Σεισμός 5,8 ρίχτερ νοτιοανατολικά ανατολικά της Λήμνου. Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

«Πήγε και ήρθε» το βορειοανατολικό Αιγαίο

09/01/2013 - 13:49

Αισθητός σε Λήμνο, Λέσβο και Άγιο Ευστράτιο ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε νωρίς χτες το απόγευμα στις 4.16΄, περί τα 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά ανατολικά της Λήμνου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζημιές δεν υπήρξαν σε κανένα από τα τρία νησιά.

Αισθητός σε Λήμνο, Λέσβο και Άγιο Ευστράτιο ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε νωρίς χτες το απόγευμα στις 4.16΄, περί τα 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά ανατολικά της Λήμνου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζημιές δεν υπήρξαν σε κανένα από τα τρία νησιά. Το επίκεντρο εντοπίζεται μεταξύ των νησιών Λήμνου και Τενέδου και σε εστιακό βάθος 29 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τουρκικά σεισμολογικά κέντρα, ήταν έντασης 6,2 ρίχτερ.

Ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Ελευθέριος Ελευθεριάδης, και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Βατός, τόνισαν ότι στη Λέσβο δεν είχαν καταγραφεί ζημιές μία ώρα μετά τη δόνηση. Ανάλογες και οι πληροφορίες από την Αστυνομία.

Στη Λήμνο και ιδιαίτερα στην ανατολική και νότια πλευρά του νησιού, οι κάτοικοι ανησύχησαν ιδιαίτερα, ενώ αρκετοί βγήκαν από τα σπίτια τους, αλλά επέστρεψαν σύντομα λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Μύρινα, το Πλατύ, το Θάνος, τον Κοντιά, το Πορτιανού, τα Τσιμάνδρια, τη Νέα Κούταλη, αλλά και στα χωριά της ανατολικής Λήμνου στην περιοχή του Μούδρου. Μια ώρα πάντως μετά το σεισμό, τόσο στο Αστυνομικό Τμήμα της Μύρινας όσο και στο Δήμο της Λήμνου, επίσης δεν είχαν αναφερθεί ζημιές. «Ο κόσμος ανησύχησε, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα», δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής. Καθησυχαστικός και ο περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου από τη Λήμνο Σάββας Βαρελτζής. «Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, ήταν έντονος, αλλά δεν προκάλεσε καμμία καταστροφή», είπε.

Καθησυχαστικός και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, Κώστας Αδαμίδης, που μιλώντας στο «Ε» τόνισε: «Η Λήμνος από τέτοιους σεισμούς είναι συνηθισμένη. Το γεγονός ότι γίνονται στη θάλασσα μας κάνει να είμαστε σχετικά ήρεμοι.» Ίδια ακριβώς ήταν και η δήλωση του δημάρχου Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπου Μακρή.

Η καταγραφή του χθεσινού σεισμού από το σεισμογράφο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, εμφανίσθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καθησυχαστικός μια ώρα μετά το θεωρούμενο κύριο σεισμό, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σεισμών αντίστοιχου μεγέθους.

Ο ισχυρός σεισμός καταγράφηκε στις 4.16΄ χθες το απόγευμα και από το σεισμογράφο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με μέγεθος 5,9 ρίχτερ και εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων.

«Ευτυχώς το επίκεντρο του ισχυρού επιφανειακού σεισμού βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο και για το λόγο αυτό, παρά το μέγεθός του που τον έκανε ιδιαίτερα αισθητό σε ολόκληρη τη Λέσβο, δεν προκάλεσε υλικές καταστροφές», δήλωσε μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, καθηγητής Νίκος Ζούρος. Και συνέχισε: «Ακολούθησαν εννέα μετασεισμοί στο διάστημα της πρώτης ώρας από την κύρια δόνηση, τα επίκεντρα των οποίων διατάσσονται γραμμικά παράλληλα με τη διεύθυνση του μεγάλου ρήγματος της τάφρου του βορείου Αιγαίου. Και συνεπώς» - κατέληξε - «φαίνεται ότι η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας είναι ομαλή και δεν εμπνέει ανησυχία.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey