Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σάρωσε ο Απόστολος Βαλτάς στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
Σάρωσε στην κάλπη, αλλά και στις εντυπώσεις, ο τέως αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς, το περασμένο Σάββατο στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Με κίνηση που αποδείχτηκε «ματ», ο κ. Βαλτάς όχι μόνο «απογαλακτίστηκε» από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δημιούργησε νέα παράταξη, την «Προοπτική για το Φαρμακείο του Αύριο», αλλά βγήκε και πρώτος σε σταυρούς εκλέγοντας τρεις στο 15μελές ΔΣ με εκείνον επικεφαλής. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της νίκης της «Προοπτικής», αρκεί να αναλογιστεί ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στα συνδικαλιστικά του χώρου, δεν εξελέγη στο ΔΣ και θα πρέπει να παραιτηθεί ο έτερος με τον οποίο ισοψήφισαν με τρεις ψήφους και αναδείχτηκε μέσω κλήρωσης (σ.σ. ο Ηλίας Χαλιγιάννης). Κι ενώ μιλάμε για τρεις ψήφους των προαναφερθέντων, ο κ. Βαλτάς έλαβε 15!
Μετά από έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα, αφού μέσα σε λίγο διάστημα μίλησε και επισκέφτηκε σχεδόν όλους τους αντιπροσώπους - εκλέκτορες, η «Προοπτική» του Απ. Βαλτά «κέρδισε» τον χάρτη του ΠΦΣ, αλλά και την επαρχία. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται ότι η επαρχία έχει μεγάλη δύναμη, αφού η εν λόγω παράταξη δεν σάρωσε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ότι ο έτερος διεκδικητής για τη θέση του προέδρου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης της παράταξης της ΝΔ, η οποία έχασε τέσσερις έδρες, δεν εκλέγεται και θα πρέπει να παραιτηθούν οι υπόλοιποι για να βρεθεί στη νέα διοίκηση και να μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου, κι αυτό έχοντας «όπλο» του, μόλις δύο ψήφους από την κάλπη του Σαββάτου.
«Σπάμε κατεστημένο και μηχανισμούς»
«Από τις εκλογές φάνηκε η έντονη διάθεση των φαρμακοποιών να αλλάξουν οι νοοτροπίες των συνδικαλιστών. Έγινε στροφή των ψηφοφόρων στις παρατάξεις που προτείνουν λύσεις για την καθημερινότητα και την προοπτική του φαρμακοποιού. Σπάσαμε, έτσι, τα στερεότυπα και τις κομματικές γραμμές, το κατεστημένο και τους μηχανισμούς κομμάτων που δημιουργούσαν προβλήματα στους ψηφοφόρους. Οι συνάδελφοί μας, άκουσαν την ψυχή τους, που έλεγε αλλαγή και απαίτηση για ένα προεδρείο με όραμα και στόχο», αναφέρει στο «Ε» ο κ. Βαλτάς. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΦΣΛ έχει βάλει πλώρη για συνεργασίες, συνομιλώντας με ανεξάρτητους εκλεγμένους του ΔΣ, με στόχο να συσπειρώσει γύρω του οκτώ τουλάχιστον συμβούλους -το συμβούλιο είναι 15μελές- προκειμένου να συγκροτήσει ισχυρό προεδρείο. Ο χρόνος, πάντως, είναι με το μέρος του, αφού θα πρέπει πρώτα να υπογραφούν τα πρακτικά των αρχαιρεσιών, πράγμα που σημαίνει ότι η εκλογή προεδρείου αναμένεται σε 20 με 25 ημέρες από την ημέρα των εκλογών.
Έδρες και θέσεις
Για «εκλογικό θρίαμβο Βαλτά» κάνουν λόγο οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της υγείας. Οι 11 συνδυασμοί έλαβαν τις παρακάτω ψήφους και έδρες:
- «Προοπτική για το Φαρμακείο του Αύριο» (επικεφαλής Απόστολος Βαλτάς): 36 ψήφοι - 3 έδρες.
- «Αδέσμευτη Ενωτική Συνδικαλιστική Παράταξη» (A.E.Σ.Π.) (επικεφαλής Κυριάκος Θεοδοσιάδης): 33 ψήφοι - 3 έδρες.
- «Ενωτική Συνεργασία (ΕΝΩ-ΣΥ) Φαρμακοποιών» (επικεφαλής Γιάννης Μακρυγιάννης): 33 ψήφοι - 3 έδρες.
- «Ανεξάρτητη Φαρμακευτική Συμμαχία» (επικεφαλής Κωνσταντίνος Λουράντος): 17 ψήφοι - 1 έδρα.
- «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία» (επικεφαλής Νίκος Δασκαλόπουλος): 10 ψήφοι - 1 έδρα.
- «Κίνηση για το Μέλλον του Φαρμακείου» (επικεφαλής Κώστας Κούβαρης): 10 ψήφοι - 1 έδρα.
- «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» (επικεφαλής Γιάννης Καβαλάρης): 9 ψήφοι - 1 έδρα.
- «Εκσυγχρονιστική Παρέμβαση» (επικεφαλής Αλέξανδρος Τσαπέκος): 9 ψήφοι - 1 έδρα.
- «Νέος Δρόμος» (επικεφαλής Γιάννης Δαγρές): 9 ψήφοι - 1 έδρα.
- «Εναπομείναντες» (επικεφαλής Ανδρέας Σοφιανόπουλος): 8 ψήφοι - 0 έδρες.
- «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Φαρμακοποιών» (επικεφαλής Αμαλία Δραγανίδου): 3 ψήφοι - 0 έδρες.
Στην πρώτη θέση της σταυροδοσίας εξελέγη ο Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος πέραν της πρώτης θέσης σε προτίμηση, όπως λένε οι συνάδελφοί του, «οργάνωσε από το μηδέν μια νέα παράταξη και έδειξε ότι μπορεί να συσπειρώσει γύρω του το νέο όραμα του κλάδου». Στη δεύτερη θέση εξελέγη ο Γιάννης Μακρυγιάννης, στην τρίτη θέση ο Γιάννης Δαγρές και στην τέταρτη θέση ο Θανάσης Παπαθανάσης.