Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός δηλώνει πλήρως απογοητευμένος αλλά και αγανακτισμένος από την κρατική ενίσχυση στο πρόβλημα της αντιμετώπισης από τις ροές μεταναστών στη Λέσβο.
Απογοητευμένος, αφού όπως λέει «φαίνεται πως κανείς δεν ασχολείται με το πρόβλημα». Και αγανακτισμένος από τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη βόρεια Μυτιλήνη και όχι μόνο. «Η περιοχή έχει μετατραπεί σε έναν τριτοκοσμικό καταυλισμό χιλιάδων ανθρώπων και κανείς δεν ξέρει τι προβλήματα μπορεί να υπάρξουν από τη μια στιγμή στην άλλη» λέει.
Η κατάσταση σε όλη τη βόρεια Μυτιλήνη από την Παναγιούδα μέχρι και το τμήμα του λιμανιού, κοντά στον περίκλειστο χώρο του, έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταυλισμό, όπου χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται, διαγκωνισμένοι ταυτόχρονα για μια σκιά σε κάποιο σημείο.
Οπουδήποτε…
Και φυσικά, τόσες χιλιάδες άνθρωποι πρέπει κάπου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, να φάνε, να κοιμηθούν… Ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας πολλοί από αυτούς, ιδιαίτερα οι καταγόμενοι από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, επιδίδονται σε ένα μοναδικό και άγνωστο ως τα τώρα όργιο καταστροφών. Όσο κι αν φροντίζει το λιγοστό έτσι κι αλλιώς προσωπικό του Δήμου, ιδιαίτερα η περιοχή του Καρά Τεπέ έχει μετατραπεί σε ανοικτή χωματερή, ενώ πλέον υπάρχουν και δείγματα καταστροφής και λεηλασιών, κάτι που ως τώρα δεν είχε παρατηρηθεί. Απόδειξη πως πλέον είμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο μαζικής μετακίνησης πληθυσμού, ανεξάρτητα από πολιτικά και θρησκευτικά πιστεύω. Μια μετακίνηση ΟΛΩΝ προς τη Δύση.
Καταγγέλλει…
«Ποταμός» ο Σπύρος Γαληνός, αναφέρεται στις συνθήκες που πλέον αδυνατεί να αντιμετωπίσει: «Τον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ δεν τον φτιάξαμε για να στεγάσουμε την Ασία. Φτιάχτηκε με προδιαγραφές 300-400 το πολύ ανθρώπων. Και τώρα έχουμε εκεί και όχι μόνο εκεί τρεις, τέσσερις, πέντε χιλιάδες ανθρώπους.
Δε μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση» λέει ο κ. Γαληνός.
Επίσης, καταγγέλλει ότι έχει εγκαταλειφθεί. «Μπήκαμε μπροστά και σχεδιάσαμε τη δημιουργία αυτού του χώρου. Με επιστολές μου, που έγιναν γνωστές αλλά και άλλες εμπιστευτικές, ζητήσαμε στήριξη. Ζητήσαμε να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος. Και φυσικά να υλοποιηθεί. Τίποτα… Βαρέθηκα να πηγαίνω σε συσκέψεις, όπου όλοι λένε, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα.
Ας το ξεκαθαρίσω λοιπόν… Θα κλείσει ο Καρά Τεπές και το κράτος ας αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των χιλιάδων πολιτών του νησιού, που πλέον αδυνατούν να αντέξουν τη συνέχιση αυτής της κατάστασης. Ας βρουν άμεσα τρόπο μετακίνησης. Το ξέρουν πως ζούμε μήνες τώρα σε συνθήκες πολέμου. Και αδιαφορούν… Αλλά πόσο μπορεί αυτό να το δεχόμαστε;».
Ας σημειωθεί ότι ακόμα και χθες ο δήμαρχος Λέσβου, με αλλεπάλληλες επικοινωνίες με αρμόδιους και την πολιτική ηγεσία, προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση που κάθε στιγμή που περνά γίνεται χειρότερη.
Σε επαφές με οργανώσεις γιατρών, συζητούσε τη δημιουργία χώρων υγιεινής στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια, ώστε όλος ο χώρος του παλαιού στρατοπέδου να μπορέσει να υποδεχθεί περισσότερους από όσους φιλοξενεί σήμερα.