασχολούνταν, διότι όλες οι διαδικασίες πάλι γίνονταν από εμάς, αλλά κανένας δεν τους έβλεπε λόγω μικρού αριθμού και άμεσης αναχώρησης για Αθήνα.
Αποτελεί λοιπόν τώρα πρόκληση, να βρίσκονται κάποιοι των οποίων η αισθητική ενοχλήθηκε, από την παρουσία ή την μυρωδιά των προσφύγων-μεταναστών, να μας υποδεικνύουν για το πώς και πού θα δουλέψουμε, από επαρκώς καθαρά και κλιματιζόμενα γραφεία, όταν εμείς βρισκόμαστε όλη την μέρα και την νύχτα στην θάλασσα, στους δρόμους, σε συνθήκες ζέστης, ακαθαρσιών, ασθενειών, εξεγέρσεων ανάμεσα σε εκατοντάδες αλλά και χιλιάδες εξαθλιωμένους ανθρώπους».
Επτά μήνες τώρα
Οι Λιμενικοί υποστηρίζουν πως «εδώ και επτά μήνες βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση ως Σώμα, ως πόλη, ως νησί και ως χώρα, με τις υπερβολικά αυξημένες ροές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, κάτι που δοκιμάζει τις αντοχές μας και ως εργαζόμενων και ως δομών αντιμετώπισης του φαινομένου και ως κοινωνίας.
Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι, ούτε και την σοβαρότητα του φαινομένου, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε διαρκώς ενέργειες, όχι στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων και συμπαράστασης προκειμένου να αντεπεξέλθουμε, αλλά τήρησης αποστάσεων από το πρόβλημα και εύκολης κριτικής».
Απευθυνόμενοι προσωπικά στο Σωτήρη Ζαμτράκη και στις αιτιάσεις που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα σε μια δική του έκρηξη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι, λένε πως «οι πρόσφυγες-μετανάστες που συλλαμβάνονται - διασώζονται από τα ηρωικά πληρώματα των πλωτών μας πρέπει να αποβιβαστούν φυσιολογικά κάπου στη στεριά.
Θα γνωρίζετε όπως και άλλοι παράγοντες της πόλης που διαμαρτύρονται, ότι τα πλωτά δεν έχουν την δυνατότητα πτήσης, αλλά μόνο πλεύσης ώστε να τους πηγαίνουμε κατευθείαν στη Μόρια.
Το μέρος που θα αποβιβαστούν το αποφασίζουμε με γνώμονα την δυνατότητα καταγραφής τους, αλλά και αστυνομικής έρευνας αφού δεν ξέρουμε τι κουβαλάει ο καθένας π.χ. πιστόλι, μαχαίρι, εκρηκτικά, που σε περίπτωση μεταφοράς σε χώρο με χιλιάδες κόσμο, μπορεί εάν υπάρχει τέτοια πρόθεση να οδηγήσει σε μακελειό.
Έχετε γνώση φανταζόμαστε των επαναλαμβανόμενων εξεγέρσεων κυρίως στον Καρά Τεπέ. Αν είχαν οποιοδήποτε είδος όπλου θα ‘χαμε θύματα.
Και προειδοποίηση για το τι έρχεται
Οι λιμενικοί τέλος αφού σημειώνουν ότι «μόνο για τον μήνα Ιούλιο έχουνε διεκπεραιώσει 26.000 χιλιάδες και πλέον ανθρώπους, ενώ από την αρχή του χρόνου περισσότερους από όσους είχε πέρυσι ολόκληρη η χώρα» ρωτάνε: «Τι δεν καταλαβαίνετε κύριοι; Αυτοί η πλημμύρα ανθρώπων δεν μπορεί να κρυφθεί κάτω από κανένα χαλί».
Προειδοποιούν δε πως το επόμενο διάστημα των 15 ημερών, επειδή λόγω κίνησης τα πλοία της γραμμής δε θα παραλαμβάνουν τους ανθρώπους που απελευθερώνονται, «όχι οι χώροι αρμοδιότητος του Λιμενικού Ταμείου αλλά και το κέντρο της Μυτιλήνης θα καταληφθεί από πρόσφυγες-μεταναστες με χαρτιά που θα κινούνται σε όποιο δημόσιο χώρο επιθυμούν και εάν θέλουν θα ταξιδέψουν για Αθήνα.
Ενδεχομένως να θέλουν να μείνουν εδώ και κάποια στιγμή οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης να έχουν την εικόνα που έχουν οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Ομονοίας».