Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Συνεχίζονται οι εξορμήσεις παρατήρησης φύσης
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής / Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζουν την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για το φυσικό πλούτο των υγροτόπων της Δυτικής Λέσβου. Ειδικότερα τόσο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όσο και αυτό που έρχεται πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης, παρατήρησης και δακτυλίωσης πουλιών στο πλαίσιο της γνωριμίας του κοινού με τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου και το φυσικό πλούτο του Γεωπάρκου Λέσβου.
Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου νέα εξόρμηση θα γίνει σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της κεντρικής Λέσβου, τον ποταμό Τσικνιά. Ο συγκεκριμένος υγρότοπος αποτελεί τμήμα της προστατευόμενης περιοχής ΖΕΠ GR4110007 «Παράκτιοι υγρότοποι και Κόλπος Καλλονής» αλλά και της ΕΖΔ GR4110004 «Κόλπος Καλλονής και χερσαία παράκτια ζώνη». Το σύστημα της εκβολής του (που περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους καταγεγραμμένους υγροτόπους της Λέσβου από το WWF Ελλάς με τον κωδικό LES020), περιλαμβάνει το στόμιο του ποταμού και τα έλη που εκτείνονται εκατέρωθέν του, και δυτικά φτάνουν μέχρι τα όρια του οικισμού της Σκάλας Καλλονής, λίγες δεκάδες μέτρα από τις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ!
Η νέα εξόρμηση στην εκβολή του Τσικνιά θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 κατά τις ώρες 08:00-11:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή σε δύο ομάδες, στις 08:00 ή στις 09:30.
Η προηγούμενη εξόρμηση δακτυλίωσης στη Λιμνοδεξαμενή Μολύβου
Το περασμένο Σάββατο 13 Νοεμβρίου, το πρωί, εξορμήσαμε στη λιμνοδεξαμενή Μολύβου. Πρόκειται για έναν από τους πιο «σπάνιους» υγροτόπους του νησιού μας καθώς είναι εσωτερικός (και όχι παράκτιος) και επίσης είναι τεχνητός. Στα χαμηλότερα σημεία που τον έχουμε δει ήταν η στάθμη του νερού σε αυτόν όμως εξακολουθούσε να φιλοξενεί λίγες Καστανόπαπιες, Σταχτοτσικνιάδες, Κορμοράνους, Ασημόγλαρους αλλά και πολλά μικρόπουλα.
Σε επαφή με τον υγρότοπο και παράλληλα με την κοίτη του ρέματος που τον τροφοδοτεί, στην πλούσια υγροτοπική βλάστηση από ιτιές, αγριομουριές και διάσπαρτες γκορτσιές στήσαμε τα ειδικά δίχτυα για τη σύλληψη των μικρών πουλιών. Δακτυλιώθηκαν 25 πουλιά από 11 διαφορετικά είδη (μεγάλη ποικιλία!) με πιο κοινά τον Κοκκινολαίμη, το Κοτσύφι, το Μαυροτσιροβάκο, τον Καλόγερο, και το Ψευταηδόνι.
Μια από τις δύο ομάδες που συμμετείχαν στην εξόρμηση ήταν το 5ο Σύστημα Ναυτοπρόσκοπων Μήθυμνας. Τα παιδιά με ενθουσιασμό είδαν από κοντά διαφορετικά είδη πουλιών της περιοχής τους, κάποια από τα οποία είναι δύσκολο να παρατηρηθούν με κυάλια καθώς σχεδόν πάντα αναζητούν κάλυψη μέσα στη βλάστηση. Οι ερωτήσεις σχετικά με τη δακτυλίωση ήταν καταιγιστικές και εύστοχες αναδεικνύοντας τη σημασία του εργαλείου αυτού στη μελέτη των άγριων πουλιών.
Οι συμμετέχοντες
Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν εμπειρία στην παρατήρηση/δακτυλίωση πουλιών. Προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πρόληψη της διασποράς της Covid-19, οι ομάδες δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα και σε αυτές θα πρέπει να υπάρξει δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (6 ετών και άνω), διαρκεί 1 περίπου ώρα και είναι δωρεάν.
Η εξόρμηση πραγματοποιείται από τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Η δακτυλίωση, για άλλη μια φορά, συνδιοργανώνεται με επιστήμονες από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π). Οι δακτυλιωτές, προκειμένου να παγιδεύουν με δίχτυα και να χειρίζονται πουλιά, έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από το ΕΚΔΠ και κατόπιν άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 22510-47033.
Οι δράσεις στους υγροτόπους
Οι δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Περισσότερα για τα πουλιά, τη δακτυλίωση και τις προστατευόμενες περιοχές στη Λέσβο (ΖΕΠ και ΕΖΔ) στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής / Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβουwww.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook. Μουσείου
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..