Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης το απολιθωμένο δάσος Λήμνου

Αναγνωρίστηκε και επισήμως

12/12/2013 - 15:06

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη ανακοίνωση για ύπαρξη απολιθωμένου δάσους στη Λήμνο, ήρθε χθες και η επίσημη αναγνώριση από την Πολιτεία. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, υπέγραψε και απέστειλε στο Εθνικό Τυπογραφείο την απόφαση κήρυξης του απολιθωμένου δάσους της Λήμνου ως Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης.

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη ανακοίνωση για ύπαρξη απολιθωμένου δάσους στη Λήμνο, ήρθε χθες και η επίσημη αναγνώριση από την Πολιτεία. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, υπέγραψε και απέστειλε στο Εθνικό Τυπογραφείο την απόφαση κήρυξης του απολιθωμένου δάσους της Λήμνου ως Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης.

Ειδικότερα, Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης χαρακτηρίζονται κορμοί απολιθωμένων δένδρων σε συγκεκριμένες θέσεις και εντός τριών τμημάτων, εκτάσεων 24.407 στρεμμάτων, 14.350 στρεμμάτων και 7.018 στρεμμάτων. Με την απόφαση προστατεύονται οι μεμονωμένοι κορμοί, ιστάμενοι ή κατακείμενοι, ή τμήματα αυτών, καθώς και άλλα όργανα φυτών, όπως ρίζες, καρποί και σπέρματα.

Αρχαιότερο του Σιγρίου
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από πλευράς των επιστημόνων, το απολιθωμένο δάσος της Λήμνου δημιουργήθηκε 22 εκατομμύρια χρόνια πριν και είναι αρχαιότερο από αυτό του Σιγρίου, που χρονολογείται περίπου στα 20 εκατομμύρια χρόνια.

«Πρόκειται για ανεπανάληπτο δημιούργημα της φύσης και φυσική κληρονομιά της χώρας, με σπάνια παλαιοντολογική και γεωμορφολογική αξία», δήλωσε η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, χαρακτήρισε πολύ θετική αυτή την εξέλιξη, «που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στις ενέργειες ανάδειξης του εξαιρετικού γεωλογικού πλούτου του νησιού.

Ήδη έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Μουσείο του Σιγρίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πρόσφατα ξεκίνησε η έρευνα και η τεκμηρίωση σ’ όλη τη Λήμνο. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και υποβάλλεται πρόταση στο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία μόνιμης έκθεσης και κέντρου ενημέρωσης στο Ροσσοπούλι.».

Η εφαρμογή της απόφασης και η διαχείριση του Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης ανατέθηκε στη Διεύθυνση Δασών Λέσβου, με επιστημονικό συνεργάτη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.



Έργα από το Δήμο
Όπως ανακοίνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, τα αναγκαία έργα προστασίας και ανάδειξης μπορούν να εκτελούνται και από το Δήμο Λήμνου, μετά από ειδικές μελέτες που θα εγκρίνονται από τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το ερευνητικό έργο εντοπισμού και χαρτογράφησης του απολιθωμένου δάσους της Λήμνου, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που έχουν συνάψει ο Δήμος Λήμνου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σ’ ό,τι αφορά στα ευρήματα, ακόμη δεν έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις, όμως οι επιστήμονες μιλούν για μοναδικά και εξαιρετικού ενδιαφέροντος απολιθώματα.

Τον προηγούμενο μήνα είχε μεταβεί στη Λήμνο ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος, μαζί με τρεις γεωλόγους ερευνητές, ενώ έχει προγραμματιστεί και νέα επίσκεψη προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα.

Να θυμίσουμε ότι πριν από 10 περίπου χρόνια, ο καθηγητής Παλαιοντολογίας Ευάγγελος Βελιτζέλος είχε ανακοινώσει την ύπαρξη απολιθωμένου δάσους στη Λήμνο. Αρχικά, υπήρξε μια συνεργασία με τον τότε Δήμο Μούδρου, καθώς τα περισσότερα ευρήματα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Μούδρου, ενώ για την αποτύπωση του απολιθωμένου δάσους υπογράφηκε απ’ το Δήμο η προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο και το Μουσείο, με αντικείμενο τον εντοπισμό και την καταγραφή των απολιθωμάτων.

Ακόμη, ο Δήμος Λήμνου έχει εντάξει στο Πρόγραμμα Leader έργο για την ανάδειξη απολιθωμένου κορμού, στην περιοχή του Βάρους, ενώ για τη δημιουργία μόνιμης έκθεσης και κέντρου ενημέρωσης έχει επιλεγεί τον παλιό δημοτικό σχολείο στο Ροσσοπούλι. Τέλος, έχουν ξεκινήσει ενέργειες για χρηματοδότηση εργασιών σήμανσης και ανάδειξης του μνημείου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey