«Εκστρατεία» για να μάθει η Λέσβος την ανακύκλωση

Εν αρχή ην... η ενημέρωση

29/08/2014 - 14:25

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το ζήτημα της ανακύκλωσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το ζήτημα της ανακύκλωσης. Ο Δήμος Λέσβου, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης της ανακύκλωσης σε όλο το νησί, υλοποιούν την απαραίτητη ενημέρωση των δημοτών προκριμένου να ανταποκριθούν και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Ήδη έχουν μοιραστεί σε νοικοκυριά στο μεγαλύτερος μέρος του νησιού 20.000 συσκευασίες οι οποίες περιέχουν μία πάνινη ανθεκτική σακούλα ανακύκλωσης, φυλλάδιο οδηγιών της ΕΕΑΑ και επιστολή του δημάρχου Δημήτρη Βουνάτσου προς τους δημότες, με την οποία τούς καλεί να στηρίξουν την πολύτιμη αυτή προσπάθεια για το περιβάλλον.

«Ο κόσμος ήδη γνωρίζει πολλά για την ανακύκλωση και μας υποδέχεται με αρκετό ενθουσιασμό. Μάλιστα μερικοί παραπονούνται πως δεν υπάρχει στην περιοχή τους ο ειδικός μπλε κάδος και πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να πετάξουν τα ανακυκλώσιμα υλικά. Στη θέα του σάκου ανακύκλωσης αντιδρούν αρκετά θετικά και μάλιστα μερικοί καλούν τα παιδιά που τους μοιράζουν, για να τους δείξουν πως έχουν ήδη ξεχωριστούς κάδους και συμμετέχουν στην ανακύκλωση. Μάλιστα μας ζητούν να μεταφέρουμε στις υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου πως πρέπει να αδειάζουν τους μπλε κάδους συχνά, διότι θα είναι αναγκασμένοι να πετούν τα ανακυκλώσιμα υλικά στα σκουπίδια», μας είπε ο Μπάμπης Σιταράς, υπεύθυνος για τη διανομή των συσκευασιών με τους σάκους ανακύκλωσης.

Σημαντική διαδικασία

Η εκστρατεία ενημέρωσης για τη λειτουργία της ανακύκλωσης θεωρείται εξίσου σημαντική διαδικασία με τη δημιουργία των ανάλογων υποδομών. Ως βασικούς στόχους έχει πρώτα την ευαισθητοποίηση των πολιτών προκειμένου να ξεκινήσουν να ανακυκλώνουν συλλέγοντας τα υλικά στο σπίτι τους και στη συνέχεια, εναποθέτοντάς τα σε κάδους. Μάλιστα ο ειδικός αυτός σάκος που μοιράζεται και έχει επάνω εικόνες των ανακυκλώσιμων υλικών, έχει ως στόχο να μας υπενθυμίζει να συλλέγουμε τα υλικά αυτά. Ο δεύτερος πολύ σημαντικός στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας είναι να μάθουν οι δημότες τις σωστές πρακτικές για τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Δεν ανακυκλώνονται όλα τα υλικά και μάλιστα υπάρχουν συσκευασίες που αν καταλήξουν στους μπλε κάδους, είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους που πραγματοποιούν τη διαλογή. Για το λόγο αυτόν, μαζί με τους ειδικούς σάκους μοιράζεται και ένα εύχρηστο φυλλάδιο στο οποίο αναφέρονται οι συσκευασίες που μπορούν να ανακυκλωθούν και αυτές είναι οι γυάλινες, οι χάρτινες, οι αλουμινένιες και οι λευκοσιδηρές και οι πλαστικές. Ακόμα αναφέρονται και απορρίμματα τα οποία δεν πρέπει να καταλήγουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Μερικά από αυτά είναι τα τζάμια, τα υπολείμματα τροφών, οι μπαταρίες, τα κλαδιά δέντρων, τα ρούχα, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα CDs και DVDs. Τέλος, σημαντικές είναι και κάποιες γενικές οδηγίες που δίνονται, όπως το δίπλωμα των χαρτοκιβωτίων πριν τοποθετηθούν στους κάδους και το καλό άδειασμα των συσκευασιών από τα υπολείμματα τροφής.

Στη διεθνή πρακτική και κυρίως σε χώρες που εφαρμόζουν πολλά χρόνια συστήματα ανακύκλωσης, οι ενημερωτικές εκστρατείες είναι επαναλαμβανόμενες και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα γίνεται με όλους τους προσφερόμενους τρόπους, είτε πόρτα - πόρτα, είτε με αναρτήσεις στο διαδίκτυο και καταχωρήσεις στον Τύπο. Έχει παρατηρηθεί πως μετά από μία οργανωμένη εκστρατεία υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και οι ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται, αυξάνονται κατακόρυφα. Μετά από λίγο καιρό ξεκινά σταδιακά να ατονεί το ενδιαφέρον του κόσμου και παρατηρείται μείωση της ποσότητας ανακυκλώσιμων. Με νέα εκστρατεία ενημέρωσης υπενθυμίζονται στους πολίτες τα οφέλη της ανακύκλωσης και συνεχίζεται διαρκώς αυτός ο κύκλος.

Πληροφορημένοι

Πολλοί καλά πληροφορημένοι είναι για τα βασικά οφέλη της ανακύκλωσης οι πολίτες της Λέσβου. Τα συνεργεία που μοιράζουν τις συσκευασίες, σπάνια συναντούν ανθρώπους που δηλώνουν ότι δε γνωρίζουν για το αντικείμενο. Ο κ. Σιταράς τονίζει: «Οι ερωτήσεις έχουν να κάνουν συνήθως με εξειδικευμένες πληροφορίες και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ξέρει αναλυτικά τι πρέπει να κάνει. Μάλιστα πολλοί μάς λένε πως αργήσαμε αρκετά να φέρουμε την ανακύκλωση στο νησί». Ωστόσο αξίζει να τονιστεί πως πέρα από τα ανεκτίμητα περιβαλλοντικά οφέλη της ανακύκλωσης, υπάρχει και ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο. Κάθε κιλό απορριμμάτων που δεν καταλήγει στο ΧΥΤΑ, μεταφράζεται σε εξοικονόμηση χρημάτων από το Δήμο Λέσβο, δηλαδή από τα ανταποδοτικά τέλη που βαρύνουν τους δημότες. Επίσης παρατείνεται η ζωή τού ΧΥΤΑ και άρα η δημιουργία ενός καινούργιου με κόστος μεγαλύτερο των 20 εκατομμυρίων, μετατίθεται για αρκετά χρόνια αργότερα.

Συμπερασματικά αξίζει να τονιστεί πως αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι η ενημερωτική εκστρατεία προς τους πολίτες. Η πολύ καλή δουλειά που γίνεται αυτήν τη στιγμή στη Λέσβο και τα αποτελέσματά της θα τα δούμε σε λίγο, δε συνεπάγεται ότι τελειώνει κιόλας εδώ. Αντιθέτως, πρέπει να προγραμματιστεί και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να υπενθυμίζεται στους πολίτες πως υπάρχει στο σπίτι τους και ο σάκος ανακύκλωσης και είναι ευεργετικό να γεμίζει πιο συχνά αυτός, παρά ο κανονικός κάδος.


Ανακύκλωση στο Δήμο Λέσβου

Έχουμε δρόμο ακόμα

Τα νούμερα δε λένε πάντα την αλήθεια, αλλά τις περισσότερες φορές προσφέρουν χρήσιμα συμπεράσματα. Σχετικά με την ανακύκλωση στη Λέσβο, τρία είναι τα μεγέθη που μαρτυρούν την πορεία του εγχειρήματος και τις δυνατότητες που έχουμε ως νησί. Το πρώτο μέγεθος είναι η συνολική ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγει καθημερινά στο ΧΥΤΑ και αυτή ανέρχεται στους 100 - 120 περίπου τόνους ημερησίως, αναλόγως εποχής. Το δεύτερο μέγεθος είναι η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνεται και τους τελευταίους μήνες στο νησί είναι περίπου 1,4 με 1,6 τόνος ημερησίως. Τέλος, ένα θεωρητικό αλλά κρίσιμο μέγεθος που δείχνει τις δυνατότητες του νησιού στην ανακύκλωση, είναι η ποσότητα των ανακυκλώσιμων που μπορεί να συγκεντρωθεί. Αυτή προκύπτει αν συνυπολογίσουμε τη συνολική ποσότητα απορριμμάτων του νησιού με το ποσοστό των ανακυκλώσιμων υλικών που συνήθως περιέχονται στα οικιακά απορρίμματα και αυτός είναι 30% - 40%. Για τη Λέσβο υπολογίζεται πως στους 100 τόνους που φτάνει η ημερήσια συλλογή σκουπιδιών, οι 30 - 40 είναι ανακυκλώσιμα υλικά.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, η ανακύκλωση στη Λέσβο βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο ακόμα. Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των μπλε κάδων στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, είναι αναμενόμενο πως θα ανέβει δραματικά τους επόμενους μήνες η ποσότητα των ανακυκλώσιμων που συγκεντρώνεται, αλλά και πάλι έχουμε πολύ δρόμο ώστε να φτάσουμε το ιδανικό των 30 - 40 τόνων την ημέρα. Συνέπεια και σκληρή δουλειά από τη νέα δημοτική αρχή και ευαισθητοποίηση και συμμετοχή από εμάς τους πολίτες, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey