Ημερίδα για την ψυχοκοινωνική υγεία του ατόμου

Η κρίση αλλάζει τη ζωή μας…

25/02/2014 - 15:18

Την κάτω βόλτα φαίνεται να παίρνει λόγω κρίσης η ψυχική υγεία των ατόμων, αλλά και των κοινωνιών. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, η αλληλεγγύη, η υποστήριξη από την Πολιτεία.

Την κάτω βόλτα φαίνεται να παίρνει λόγω κρίσης η ψυχική υγεία των ατόμων, αλλά και των κοινωνιών. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, η αλληλεγγύη, η υποστήριξη από την Πολιτεία, αλλά και η συμμετοχή σε συλλογικά ενδιαφέροντα μπορεί να αποτελέσουν διέξοδο, αλλά και παράθυρο αισιοδοξίας.

Τα κέντρα πρόληψης μετονομάστηκαν το 2011 σε «Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας», με σκοπό να ενσωματώσουν μια φιλοσοφία που στοχεύει στη συνολική προάσπιση της ψυχικής και κοινωνικής υγείας των ατόμων και των κοινωνιών.

Αυτό τόνισε στον εναρκτήριο χαιρετισμό της η κοινωνική λειτουργός, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «Πνοής», Ασπασία Φρατζή, στην ημερίδα που διοργάνωσε ο φορέας σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το περασμένο Σάββατο στο Επιμελητήριο. Θέμα της ημερίδας ήταν «Η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας του ατόμου σε περιόδους κρίσης.

Μια σύγχρονη πρόκληση για τα Κέντρα Πρόληψης», ενώ στη συνέχεια κόπηκε και η βασιλόπιτα του Κέντρου.

Η κλινική και κοινωνική ψυχολόγος Ελένη Καραγεωργίου έδωσε στην ομιλία της τα βασικά σημεία για τη συζήτηση γύρω από τους τρόπους που η παρούσα κρίση επηρεάζει την ψυχική υγεία των ατόμων και των κοινωνιών, καθώς και για την επιτακτική αναγκαιότητα αναζήτησης τρόπων ενίσχυσης και προάσπισής της.

Η κρίση, όπως είπε, έχει ανατρέψει όσα γνωρίζαμε πριν για τους εαυτούς μας και τη θέση μας στον κόσμο: «Η αλληλεγγύη και η αποτελεσματική υποστήριξη του κράτους πρόνοιας μπορεί να καθορίσει την πορεία που θα έχει η ζωή του ατόμου στην κρίση. Επίσης η συμμετοχή μας σε μια ομάδα, το μοίρασμα του φαγητού, των ονείρων και των φόβων μας, διώχνει το μεγαλύτερο φόβο που δημιουργεί η κρίση.»

Το λόγο μετά πήρε ο ψυχίατρος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Νέστορος, ο οποίος ανέλυσε τις παραδοσιακές και τις νέες μεθόδους ενίσχυσης της ψυχικής υγείας του ατόμου.

Ο κ. Νέστορος αναφέρθηκε στη συνολική αντιμετώπιση του άγχους μέσω ψυχοθεραπείας, χαλάρωσης, γυμναστικής, αλλά και υγιεινής διατροφής, τονίζοντας πως «το άτομο πρέπει να προασπίσει την ψυχοσωματική του υγεία με έναν ολιστικό τρόπο σκέψης, δίνοντας έμφαση στη συνολική φροντίδα του εαυτού του, του ψυχικού, αλλά και του σωματικού, καθώς και μέσα από την επαφή του με τη φύση, αλλά και μέσα από την αλλαγή του τρόπου που βλέπει τη ζωή γενικότερα».

Τέλος, η κλινική ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη της «Πνοής», Σοφία Κιστάνη, υπενθύμισε ότι η πρόληψη λειτουργεί και φέρνει αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα, το ατομικό και ενδοψυχικό, το ομαδικό και συλλογικό, δομές και θεσμούς.

Ωστόσο, προσέθεσε: «Το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι ο άνθρωπος και αυτόν προσπαθούμε να προσεγγίσουμε στο χώρο όπου βρίσκεται και κινείται.»

Ομάδες Συμβουλευτικής
Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν διεξοδικά τα ενδιαφέροντα προγράμματα που υλοποιεί η «Πνοή», όπως το Εργαστήριο Διακοπής Καπνίσματος με στόχο τη μείωση ή τη διακοπή της καπνιστικής συμπεριφοράς, τα ατομικά και ομαδικά προγράμματα ενημέρωσης για την εξάρτηση από το διαδίκτυο, οι ομάδες συζήτησης για τις σχέσεις ζευγαριών που στόχο έχουν να ανακαλύψουν οι συμμετέχοντες τους τρόπους με τους οποίους λειτουργούμε μέσα σε μία σχέση.

Επίσης έγινε αναλυτική συζήτηση για τις Ομάδες Εφήβων, όπου η ταινία αποτελεί βασικό ερέθισμα των συνεδριών, για τις Ομάδες Αφήγησης παραμυθιών στα παιδιά δημοτικού, την Ατομική και Ομαδική Συμβουλευτική για ανέργους και για τις Ομάδες Φοιτητών που υλοποιούνται μέσω της τεχνικής της δραματοποίησης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey