Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ένα νέο θαλάσσιο πάρκο πρόκειται να δημιουργηθεί στη Λήμνο, με σημαντικές υποδομές για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, αλλά και για την παρατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το θαλάσσιο πάρκο πρόκειται να δημιουργηθεί στον όρμο του Κέρους, μέσα από το πρόγραμμα «Θαλάσσια Πάρκα - Παρατηρητήρια - Υποδομές για δραστηριότητες κατάδυσης-παρατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος», στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος Leader Αλιείας που υλοποιεί η ΕΤΑΛ Α.Ε. σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λήμνου (ΑΝΕΛ Α.Ε.), στη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο και τη Λέσβο.
Ως θαλάσσιο πάρκο ορίζεται μια θαλάσσια έκταση με σχετικά ρηχά νερά και όχι απομακρυσμένη από την ακτή, με όμορφο βυθό που παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον, με πλούσια υποβρύχια ζωή, που συνδυάζεται με κατά το δυνατόν ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή και αξιοθέατα, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ροή επισκεπτών.
Ο όρμος του Κέρους όπου θα δημιουργηθεί το θαλάσσιο πάρκο, συγκεντρώνει αυτές τις προϋποθέσεις, ώστε να δώσει στη Λήμνο ένα σύγχρονο χώρο, όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν όλες αυτές οι δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, Κώστα Αδαμίδη, «η περιοχή του Κέρους τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και η δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου θα δώσει νέα ώθηση στην περιοχή. Επειδή πρόκειται για ήπια τουριστική παρέμβαση, θα προστατεύσει το θαλάσσιο πλούτο, θα προστατεύσει τα “λιβάδια της Ποσειδωνίας” και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, του καταδυτικού και άλλων μορφών».
Και στη Λέσβο
Γενικότερα, ο καταδυτικός τουρισμός εδώ και χρόνια παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ για τη χώρα μας αποτελεί μια ανερχόμενη μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Το έργο ύψους 410.000 ευρώ, το οποίο θα υλοποιήσουν οι Δήμοι Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, προβλέπει εκτός από το Θαλάσσιο Πάρκο Κέρους, ένα θαλάσσιο πάρκο στον Άγιο Ευστράτιο και τρία στη Λέσβο, στο Πέραμα, το Σίγρι και την Πέτρα.
Απώτερος σκοπός του έργου είναι η αειφορική διαχείριση των αλιευτικών τους περιοχών, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο εμπλουτισμός των ιχθυαποθεμάτων και η ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων γύρω από τα θαλάσσια πάρκα. Στο επόμενο διάστημα θα εκπονηθεί μελέτη, η οποία λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή πρότυπα, τα τοπικά δεδομένα και τη γνώμη όλων των εμπλεκομένων, θα υποδείξει τα κατάλληλα σημεία, τις τεχνικές προδιαγραφές και το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία και διαχείριση των θαλάσσιων πάρκων και του καταδυτικού τουρισμού. Μετά την ολοκλήρωσή της, οι Δήμοι θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενταχθεί και να υλοποιηθεί το έργο.
Η σημασία
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λήμνου, Χριστίνα Μοσχούδη, «η δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων και η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού αναμένεται ότι θα προσδώσουν στις τοπικές κοινωνίες ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς θα ενδυναμώσει την τοπική οικονομία και θα ενισχύσει τόσο την εξωστρέφεια των νησιών μας, όσο και την τουριστική επισκεψιμότητα».