Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Συνεχίζει τις «εκδηλώσεις» του ο Σύλλογος Αγίας Τριάδας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που παραβλέπει ότι πρόκειται για παράνομες «ιπποδρομίες» I Δεν έχουν ρίζες στην παράδοση οι ιπποδρομίες με καθαρόαιμα
Με την συγκατάθεση της πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβούλων Δυτικής Λέσβου και παρά την αντίθετη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου Δαφίων που θέτουν ζητήματα κινδύνου για την ζωή ζώων, αναβατών και κοινού θα πραγματοποιηθούν και φέτος ιπποδρομίες με καθαρόαιμα από το Σωματείο Αγίας Τριάδας Καλλονής.
Οι ιπποδρομίες γινόντουσαν μέχρι πέρυσι στην περιοχή των Αλυκών Καλλονής, αλλά μετά από το «κόκκινο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος ο Σύλλογος επέλεξε άλλη τοποθεσία. Βέβαια το καλοκαίρι του 2022 ο τότε ιδιοκτήτης του αλόγου- που το είχε χαρακτηρίσει πρωταθλητή Ελλάδος και έτρεχε με σπασμένο πόδι στην κούρσα και έπειτα θανατώθηκε- και σημερινός γραμματέας του Συλλόγου, δήλωνε μαζί με τον τότε πρόεδρο στο «Ε» ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνουν ιπποδρομίες με καθαρόαιμα.
Κατά την εισαγωγή να σημειωθεί ότι αγώνες ταχύτητας/ιπποδρομίες που γίνονται με καθαρόαιμους δρόμωνες ίππους (ή στην καθομιλουμένη καθαρόαιμα) εκτός του μοναδικού στην χώρα αδειοδοτημένου ιπποδρόμου (Μαρκόπουλου), είναι παράνομες. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε διοργάνωση που γίνεται στη Λέσβο και αφορά αγώνες ταχύτητας στις οποίες συμμετέχουν καθαρόαιμοι δρόμωνες ίπποι είναι παράνομη.
Το γεγονός ότι ιπποδρομίες αυτές γίνονται εν γνώσει της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, φορεων της αυτοδιοίκησης και άλλες αρχές δεν αλλάζει τα δεδομένα, απλά θα πρέπει να ανησυχεί την κοινωνία γιατί οι καθ΄ύλην αρμόδιοι δεν φαίνεται να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους πριν συμβεί το κακό , αλλά θα σπεύσουν να δικαιολογηθούν κατόπιν εορτής , όπως συμβαίνει συνήθως.
Και μπορεί οι αγώνες συγκεκριμένου βηματισμού με ντόπιες φυλές αλόγων να έχουν ρίζες στην παράδοση, όμως οι εν λόγω ιπποδρομίες με άλογα που μέχρι πρότινος έτρεχαν στον ιππόδρομο του Μαρκόπουλου δεν είναι παράδοση, είναι παράνομες και επικίνδυνες για ίππους και αναβάτες.
Ξεπαπαδάκης: «Αυτές οι ιπποδρομίες είναι παράνομες»
Ο Πρόεδρος της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ) και MD, PhD Χειρουργός γιατρός Μαστού, Γρηγόριος Ξεπαπαδάκης σε δήλωσή του στο «Ε», για την εκδήλωση - ιπποδρομίες που θα γίνουν φέτος στο Μετόχι αντί των Αλυκών, είπε ότι η ΦΕΕ δεν είναι ενήμερη. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε που γίνονται παράνομες ιπποδρομίες, γιατί αυτές οι ιπποδρομίες είναι παράνομες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του χαρακτήρισε εγκληματική πράξη να τρέχει ένα άλογο με σπασμένο πόδι, όπως χαρακτήρισε εγκληματική και κάθε πράξη που συντελεί στον βασανισμό ιπποειδούς είτε προβλέπεται είτε όχι από τον νομοθέτη.
Επισημαίνεται ότι υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για τους καθαρόαιμους δρόμωνες ίππους ή τα αγωνιστικά άλογα ή καθαρόαιμα όπως συνηθίζονται να λέγονται (δεν αφορά ντόπιες φυλές). Νομοθετικό πλαίσιο τόσο ως προς του όρους ευζωΐας όσο και ως προς την συμμετοχή τους σε αγώνες. Τα καθαρόαιμα άλογα απαγορεύεται να συμμετέχουν σε αγώνες ταχύτητας εκτός του μοναδικού εγκεκριμένου ιπποδρόμου στην Ελλάδα, εκείνου του Μαρκόπουλου. Διευκρινίστηκε ότι οι ιπποδρομίες που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια ανά την επικράτεια όπου συμμετέχουν δρόμωνες ίπποι είναι παράνομες γιατί ακριβώς δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει την ασφάλεια των συγκεκριμένων ζώων.
Στην Λέσβο όπως επιβεβαιώθηκε από την ΦΕΕ έχουν έρθει αρκετά καθαρόαιμα από το Μαρκόπουλο, ωστόσο σε αυτά δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος της ευζωίας των ίππων, όπως προβλέπει ο νομοθέτης, λόγω έλλειψης προσωπικού. Κατά συνέπεια η ποιότητα της ζωής του ίππου μετά την απομάκρυνση από το Μαρκόπουλο προφανώς χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 30 Ιανουαρίου 2024 ανακοινώθηκε η διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών στο Μαρκόπουλο, καθώς ο πληθυσμός των ενεργών ίππων στα μητρώα της ΦΕΕ έχει μειωθεί δραματικά, μόλις 172 όταν το 2003 ήταν 1750.
Η απόφαση του τοπικού Δαφίων
Ειδικότερα στο πρακτικό 22 της από 25/04/2024 του τοπικού συμβουλίου Δαφίων με θέμα: «Έγκριση για παραχώρηση του αγροτικού δρόμου στην περιοχή Χριστού, Μετόχι Αγίων Αναργύρων στις 24/06/2024 από τις 17:00 έως τις 20:00 για τη διεξαγωγή των ιπποδρομιών (έθιμο Αγίας Τριάδας Σωματείου Καλλονής» σημειώνεται : «Αποφασίζουμε την μη παραχώρηση του δρόμου, για λόγους ασφάλειας, θεωρούμε ότι είναι ακατάλληλος για τέτοια χρήση. Διότι εγκυμονεί κινδύνους για τα ζώα, αναβάτες και κοινό». Ωστόσο το τοπικό δεν κλήθηκε στην συζήτηση γιατί το θέμα της παραχώρησης ήταν στα εκτός ημερησίας, όπως κι πέρυσι άλλωστε, όταν κι επρόκειτο να γίνουν αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας. Βέβαια σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας στην Λέσβο δεν υπάρχει εγκεκριμένος φορέας για τέτοιου είδους αγώνες.
Το αίτημα του συλλόγου
Στο αίτημα του Συλλόγου αποφεύγεται ο όρος «ιπποδρομίες» και χρησιμοποιείται ο όρος «εκδήλωση», χωρίς να προσδιορίζεται το περιεχόμενο της. Μάλιστα στο αίτημα του Συλλόγου μεταξύ άλλων σημειώνεται «Είμαστε και στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το φετινό μας έθιμο θα καταγραφεί από την Ακαδημία Αθηνών. Έρευνα καταγράφει την Ελληνική λαογραφία την ελληνική παράδοση, ήθη και έθιμα (..)». Βέβαια σε επικοινωνία που είχαμε με τον Διευθυντή του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ευάγγελο Καραμανέ προκύπτει ότι η Ακαδημία Αθηνών δεν είναι ενήμερη για το προαναφερθέν, ενώ δεν της έχει υποβληθεί ούτε σχετικό αίτημα.
Η επιχειρηματολογία
Η επιχειρηματολογία, που χρησιμοποιήθηκε από μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, που μίλησαν είτε ως εκπρόσωποι συλλόγου, είτε ως δημοτικού σύμβουλοι, ήταν ότι α) το Μετόχι δεν χαρακτηρίζεται περιοχή Natura οπότε δεν θα υπάρξουν φέτος δικογραφίες όπως πέρυσι που σχηματίστηκαν 6 τουλάχιστον, β) ότι δικογραφίες για ζητήματα ευζωΐας σε ότι έχει να κάνει με τις ιπποδρομίες δεν έχουν σχηματιστεί πουθενά στην Ελλάδα και γ) πως την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 έγιναν ιπποδρομίες με καθαρόαιμα στην Πλάτη Μιστεγνών όπου υπήρχαν και περιπολικά. Βέβαια το συγκεκριμένο γεγονός παρότι, όπως φάνηκε ήταν γνωστό στην Δυτική Λέσβο, δείχνει να το αγνοεί ο γεωγραφικός Αντιδήμαρχος Λουτροπόλεως Θερμής και μέλος της Δημοτικής Αρχής, Χρήστος Τσιβγούλης. Συγκεκριμένα σε επικοινωνία που είχαμε δήλωσε στο «Ε» ότι δεν το γνωρίζει και δεν του είχε υποβληθεί κανένα σχετικό αίτημα, ενώ η Δημοτική Αρχή δια μέσω του γραφείου Τύπου αναφέρει ότι θα διερευνήσει το θέμα καθώς δεν της έχει γνωστοποιηθεί κάτι. Σε κάθε περίπτωση θυμίζουμε ότι ο κ. Τσιβγούλης ήταν πρόεδρος Κώμης όταν το χωριό έγινε γνωστό στο πανελλήνιο για τις γαϊδουροδρομίες που διεξήχθησαν στις 26 Αυγούστου 2023 από τον Ιππικό Σύλλογο. Οι γαϊδουροδρομίες της Κώμης προκάλεσαν την παρέμβαση της Αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για κακοποίηση ζώων με απόδοση ποινικών ευθυνών τόσο για τους ανήλικους που μετείχαν στις γαϊδουροδρομίες, όσο και σε βάρος των γονέων τους.
Επανερχόμενοι στις ιπποδρομίες του Συλλόγου Αγίας Τριάδος θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από τις δικογραφίες περιβαλλοντικού περιεχομένου που έχουν σχηματιστεί μέχρι τούδε, το 2022 σχηματίστηκε και δικογραφία για ζητήματα ευζωΐας μετά από προσφυγή της ΚΙΒΩΤΟΥ στην δικαιοσύνη για τις ιπποδρομίες του εν λόγω συλλόγου.
Το «ανάθεμα» για όλες αυτές τις δικογραφίες έπεσε στους τοπικούς δημοσιογράφους που ανέδειξαν το θέμα, όπως ειπώθηκε κατά την συνεδρίαση.
Την απόφαση καταψήφισαν 4 σύμβουλοι της παράταξης Αλατζά, ενώ ο επικεφαλής της μίλησε για ζήτημα ασφάλειας επισημαίνοντας ότι «έχουν γίνει πολλά ατυχήματα, έχουν θανατωθεί άλογα και πάνω στην Μυτιλήνη πριν δυο χρόνια». Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Στρ. Γελαγώτης απευθυνόμενος προς τους διοργανωτές έδωσε μια φιλική συμβολή να περιοριστούν σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θυμίζοντας ότι πέρυσι δόθηκε άδεια για αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας που με απόφαση του περιφερειάρχη μετεξελίχθηκαν σε ιπποδρομίες με καθαρόαιμα, αλλά κατηγορούμενος δεν βρέθηκε ο περιφερειάρχης, αλλά ο δήμος Δυτ. Λέσβου.
Στην σχετική απόφαση του συμβουλίου δεν θα αναφέρεται τελικά ο όρος ιπποδρομίες αλλά ο όρος εκδήλωση, ενώ αξιοπρόσεκτη είναι και η παρατήρηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννη Συκά που ζήτησε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο που να καλύπτει νομικά τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου…
Ολοκληρώνοντας να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτών των «εκδηλώσεων» δεν έχουν θανατωθεί μόνο άλογα και μόνο το 2022. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 21 Ιουνίου του 2004 στη Λέσβο χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή και δεν αποδόθηκαν ποτέ ευθύνες γιατί όταν η υπόθεση έφτασε στην δικαιοσύνη κανείς δεν είχε δει ποιο άλογο τραυμάτισε θανάσιμα το θύμα.
Τώρα αν κάποιοι στο όνομα να είναι αρεστοί κάνουν τα «στραβά μάτια» σε παράνομες και επικίνδυνες δράσεις, προσδοκώντας ότι δεν θα συμβεί η ...στραβή, πραγματικά σηκώνουμε τα χέρια...