Ο ηθοποιός του Χόλυγουντ Ντέιβιντ Μορισέι, στη Λέσβο με κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Στη φρίκη της μετανάστευσης και της οικονομικής κρίσης

17/07/2015 - 17:37

Σαν «τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» περιγράφει τη ροή μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο και την κατάσταση που αυτή δημιουργεί, ο γνωστός ηθοποιός του Χόλυγουντ Ντέιβιντ Μορισέι, (γνωστός από τη συμμετοχή του στη σειρά Walkind Dead».

Σαν «τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» περιγράφει τη ροή μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο και την κατάσταση που αυτή δημιουργεί, ο γνωστός ηθοποιός του Χόλυγουντ Ντέιβιντ Μορισέι, (γνωστός από τη συμμετοχή του στη σειρά Walkind Dead».

Ο οποίος και βρέθηκε στη Λέσβο για δύο ημέρες με κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και γνώρισε από πρώτο χέρι τη φρίκη της μετανάστευσης.

Μάλιστα περιέγραψε αυτή τη φρίκη» όπως ο ίδιος την αποκαλεί, σε ρεπορτάζ της Dailymail από τη δημοσιογράφο Φλόρα Ντάρυ. Σημειώνοντας ότι «η φρίκη της μετανάστευσης συνυπάρχει με αυτή μιας χώρας που μαστίζεται από οικονομική κρίση και πρέπει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει πρόσφατα τα σπίτια τους».

Ο Μορισέι μιλώντας στη ρεπόρτερ της Dailymail ανέφερε πως θεωρεί ότι η Ελλάδα είχε προετοιμαστεί για το κύμα προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, όμως δεν είχε φανταστεί κανείς το μέγεθός του. «78.000 πρέπει να έχουν φτάσει το τελευταίο έτος, με το 60% εξ αυτών να είναι Σύροι. Περίπου 1.000 άτομα σε καθημερινή βάση πατούν ελληνικό χώμα, την ώρα που στη χώρα η οικονομική κρίση έχει καταστρέψει τα πάντα. Για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί αυτό;» αναρωτιέται. Και προσθέτει:

«Η ελληνική ακτοφυλακή κάνει ό,τι μπορεί. Όμως η Ελλάδα κατά τη γνώμη μου δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε όλο αυτό. Φανταστείτε μόνο αυτό: Από τη μια πλευρά οι μετανάστες που ζητούν να εκδώσουν άδειες παραμονής και από την άλλη οι Έλληνες που περιμένουν στις ουρές των ΑΤΜ για να πάρουν το ποσό των 60 ευρώ την ημέρα. Μιλάμε για την τέλεια “καταιγίδα”».

Περιγραφή
Η περιγραφή της ρεπόρτερ της Dailymail εντυπωσιάζει. Όπως λέει «την ώρα που ο Μορισέι προσέγγιζε το νησί με σκάφος του ΟΗΕ, είχε ήδη δει τις εικόνες των μεταναστών που καλούσαν απελπισμένοι σε βοήθεια. Τα πορτοκαλί σωσίβια που φορούσαν τους έκαναν να ξεχωρίζουν στο γαλάζιο της θάλασσας. Βρέθηκε εκεί και διαπίστωσε από πρώτο χέρι τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι άνδρες της ακτοφυλακής για να διασώσουν όσους περισσότερους μετανάστες μπορούν.


Ο Ντέιβιντ Μόρισέι στον Καρά Τεπέ

Οι περισσότεροι εξ αυτών, άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη Συρία εξαιτίας του πολέμου και της δυναμικής που έχει αποκτήσει το Ισλαμικό Κράτος εκεί και στο γειτονικό Ιράκ».
Κι ό ίδιος ο Μορισέi περιγράφει στο ρεπορτάζ: «Όπως οδηγούσα κατά μήκος της παραλίας, το μόνο που έβλεπα ήταν ανθρώποι με πορτοκαλί σωσίβια και κάποια απομεινάρια από σωσίβιες λέμβους.

Έπειτα, έβλεπα πλήθος ανθρώπων, μητέρες που κρατούσαν αγκαλιά τα μωρά τους, ηλικιωμένες γυναίκες και παιδιά, καθηγητές γαλλικής, οδοντιάτρους, όλοι τους προσπαθούσαν να προφυλαχθούν από τον καυτό ελληνικό ήλιο. Για το λόγο αυτό αυτόν μάλιστα, κάποιοι προκειμένου να βρουν καταφύγιο, επιλέγουν να περπατάνε νύχτα στο νησί, ανάμεσα σε βουνά. Κάθε βράδυ εκατοντάδες άνθρωποι περπατούν και περπατούν. Ασταμάτητα».

Και περιπολία…
Για τις ανάγκες του οδοιπορικού του με κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ο Μορισέι βγήκε και «περιπολία» με σκάφος του Λιμενικού Σώματος. «Βλέπαμε μια κουκίδα στο ραντάρ του πλοίου.

Όσο πλησιάζαμε όμως στη στεριά, βλέπαμε τα πορτοκαλί σωσίβια. Και έπειτα, είδαμε τα πρόσωπά τους. Ακούς τις φωνές τους να σε καλούν σε βοήθεια, την ώρα που ο ήχος του πλοίου τα σκεπάζει όλα. Πολλές γυναίκες είναι τραυματισμένες, ωστόσο συνεχίζουν να κρατούν σφιχτά τα παιδιά τους».
Κάποια παιδιά κλαίνε, όμως δεν είναι αυτά που τραβούν την προσοχή του Μορισέι. Επικεντρώνεται αλλού, στα παιδιά που ο φόβος είναι χαραγμένος στο πρόσωπό τους, που δεν ξέρουν πού οδεύουν, ξέρουν όμως πού είχαν βρεθεί».

Ο Μορισέι βλέπει ένα πλοιάριο γεμάτο μετανάστες. Περίπου 50 ο αριθμός τους. Αργότερα θα ανακαλύψει πως ήταν ανοιχτά της θάλασσας για περισσότερες από δέκα ώρες. Βρίσκονταν μόλις μισή ώρα από την Τουρκία, όταν η μηχανή σταμάτησε.

Μπερδεμένοι και αρκετά τρομαγμένοι. Κάποιος τσέκαρε την μηχανή. «Δεν είχε καύσιμα», λέει ο ηθοποιός. «Ήταν στοιβαγμένοι στο πλοιάριο και όποιος τους έστειλε εκεί, ήξερε πως δε θα έφταναν ποτέ στον προορισμό τους».

Για τα παιδιά…
Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται φυσικά τα παιδιά. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται πως κάποια από αυτά ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, χωρίς να έχουν δίπλα τους γονείς τους. Τα παραδείγματα, σύμφωνα με τον Μόρισέι, πολλά. Ένα 13χρονο αγόρι, ο Μοχάμεντ βρίσκεται δίπλα σε έναν άνθρωπο που συνεχώς αποκαλεί θείο. Βρέθηκε στο Ιράκ, έπειτα στην Τουρκία.

Μετά πάλι πίσω και πλέον έφτασε στην Λέσβο. Ο Μορισέι τον πλησίασε την ώρα που ταλαιπωρημένος, κάτω από τον ήλιο περίμενε το λεωφορείο.

Δεν ήξερε πόσο ακόμα θα συνεχιστεί το ταξίδι του. «Ήταν τρομοκρατημένος. Περπάτησε στον ήλιο από το λιμάνι για να φτάσει στη στάση του λεωφορείου κι αναρωτιόταν για πόσο ακόμα θα συνεχιζόταν η ταλαιπωρία του».

Ο Μορισέι βρέθηκε στη Μυτιλήνη από τη Δευτέρα 13 ως χθες Πέμπτη 16 Ιουλίου και τις προσωπικές του εντυπώσεις εκτός από το ρεπορτάζ στη Dailymail τις δημοσίευσε και στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey