Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Βυθίζεσαι μέσα της, αφήνοντας πίσω σου όλα τα προβλήματα που σε βασανίζουν. Βλέπεις μπροστά σου να ξανοίγεται ένας νέος κόσμος, ένας κόσμος διαφορετικός από αυτόν που συναντάς καθημερινά, ένας κόσμος μαγικός, που σε τραβάει σα μαγνήτης και σε καλεί να τον εξερευνήσεις. Αυτή την έλξη αισθάνονται όλοι όσοι έχουν βουτήξει στο βυθό της θάλασσας, αποτυπώνοντας στο μυαλό τους, κατά τη διάρκεια της κάθε κατάδυσης, εικόνες σπάνιας ομορφιάς, που αναδεικνύονται στο μπλε του Ποσειδώνα.
Για λίγα λεπτά ξεχνάς την αίσθηση της βαρύτητας, αφήνεις τη θάλασσα να σε αγκαλιάσει και την αγκαλιάζεις και εσύ, νιώθεις ελεύθερος, νιώθεις ότι είσαι κι εσύ ένα από τα ψάρια, τα πλάσματα του βυθού, ενώ μπορείς να δεις φυτά που διαφέρουν από εκείνα που συναντάς συνήθως.
Σπηλιές κρυμμένες, ναυάγια ξεχασμένα στον πάτο της θάλασσας, περιμένουν κάποιους να τα εξερευνήσουν και να τους δώσουν αξία μιλώντας έπειτα για τις εντυπώσεις που σχημάτισαν όταν τα συνάντησαν.
Τις ομορφιές αυτές έχουν συναντήσει όσοι έχουν ασχοληθεί με την κατάδυση. Ο ιδρυτής και πιο έμπειρος εκπαιδευτής του καταδυτικού κέντρου «Lesvos Scuba Oceanic Centre», Γιώργος Φιλιός, μιλώντας στο «View» χαρακτηρίζει την κάθε κατάδυση ξεχωριστή. Ο ίδιος έχει τεράστια εμπειρία στην εκπαίδευση αυτοδυτών, έχοντας εργαστεί σαν εκπαιδευτής σε πολλά μέρη τόσο στην Ελλάδα (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Αθήνα), όσο και στο εξωτερικό (Νότια Αφρική, Ολλανδία), κι επίσης σαν εκπαιδευτής επαγγελματιών δυτών στη σχολή της Καλύμνου. Εργάστηκε επίσης στην Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, και σαν επαγγελματίας ναυαγοσώστης για πέντε χρόνια, και είναι εκπαιδευτής Ναυαγοσωστικής. Τα τελευταία χρόνια αφιερώνει τις γνώσεις του και την ενέργειά του στο «Lesvos Scuba Diving Center».
Το καταδυτικό αυτό κέντρο λειτουργεί από το 2002 και έχει την έδρα του στην Πέτρα, προσφέροντας καταδυτικές υπηρεσίες σε ντόπιους και επισκέπτες, ενώ καταδύσεις γίνονται και στη Χαραμίδα.
Όπως τονίζει, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τολμήσει κανείς την πρώτη βουτιά, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στη θάλασσα. Το 70% του πλανήτη βρίσκεται κάτω από το νερό. Το φυσικό περιβάλλον και η βιοποικιλότητα στους βυθούς, εντυπωσιάζουν, όπως εντυπωσιάζουν τα πέντε ναυάγια και οι τρεις σπηλιές που βρίσκονται στα νερά της Λέσβου.
Βουτιά στο βυθό...
Από την ηλικία των 10 μόλις χρόνων, μπορεί να παρακολουθήσει κανείς μαθήματα αυτόνομης κατάδυσης (θεωρητικά και πρακτικά). Όταν ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης, ο μαθητής αποκτά πιστοποιητικό αναγνωρισμένο, την PADI - CMAS. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, ανεβάζοντας κι άλλο το επίπεδό τους.
Ακόμη κι όταν κάποιος αποκτήσει πιστοποιητικό και εμπειρία, δεν βουτά μόνος του, αλλά πάντοτε μαζί με άλλα άτομα, όπως γίνεται και στα μαθήματα.
Ένας κύκλος μαθημάτων μπορεί να ξεκινάει από 50 ευρώ, ενώ ο μαθητής διαμορφώνει εκείνος το πρόγραμμά του ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει. Σημειώνεται ότι μαθήματα παραδίδονται από το Μάρτιο έως και τα Χριστούγεννα, ενώ η σχολή φροντίζει για τον εξοπλισμό του κάθε δύτη.
Ο κ. Φιλιός σπεύδει να διαλύσει το μύθο που θέλει την αυτόνομη κατάδυση, με μπουκάλα, δηλαδή, να αποτελεί εξτρίμ σπορ, που απευθύνεται σε λίγους και τολμηρούς. Διευκρινίζει ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ασφαλές χόμπι, που γίνεται όμως σε περιβάλλον στο οποίο δεν είμαστε πλασμένοι να ζούμε. Μετά την πρώτη βουτιά, κάποιος θα αφήσει κάθε φόβο μακριά, θα αγαπήσει και θα φροντίζει περισσότερο το περιβάλλον και τη θάλασσα.
Για όσους λοιπόν θέλουν να ασχοληθούν με ένα χόμπι που σε μυεί σε ένα διαφορετικό κόσμο, δεν έχουν παρά να καλούν στο τηλέφωνο 6945-998764 (κ. Φιλιός) ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.lesvoscuba.gr.
Πηγή: VIEW