Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ταξιδεύει στην Πάτρα
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα "Τα προγράμματα της UNESCO που μετασχηματίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες: εκπαίδευση, πολιτισμός & βιώσιμη ανάπτυξη" που οργάνωσε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εσωτερικών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στόχος της Ημερίδας ήταν η παρουσίαση επιλεγμένων προγραμμάτων της UNESCO, τα οποία προάγουν τη φυσική, πολιτιστική, φυσική και άυλη κληρονομιά, τη διαπανεπιστημιακή συνεργασία και την καινοτομία στην εκπαίδευση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία.
Ιδιαίτερα κατά τη διάκρεια της Ημερίδας τονίστηκε η σημασία του Προγράμματος των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO ως ένα παράδειγμα αρμονικής σύζευξης περιβάλλοντος, πολιτισμού και ανάπτυξης. Παράλληλα συζητήθηκε η σημασία και ο ρόλος των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO για τη διασφάλιση της προστασία της φυσικής κληρονομιάς μέσω της αειφόρου ανάπτυξης καθώς των προκλήσεων και των δυνατοτήτων της ευαισθητοποίησης του κοινού για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ση συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμούς απεύθυναν η κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και ο Καθ. Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών. Η κήρυξη της έναρξη των εργασιών της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Ανδρέα Κατσανιώτη.
Το πρώτο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στο Πρόγραμμα των Εδρών της UNESCO και τη σημασία της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας ως όχημα για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών που είναι η μοναδική Έδρα UNESCO που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και περιλαμβάνει την οργάνωση Διεθνών σεμιναρίων κατάρτισης για τα Γεωπάρκα, Θερινών Σχολείων, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, υποστήριξη δράσεων νησιωτικών και παράκτιων γεωπάρκων, μελέτες προστασίας και ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς και κυρίως εκπαιδευτικές δράσεις στα πλαίσια μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών. Ο Καθ. Παναγιώτης Δημόπουλος, Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε στην ίδρυση Έδρας UNESCO στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στο Πρόγραμμα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με ιδιαίτερη αναφορά στα ήθη, έθιμα και παραδόσεις και τη σημασία διαφύλαξής τους με ομιλητές την κα. Ελένη Μπαζίνη, Αρχαιολόγο - Κοινωνική Ανθρωπολόγο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, τη Δρ. Μαρία Αργυροπούλου, ΕΔΙΠ, Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και την κα. Σοφία Χρυσοπούλου, ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας.
Στο τρίτο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, ένα παράδειγμα αρμονικής σύζευξης περιβάλλοντος, πολιτισμού και ανάπτυξης με ομιλητές τον Δρ. Ηλία Βαλιάκο, Ερευνητή της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα & τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιωτικών και Παράκτιων Περιοχών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Ελένη Κουμούτσου, Προϊσταμένη Μ.Δ. Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού & ΠΠ Βόρειας Πελοποννήσου (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και Συντονίστρια του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού – Βουραϊκού καθώς και του Καθ. Γιώργου Ηλιόπουλου του Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών και επιστημονικού υπευθύνου του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού – Βουραϊκού.
Στο τέταρτο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις του Προγράμματος Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO. Αρχικά πραγματοποιήθηκε εισήγηση από την κα. Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του Προγράμματος Συνδεδεμένων Σχολείων UNESCO ASPnet, ΥΠΕΠΘ και στην συνέχεια παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από σχολεία ASPnet Αττικής & Αχαΐας και ειδικότερα από την κα. Ευαγγελία Γεωργάκη, Δ/ντρια του 2ου Γενικού Λυκείου Γέρακα, την κα. Ελένη Καννά, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικό του Δικτύου ASPnet του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών, την κα. Χριστίνα Διπλάρη & την κα. Ιωάννα Χαρδαλούπα, Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί για το Δίκτυο ASPnet του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών, την κα. Κατερίνα Γεωργίου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικό του Δικτύου ASPnet του Αρσάκειου Γυμνασίου Πατρών, την κα. Μαρία Τουλιάτου, Δ/ντρια του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου Πατρών και την κα. Χαρίκλεια Μαμωνά, Δ/ντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση καλών πρακτικών του Παγκόσμιου Δικτύου Πόλεων Μάθησης της UNESCO μέσα από τα οποία τονίστηκε η σημασία της Διά Βίου Μάθησης ως κλειδί για τη δημιουργία ενεργών πολιτών. Αρχικά πραγματοποιήθηκε εισήγηση από την κα. Πωλίνα Μπιθαρά, Υπεύθυνη του Προγράμματος «Πόλεις Μάθησης UNESCO» της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από την κα. Σοφία Αδάμ, Αντιπρόεδρο Δ.Σ. Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας και τον κ. Μιχάλη Χρηστάκη, Γενικό Γραμματέα Δήμου Νέας Σμύρνης.