Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δηλώσεις των προέδρων Σταυρού και Βρίσας για την καταστροφική φωτιά
Τα κενά σε ότι έχει να κάνει με την γνώση των αγροτικών δρόμων από πλευράς πυροσβεστών και οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις σε ότι έχει να κάνει με τους καθαρισμούς χωραφιών από πλευράς Διεύθυνσης Δασών είναι δύο βασικοί λόγοι που συνηγόρησαν -δυστυχώς- υπέρ της φωτιάς που κατέστρεψε περισσότερα από 20.000 στρέμματα γης, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των προέδρων των χωριών Βρίσας και Σταυρού στο «Ε».
«Φοβηθήκαμε αν και στο χωριό μας δεν πλησίασε. Την κράτησαν οι υπηρεσίες μακριά από το χωριό μας. Περιουσίες κάηκαν… Είμαστε σε άσχημη ψυχολογική – και όχι μόνο- κατάσταση. Αυτό που θέλουμε σαν Κοινότητα είναι να στηριχθεί ο κόσμος που έχασε τις περιουσίες του» είπε ο πρόεδρος του Σταυρού Παναγιώτης Παλαιολόγος προσθέτοντας ότι οι ζημιές δεν θα ήταν τόσες αν το Δασαρχείο επέτρεπε τον καθαρισμό των χωραφιών χωρίς αυτός να απαιτεί γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εξηγεί ότι αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα καθαρισμού των χωραφιών και καταλήγοντας τόνισε «Γεγονός είναι ότι τα κτήματα που ήταν καθαρισμένα οι περιουσίες δεν καταστράφηκαν» και αυτό γιατί δεν μπόρεσε να «περπατήσει» η φωτιά. Δεν παρέλειψε μάλιστα να κάνει μνεία σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που εθελοντικά έσπευσαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσε ο καθένας.
Ο πρόεδρος της Βρίσας, Αποστόλης Αποστολής, τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης σε ότι έχει να κάνει με τον χάρτη των αγροτικών δρόμων κάθε περιοχής από πλευράς Πυροσβεστών και αυτό δεν βοηθά καθόλου όταν η φωτιά εξελίσσεται γρήγορα. Ακόμη έκανε αναφορά σε έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των κεντρικών υπηρεσιών με τα κατά τόπους κλιμάκια καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «Έρχονται στον κεντρικό δρόμο και μετά δεν ξέρουν που να πάνε. Δεν έχουν κάποιον να τους περιμένει για οδηγό. Είναι τελειωμένο το παιχνίδι όταν υπάρχει αέρας».
Οι απώλειες
Σε ότι έχει να κάνει με τις απώλειες ο κ. Αποστολής υποστήριξε ότι χάθηκε το 30% του ελαιώνα τουλάχιστον, συγκεκριμένα καταστράφηκε ο πιο παραγωγικός ελαιώνας της περιοχής. «Οι αγρότες έχασαν την σοδιά τους για φέτος και για τα επόμενα δέκα χρόνια. Δεν πρέπει να κοπούν οι επιδοτήσεις που γίνονται βάσει των στρεμμάτων. Οι αποζημιώσεις δεν πρέπει να βγουν βάσει των απωλειών της φετινής χρονιάς, αλλά να καλύπτουν απώλειες τουλάχιστον δέκα χρόνων. Δεν είναι σιτάρι που χάνεται φέτος και του χρόνου σπέρνεις. Πρόκειται για μακροχρόνιες καλλιέργειες! Χρειάζονται χρόνια για να παραχθούν ξανά οι ίδιες ποσότητες ελαιολάδου». Ακόμη πρόσθεσε ότι πρόβλημα αντιμετωπίζουν εκτός από τους ελαιοκαλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι καθώς τα κτήματα αυτά λειτουργούσαν και ως βοσκότοποι. Δεδομένων των τιμών των ζωοτροφών η απώλεια αυτή συνεπάγεται επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Ακόμη ο πρόεδρος της Βρίσας ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του τόνισε ότι μετά τον σεισμό τώρα έρχεται η φωτιά για να μειώσει εξίσου σημαντικά τον πληθυσμό.