Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο της Λέσβου-Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης φύσης στους υγροτόπους - προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου.
Οι υγρότοποι της περιοχής της Μεσογείου φιλοξενούν κάθε χειμώνα περίπου το 50% των χηνόμορφων πουλιών (πάπιες, χήνες) ολόκληρης της Ευρώπης. Τα πουλιά βρίσκουν εδώ τις απαραίτητες ηπιότερες καιρικές συνθήκες και, φυσικά, τροφή ώστε να επιβιώσουν. Προς το τέλος της εποχής (κάποια είδη ήδη από τον Ιανουάριο!) θα μεταναστεύσουν πάλι πίσω σε βορειότερες περιοχές, όπου θα φωλιάσουν.
Τα είδη
Το χειμώνα στη Λέσβο έχουν καταγραφεί 14 είδη πάπιας, 4 είδη χήνας και 3 είδη κύκνου. Κοινές πάπιες είναι η Πρασινοκέφαλη, το Σφυριχτάρι, το Κιρκίρι, λιγότερο κοινές είναι η Χουλιαρόπαπια, ο Θαλασσοπρίστης, η Ψαλίδα και ο Καπακλής, και σπάνιες είναι το Γκρισάρι, το Νανοπρίστη. Εξαιρετικά σπάνιες (1-2 καταγραφές μόνο) είναι η Βουκεφάλα, το Φερεντίνι, το Κεφαλούδι, η Μαυροκέφαλη Πάπια και η Σταχτόπαπια. Οι χήνες εμφανίζονται πιο σπάνια από τις πάπιες και όχι κάθε χειμώνα, με πιο κοινές την Ασπρομέτωπη και την Σταχτόχηνα, ενώ έχουν ελάχιστες φορές καταγραφεί η Κοκκινόχηνα και η Νανόχηνα. Κάτι ανάμεσα σε πάπια και χήνα είναι η Βαρβάρα και η Καστανόπαπια, είδη που ενώ αναπαράγονται στη Λέσβο, έχουν ακόμα μεγαλύτερους διαχειμάζοντες πληθυσμούς εδώ. Τέλος, τα τρία είδη κύκνων, που και αυτά δεν παρατηρούνται κάθε χρονιά, είναι ο Βουβόκυκνος, ο Αγριόκυκνος και ο Νανόκυκνος- με σπανιότερο τον τελευταίο.
Σε χρονιές που το κρύο έχει αρχίσει από νωρίς (Οκτώβριο), και είναι παρατεταμένο (συνεχόμενες εβδομάδες παγωνιάς στη Βόρεια Ελλάδα) φτάνουν στο νησί περισσότερα είδη ενώ παράλληλα τα κοινά είδη καταγράφονται σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς. Τότε είναι επίσης πιθανό η περιοχή μας να δέχεται και πουλιά που εγκαταλείπουν τους υγροτόπους από το εσωτερικό της Τουρκίας αναζητώντας ηπιότερες συνθήκες στα παράλιά της.
Τα πουλιά στους υγροτόπους της Λέσβου αλλάζουν με τις εποχές. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να παρατηρήσουμε τα είδη του χειμώνα που θα βρίσκονται εδώ μέχρι τον Φεβρουάριο.
Η εξόρμηση
Η εξόρμησή μας στην Αλυκή Καλλονής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 κατά τις ώρες 10:00-13:00. Στόχος μας θα είναι να δούμε 6-9 είδη πάπιας και φυσικά αρκετά άλλα είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών (Φλαμίνγκο, Αργυροπελεκάνους, ερωδιούς, κ.ά.). Παράλληλα θα γνωρίσουμε ξανά τον σημαντικότερο υγρότοπό του νησιού μας καθώς οι βροχοπτώσεις τον έχουν μεταμορφώσει και επεκτείνοντας τις πλημμυρισμένες του εκτάσεις (σχηματισμός των μεσογειακών εποχικών τελμάτων).
Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Οι ομάδες με τις οποίες θα γίνει η παρατήρηση πουλιών/επίδειξη δακτυλίωσης δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα (για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Covid-19) και θα είναι 2: στις 10:00 ή στις 11:30. Σε αυτές θα πρέπει να έχει προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα της παρατήρησης πουλιών προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα και είναι δωρεάν.
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 22510-47033.
Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..