Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Εντυπωσιασμένοι οι εμπειρογνώμονες της UNESCO από τις δράσεις ανάδειξης των γεωλογικών μνημείων και τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη
Με συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρη τους Δημάρχους Δυτικής Λέσβου κ. Τ. Βέρρο και Μυτιλήνης κ. Σ. Κύτελλη, την Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθ. Χ. Βιτζιλάκη και τοπικές αρχές καθώς και αυτοψίες σε σημαντικά φυσικά μνημεία και προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου συνεχίστηκε το πρόγραμμα της επίσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της UNESCO για την αξιολόγηση του Γεωπάρκου Λέσβου ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO». Η Επιτροπή Αξιολόγησης της UNESCO αποτελείται από τον Δρ. Kupetz Manfred, Διευθυντή του Γεωπάρκου Muskauer Faltenbogen που βρίσκεται στην Γερμανία και την Πολωνία και αξιολογητή της UNESCO και τον Δρ. Legal Stephane, Υπεύθυνο Γεωεπιστήμονα του Γεωπάρκου Luberon της Γαλλίας και αξιολογητή της UNESCO.
Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου οι αξιολογητές επισκέφτηκαν το Κάστρο Μολύβου και τον παραδοσιακό οικισμό του Μολύβου καθώς και τις υποδομές για την ερμηνεία των φυσικών μνημείων της περιοχής.
Οι αξιολογητές συναντήθηκαν επίσης με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου κα. Αφροδίτη Βατή όπου και συζήτησαν για θέματα τουριστικής ανάπτυξης μέσα από την αξιοποίηση των φυσικών μνημείων της περιοχής που έχουν αναδειχθεί στα πλαίσια των δράσεων του Γεωπάρκου Λέσβου.
Στη συνέχεια γνώρισαν το μεγάλο ηφαιστειακό κέντρο του Λεπέτυμνου και τα στοιχεία των ηφαιστειακών δομών που βρίσκονται γύρω από το σημαντικό αυτό φυσικό μνημείο κατά μήκος των περιπατητικών διαδρομών.
Ακολούθως επισκέφτηκαν την Πέτρα και τον ηφαιστειακό βράχο που αποτελεί ένα εντυπωσιακό ηφαιστειακό λαιμό και την εκκλησία της Παναγίας Γλυκοφιλούσσας, το αρχοντικό της Βαλερτζίδαινας και τον Βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου αλλά και την ηφαιστειακή φλέβα στο Αυλάκι Πέτρας.
Η συνάντηση με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου
Ακολούθησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχη Βέρρο όπου ενημερώθηκαν για την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και συζήτησαν για θέματα τουριστικής και τοπικής ανάπτυξης. Ο Δήμαρχος τόνισε το ρόλο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για την ανάδειξη της φυσική κληρονομιάς της περιοχής και εξέφρασε την υποστήριξη του νεοσύστατου Δήμου.
Το πρόγραμμα αξιολόγησης συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής όπου και περιηγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο και ενημερώθηκαν για την πλούσια ορνιθοπανίδα και τις δράσεις του.
Εκεί συναντήθηκαν με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Εθελοντισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου κα. Ζαχαρούλα Ιωακείμ και συζήτησαν για το πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων του Δήμου και τη συνεργασία με το Μουσείο.
Ακολούθως επισκέφτηκαν τους υγρότοπους του Κόλπου Καλλονής, τα παρατηρητήρια πουλιών και με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετείχαν σε δράσεις ορνιθοπαρατήρησης.
Η τρίτη ημέρα αξιολόγησης του Γεωπάρκου Λέσβου ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Αγία Παρασκευή όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μεγάλο ρήγμα της περιοχής. Κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής ενημερώθηκαν για την πλούσια παράδοση της περιοχής στην παραγωγή λαδιού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους περιηγήθηκαν στους χώρους και ενημερώθηκαν από την κα. Μαντώ Παπαδοπούλου, υπεύθυνη λειτουργίας του Μουσείου.
Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης
Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη όπου συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τα έργα ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους και των γεωλογικών μνημείων μέσω των δράσεων που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσω του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου αλλά και γενικότερα τη σημασία του Απολιθωμένου Δάσους και των υγροτόπων της Καλλονής για την τοπική ανάπτυξη.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Στρατή Κύτελη όπου και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που συνέβαλλαν στη μείωση της ελκυστικότητας της Λέσβου ως προορισμού και συζήτησαν για τη σημασία της αναγνώρισης της Λέσβου ως Γεωπάρκου από την UNESCO για την διεθνή προβολή του.
Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ακολούθως επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο και συναντήθηκαν με την Πρυτάνισσα κα. Χρυσή Βιτζιλάκη όπου και συζήτησαν για τη συμβολή του Πανεπιστημίου και των Τμημάτων του στη στήριξη της προσπάθειας αναγνώρισης της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, για την πολλαπλή στήριξη και συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μέσω ερευνητικών έργων αλλά και εκπαιδευτικών δράσεων για την ενδυνάμωση των δράσεων του Γεωπάρκου Λέσβου και την ενίσχυση της ελκυστικότητας τόσο του νησιού της Λέσβου όσο και των προσφερόμενων υπηρεσιών του. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιπρύτανης κ. Δ. Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας Καθηγητής Θ. Κίζος και ο Καθηγητής Ν. Σουλακέλλης, Πρόεδρος του Μουσείου.
Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Επιμελητήριο Λέσβου
Οι αξιολογητές επισκέφτηκαν τέλος το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης όπου περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους. Τους δύο αξιολογητές υποδέχθηκε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος τους ενημέρωσε αναλυτικά για τις πρόσφατες ανασκαφικές εργασίες της Εφορείας.
Η αξιολόγηση του Γεωπάρκου Λέσβου ολοκληρώθηκε με συνάντηση στο Επιμελητήριο Λέσβου με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελο Μυρσινιά, τον Αντιπρόεδρο και Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Παναγιώτη Χατζηκυριάκο και τον Ταμία του Επιμελητηρίου κ. Νίκο Αθανάση όπου και συζήτησαν εκτενώς για τις δυνατότητες που προσφέρει το Γεωπάρκο Λέσβου για προβολή της Λέσβου, την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τη στήριξη τοπικών επιχειρήσεων.
Επίσκεψη στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης
Οι αξιολογητές επισκέφτηκαν επίσης το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου συναντήθηκαν με το Διευθυντή του σχολείου κ. Αντώνη Νείρο και τους εκπαιδευτικούς τους του σχολείου κα. Ειρήνη Μουτζουρέλλη και κ. Θανάση Καλαμάτη. Η κα. Ειρήνη Μουτζουρέλλη ενημέρωσε αναλυτικά τους αξιολογητές για τα εκπαιδευτικά ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί το σχολείο για το Γεωπάρκο Λέσβο και τους ξενάγησε στους χώρους του σχολείου. Οι αξιολογητές στη συνέχεια περιηγήθηκαν στη βιβλιοθήκη του σχολείου όπου και ενημερώθηκαν από τον κ. Θανάση Καλαμάτη για τις σπάνιες εκδόσεις που φιλοξενεί.