Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Θέτοντας τέσσερις βασικούς άξονες δράσης, αλλά και προγραμματίζοντας τις ενέργειές τους για το επόμενο τρίμηνο, οι πολίτες της Λέσβου που μάχονται κατά της ερήμωσης της λεσβιακής υπαίθρου, οργανώνουν καλύτερα την προσπάθεια και τη μετέπειτα πορεία του αγώνα τους. Παράλληλα, αλλάζουν και οργανωτικά, δίνοντας υπόσταση, όπως λένε ότι τού πρέπει, στο κίνημα των πολιτών που εκφράζουν.
Την προηγούμενη βδομάδα στην Καλλονή, έγινε νέα συγκέντρωση των πολιτών και της Επιτροπής Αγώνα, που ξεκίνησε απ’ την περιοχή της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Λέσβου με αφορμή το κλείσιμο υπηρεσιών στην Καλλονή. Κατ’ αρχάς έγινε μια πρώτη αποτίμηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων όλης της προηγούμενης περιόδου, ενώ τονίστηκε πως πλέον ο αγώνας αφορά σε όλο το νησί και έχει λάβει παλλεσβιακό χαρακτήρα.
Καλύτερη δομή
Στην ίδια συνέλευση, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι πολίτες, «έγινε σαφές ότι στη Λέσβο υπάρχει και δρα κίνημα πολιτών, που το ρόλο του δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει η Επιτροπή Αγώνα. Εν τέλει θα το αδικούσε. Για το λόγο αυτό, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα αποφάσισαν ομόφωνα να επιστρέψουν το ρόλο που τους ανάθεσαν οι πολίτες, σ’ αυτούς τους ίδιους, δηλαδή στο κίνημα για την επιβίωση και την ανάπτυξη της Λέσβου.».
Στη συνέχεια συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα, οι άξονες δράσης και ο προγραμματισμός τριμήνου, όπου αποφασίστηκε ρόλο συντονιστή του κινήματος να έχει ομάδα, μέλη της οποίας θα είναι τα πρόσωπα που είχε υποδείξει η λαϊκή συνέλευση της 24ης Ιανουαρίου 2013, δηλαδή οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της Λέσβου και όσα από τα μέλη της προηγούμενης Επιτροπής Αγώνα ενάντια στο κλείσιμο των υπηρεσιών της Καλλονής, επιθυμούν να συμμετέχουν.
Η συντονιστική ομάδα θα μπορεί να διευρύνεται, οι συνεδριάσεις της θα είναι ανοιχτές και για τους πολίτες και για τα μέσα ενημέρωσης, και σε κάθε συνεδρίαση θα προεδρεύει και ένα διαφορετικό μέλος της ομάδας, ενώ πρόεδρος επί τιμή θα είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος.
Μάλιστα θα υπάρχει και πενταμελής γραμματεία, που θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης των αποφάσεων, την προετοιμασία των συνεδριάσεων της συντονιστικής ομάδας και την παρέμβαση τόσο προς την ομάδα και το κίνημα, όσο και προς τα έξω, όταν συντρέχει λόγος στα μεσοδιαστήματα των συνεδριάσεων. Τα μέλη της γραμματείας θα ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η παρούσα σύνθεση της γραμματείας είναι: Θανάσης Ελευθερίου, Χρυσούλα Ζωγράφου, Μιχαέλα Καψάλη, Αντώνης Μαστρογιάννης και Μαρία Νικολάρα.
Προτεραιότητες
Στην ίδια συνεδρίαση προσδιορίστηκαν και οι τέσσερις βασικοί άξονες δράσης του κινήματος, που είναι:
- Αγώνας για την εκ νέου διοικητική διαίρεση της Λέσβου σε περισσότερους δήμους
- Προστασία περιβάλλοντος-φυσικού πλούτου και πολιτιστικής κληρονομιάς
- Τα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη η Λέσβος
- Αναδιάρθρωση του χάρτη των υπηρεσιών της Λέσβου και αποκέντρωσή τους
Στα πλαίσια αυτά, προγραμματίσθηκαν για το επόμενο τρίμηνο μια σειρά από εκδηλώσεις ανά τη Λέσβο, ενώ αναμένεται και η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα θέματα που έθεσε η λαϊκή συνέλευση του Ιανουαρίου.
Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα (μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση στις ημερομηνίες), είναι:
- Στον Πολιχνίτο στις 2 Μαρτίου, με θέμα «Ο Κόλπος Καλλονής ως πηγή φυσικού πλούτου του τόπου μας, προβλήματα και προοπτικές»
- Στις 23 Μαρτίου στο Πλωμάρι, με θέμα «Δασοπροστασία»
- Εκδήλωση-συζήτηση στην Άντισσα, πιθανόν στις 6 Απριλίου, με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Ανεμογεννήτριες στη δυτική Λέσβο»
- Στις 20 Απριλίου στο Μόλυβο, εκδήλωση για τα αναπτυξιακά έργα στη Λέσβο.