Σε οριακό σημείο οι ανήλικοι πρόσφυγες, από την έλλειψη υποδομών

Αυτοτραυματίστηκε για να απελευθερωθεί

18/07/2014 - 22:45

Αντικρουόμενες πληροφορίες καλύπτουν την υπόθεση αυτοτραυματισμού ενός ανήλικου Αφγανού που βρίσκεται υπό κράτηση στο Κέντρο της Μόριας, ενώ για μία ακόμα φορά έρχονται στην επιφάνεια η έλλειψη υποδομών και τα κενά στη μεταναστευτική πολιτική.

Αντικρουόμενες πληροφορίες καλύπτουν την υπόθεση αυτοτραυματισμού ενός ανήλικου Αφγανού που βρίσκεται υπό κράτηση στο Κέντρο της Μόριας, ενώ για μία ακόμα φορά έρχονται στην επιφάνεια η έλλειψη υποδομών και τα κενά στη μεταναστευτική πολιτική.

Ο ανήλικος, μετά από σύντομη νοσηλεία στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, επέστρεψε χθες το πρωί στη Μόρια, από όπου θα γίνει σύντομα η μεταγωγή του. Θετική εξέλιξη στο ζήτημα της φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι η διαβεβαίωση από το Υπουργείο Εργασίας πως σύντομα ξεκινά τη λειτουργία του ο ξενώνας στην Αγιάσο.

Το πρόβλημα της έλλειψης υποδομών φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφύγων ήρθε στην επιφάνεια για μία ακόμα φορά μέσα από την απέλπιδα προσπάθεια ενός ανήλικου Αφγανού να διαμαρτυρηθεί τραυματίζοντας τον εαυτό του. Προχθές, οι συγκρατούμενοί του τον βρήκαν αιμόφυρτο μέσα στο λυόμενο όπου κοιμούνται στο πρώην Στρατόπεδο Παραδέλλη.

Άμεσα ειδοποίησαν τους αστυνομικούς που φυλούν το χώρο και ο ανήλικος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Αφού έγινε περιποίηση των τραυμάτων του, μεταφέρθηκε στην Ψυχιατρική Κλινική και χθες το πρωί επέστρεψε στη Μόρια.

Χωρίς ενημέρωση
Δυστυχώς, επίσημη πληροφόρηση δεν υπάρχει για τον τρόπο και το μέσο αυτοτραυματισμού του ανηλίκου. Έγκυρες αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο τραυματισμός έγινε με κομμάτι σπασμένης πλαστικής καρέκλας. Άλλες πάλι πηγές μέσα από το Κέντρο Κράτησης, αναφέρουν πως ο Αφγανός χρησιμοποίησε ξυράφι και χάραξε το στήθος και τα χέρια του.

Ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χρίστος Θεοδώρου, δήλωσε στο «Ε» ότι οι χαρακιές στο στήθος και σε άλλα μέρη του σώματος προήλθαν από αιχμηρό αντικείμενο, χωρίς να προσδιορίσει το είδος του αντικειμένου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προκύπτουν από την υπόθεση αυτή δύο πολύ βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι το θέμα φύλαξης του χώρου. Πολλώ δε μάλλον, όταν οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες παραμένουν κρατούμενοι με εντολή εισαγγελέα με κύρια αιτιολογία την ασφάλειά τους.

Συγκεκριμένα, μόλις συλληφθεί κάποιος ανήλικος μετανάστης ο οποίος δε συνοδεύεται, είναι υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να φροντίσει την ασφάλειά του και να τον μεταφέρει σε ειδική δομή σαν αυτή που λειτουργούσε στην Αγιάσο. Οι μονάδες όμως που λειτουργούν στη χώρα μας, είναι λίγες αναλογικά με τον αριθμό των μεταναστών που καλούνται να φιλοξενήσουν.

Εδώ βρίσκεται και η δεύτερη και ακόμα πιο προβληματική διάσταση του ζητήματος. Λόγω αδυναμίας των δομών αυτών να απορροφήσουν τους ανήλικους πρόσφυγες, οι τελευταίοι παραμένουν κρατούμενοι από τις Αρχές απ’ τις οποίες συνελήφθησαν, έως ότου βρεθεί κάποια θέση κενή στις παραπάνω δομές.

Στη Λέσβο αυτήν τη στιγμή κρατούνται δεκάδες ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες στη Μόρια, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας. Να διευκρινιστεί πως σε αυτές τις δομές δε θεωρούνται κρατούμενοι και τυγχάνουν ειδικού καθεστώτος προστασίας.

Κράτηση και με το παραπάνω
Στη Μόρια, δυστυχώς, παρατηρείται το φαινόμενο οι ανήλικοι μετανάστες να κρατούνται πολύ περισσότερες μέρες από όλους τους υπόλοιπους μετανάστες που οδηγούνται εκεί, χωρίς κανείς να μπορεί να τους πει με βεβαιότητα πότε και σε ποια μονάδα φιλοξενίας θα μεταφερθούν.

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αγανάκτηση των ανηλίκων και πολλές φορές την εκδήλωσή αυτής, με τελευταίο κρούσμα τον τραυματισμό του ανήλικου.

Πριν από περίπου δύο μήνες, είχε διαρρεύσει ότι συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων είχε οδηγήσει στον τραυματισμό ενός εξ αυτών και στη μεταφορά του στο Βοστάνειο. Τεταμένη είναι και η κατάσταση μετά το τελευταίο περιστατικό του αυτοτραυματισμού.

Ξανανοίγει το Κέντρο Φιλοξενίας στην Αγιάσο

Την προφορική έγκριση της έναρξης λειτουργίας της Μονάδας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφύγων στην Αγιάσο έλαβε ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόνοιας «Η Θεωμήτωρ», Παναγιώτης Τσουκαρέλλης. Η έγκριση αφορά στην πρόταση που είχε κατατεθεί από τη διοίκηση του «Θεωμήτωρ» σε συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο. «Ηλιακτίδα», σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων και περιλαμβάνει την εννεάμηνη λειτουργία του Ξενώνα Ανήλικων Προσφύγων. Μόλις διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, θα δοθεί και η γραπτή έγκριση, οπότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη στελέχωση και τη λειτουργία της Μονάδας. Ευχαριστημένος από την εξέλιξη, ο Παναγιώτης Τσουκαρέλλης δήλωσε: «Είναι μία δομή απαραίτητη στη Λέσβο και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Η λειτουργία της Μονάδας θα αποφορτίσει την κατάσταση και σε άλλους χώρους, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey