Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η παραλία των Βατερών έχασε τη «γαλάζια σημαία» που της είχε απονεμηθεί στις αρχές του καλοκαιριού. Το ίδιο συνέβη με άλλες 12 παραλίες της χώρας, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται στη Χίο, δύο στη Σάμο, μία στο Ρέθυμνο, έξι στην Κέρκυρα και μία στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος που αφαιρέθηκε η «γαλάζια σημαία» από την παραλία των Βατερών, ήταν πως κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έκανε η Εθνική Επιτροπή Κρίσεων του προγράμματος, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε ναυαγοσώστης.
Χωρίς ναυαγοσώστη ήταν φέτος το καλοκαίρι και η παραλία του Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι. Όμως οι υπεύθυνοι της παραλίας είχαν ενημερώσει εγκαίρως τη Συντονιστική Επιτροπή του προγράμματος πως δεν κατάφεραν να προσλάβουν ναυαγοσώστη και γι’ αυτό δεν είχαν προχωρήσει στην ανάρτηση της «γαλάζιας σημαίας». Έτσι, δεν υφίστατο λόγος αφαίρεσης της σημαίας, όπως δήλωσε στο «Ε» η υπεύθυνη του προγράμματος Δαρεία - Νεφέλη Βουρδουμπά.
Η κ. Βουρδουμπά μάς τόνισε ότι μόνο οι παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί πολυσύχναστες, είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν ναυαγοσώστη. Στις υπόλοιπες αρκεί να υπάρχει ο αναγκαίος εξοπλισμός για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και ένα άτομο που θα είναι υπεύθυνο για τη χρήση του. Για παράδειγμα, η παραλία της Κάγιας δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει ναυαγοσώστη, επειδή δεν έχει χαρακτηριστεί πολυσύχναστη.
Οι 13 παραλίες από τις οποίες αφαιρέθηκαν οι «γαλάζιες σημαίες», αποσύρθηκαν από τις εθνικούς και διεθνείς καταλόγους του προγράμματος. Ωστόσο τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του προγράμματος σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν την πολύ καλή ποιότητα των νερών κολύμβησης στις παραπάνω ακτές.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος για τη Δημοτική Ενότητα του Πολιχνίτου, Αριστείδης Ταξείδης, μας είπε ότι «η παραλία των Βατερών διαθέτει ναυαγοσώστη από τις αρχές Ιουλίου και ως το τέλος της λουτρικής περιόδου, και δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί ναυαγοσώστης μόνο για τον Ιούνιο». Παράλληλα, o κ. Ταξείδης αναφέρει πως στη Λέσβο υπάρχει γενικότερα έλλειψη ναυαγοσωστών, γι’ αυτό παρ’ ότι ο Δήμος Λέσβου κάνει εγκαίρως όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την πρόσληψή τους, δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις.
Έντονη ενόχληση από το Σύλλογο Βρισαγωτών
Χθες το απόγευμα, ο αθηναϊκός Σύλλογος των Βρισαγωτών Λέσβου μάς κοινοποίησε μια επιστολή που είχε στείλει στις 30 Ιουλίου στο δήμαρχο, Δημήτρη Βουνάτσο, και στον εντεταλμένο σύμβουλο του Πολιχνίτου, Αριστείδη Ταξείδη. Σε αυτήν τονιζόταν πως άμεσα θα γίνονταν έλεγχοι για την εφαρμογή όσων προβλέπονται στις παραλίες που τους έχει απονεμηθεί «γαλάζια σημαία» και υπογραμμιζόταν πως για αυτόν το λόγο θα έπρεπε ο Δήμος να φροντίσει την πιστή τήρησή τους, ώστε οι ελεγκτές να μην εισηγηθούν την αφαίρεση της σημαίας.
Φαίνεται πως το «καμπανάκι» που χτύπησαν οι Βρισαγώτες της Αθήνας στο Δήμο, δεν ήταν αρκετό για να τον κινητοποιήσει. Κι έτσι η παραλία των Βατερών έχασε τη «γαλάζια σημαία». Η επιστολή του Συλλόγου έκλεινε με τη φράση: «Ο Σύλλογός μας θα παρακολουθεί το ανωτέρω θέμα με ενδιαφέρον, διότι θεωρεί ότι η καλύτερη παραλία της Λέσβου, αυτή των Βατερών, δεν πρέπει να στερηθεί για άλλη μια φορά τη διάκριση που σηματοδοτεί η “γαλάζια σημαία”.»