Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις για την κατασκευή του αιολικού πάρκου στη Λήμνο από την εταιρεία του Ομίλου «Ρόκας», έρχονται από τον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας Λήμνου και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λήμνου τού Κ.Κ.Ε., που σε ανακοινώσεις τους εκφράζουν τους ενδοιασμούς και τις αντιρρήσεις τους για τη χρησιμότητα μιας τέτοιας επένδυσης για την κοινωνία της Λήμνου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Λήμνου, Νίκο Ψαρρό, «η επένδυση “Ρόκας” δεν προτείνει την απεξάρτηση της τοπικής κοινωνίας από το πετρέλαιο, αλλά την καθολική εξάρτησή της από τους επενδυτές του αέρα, προκαλώντας επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα της Λήμνου», ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά και πως «η Λήμνος θα στερηθεί την τουριστική της προοπτική». Επίσης, σε ό,τι αφορά στα οικονομικά οφέλη για το νησί, ο κ. Ψαρρός τονίζει ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμη κι αν ισχύουν τα νούμερα που αναφέρει η εταιρεία, τα οφέλη για την τοπική οικονομία που εξαθλιώνεται καθημερινά, θα είναι ασήμαντα».
Η συγκεκριμένη επένδυση δε θα είναι η μόνη, σύμφωνα με τον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας Λήμνου, καθώς σημειώνει: «Σύντομα θα έρθουν και οι Γερμανοί να ζητήσουν εκτάσεις, για να βάλουν φωτοβολταϊκά στο πλαίσιο του προγράμματος “Ήλιος”. Και ύστερα θα έρθουν κι άλλοι ενεργειακοί επενδυτές; Πόσοι συνολικά; Ποια είναι η χωροθέτηση για τις ΑΠΕ; Ποιος ο χωροταξικός σχεδιασμός γενικότερα; Ποιες οι χρήσεις γης; Γιατί δεν έχει γίνει κτηματολόγιο; Η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις δίνεται μόνη της: Σχεδιασμός δεν έχει γίνει, ώστε να μπορεί ο κάθε επενδυτικός και ο κάθε πολιτικός παράγοντας να διαχειρίζεται τον υποβαθμισμένο τόπο μας. Η θέση μας, λοιπόν, είναι να μην επιτραπεί καμμιά επένδυση τέτοιου μεγέθους χωρίς να γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός, που θα αφορά στην χωροθέτηση ΑΠΕ, το χωροταξικό και το κτηματολόγιο.»
Και το Κ.Κ.Ε. εναντίον
Από την πλευρά της, η Νομαρχιακή Επιτροπή τού Κ.Κ.Ε., σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η συγκεκριμένη “επένδυση” καμμία σχέση δεν έχει με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, αφού η Λήμνος είναι πλήρως καλυμμένη από τα υφιστάμενα δίκτυα είτε του θερμοηλεκτρικού σταθμού είτε των λεγόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Τέλος, το Κ.Κ.Ε. υποστηρίζει: «Σημαντικό μέρος της Λήμνου θα μετατραπεί σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο, με καταστροφικές συνέπειες στη χλωρίδα/πανίδα του νησιού και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να εμποδίσουμε την πραγματοποίηση αυτής της καταστροφικής “επένδυσης”», καταλήγει η ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε..