Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με τον ψηλότερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό στον κόσμο
Ξεκίνησαν οι δράσεις ενημέρωσης για την καλοκαιρινή περίοδο που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τους επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους.
Το Σάββατο 1 Ιουλίου, στις 11:00 π.μ., μία ενδιαφέρουσα περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη Θέση Μπαλή Αλώνια στην οποία προσκαλούνται τους επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους στη Θέση Μπαλή Αλώνια αποτελεί την ιστορική τοποθεσία του Απολιθωμένου Δάσους όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμένων κορμών ενώ αναδείχθηκαν νέες απολιθωματοφόρες θέσεις ύστερα από επίπονη προσπάθεια συντήρησης, ανασύστασης και ανάδειξης συστάδας απολιθωμένων κορμών στο νότιο τμήμα του Πάρκου.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει την περιήγηση στις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες θέσεις και ενημέρωση για τα μοναδικά απολιθώματα που βρίσκονται στην ιστορική θέση του Απολιθωμένου Δάσους που φέρει από τον 17ο αιώνα την χαρακτηριστική ονομασία «Κύρια Απολιθωμένη», για τις εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμάτων, και για τη σημασία της θέσης για την διεθνή αναγνώριση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου!
Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έκτασης 250 στρεμμάτων αποτελεί μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση. Από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από ενενήντα κορμοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.
Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο ψηλότερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο, το ύψος του φτάνει τα 7,2 μέτρα και η περίμετρος του φτάνει τα 8,5 μέτρα. Πρόκειται για δένδρο σεκόιας με γιγάντιες διαστάσεις, ενδεικτικό της σύνθεσης του δασικού οικοσυστήματος.
Οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γνωρίσουν παράλληλα τις πευκίδες και τα κυπαρίσσια του Πάρκου καθώς και καρποφόρα φυτά, συνθέτοντας έτσι το τοπίο της βλάστησης στην Λέσβο πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Οι δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και οι ηφαιστειακές, τεκτονικές γεωμορφές κατά μήκος των περιπατητικών διαδρομών, και η ιστορία εκατομμυρίων ετών που ξετυλίγεται σε κάθε σημείο του Πάρκου, αποτελούν μάρτυρες της συναρπαστικής γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου.
Με επιτυχία η περιήγηση στο Πάρκο το περασμένο Σάββατο
Το προηγούμενο Σάββατο με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους του Σιγρίου. Μέσα από μια πρωινή περιήγηση οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εντυπωσιακά ριζικά συστήματα και ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς, με άριστα διατηρημένα τα χαρακτηριστικά.
Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τις περιπατητικές διαδρομές για να επισκεφθούν τις απολιθωματοφόρες θέσεις στο Πάρκο Σιγρίου και να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά απολιθωμένα δένδρα και τα ριζικά συστήματα κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων με ενημέρωση από την Γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κα. Όλγα Τσαλκιτζή, για την δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου και την σημασία των απολιθωμάτων που έχουν αποκαλυφθεί σ’ αυτό.
Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2253054434. Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη της περιήγησης.