Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τρεις δράσεις-έργα, που συνδυασμένα μεταξύ τους θα πετύχουν την ανάδειξη και προβολή όλου του Γεωπάρκου Λέσβου, υποβλήθηκαν χθες προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ) του Δήμου Λέσβου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο για τα συγκεκριμένα έργα ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο αναλαμβάνει φορέας υλοποίησης των έργων, στα οποία κύριος είναι ο Δήμος. Το ένα έργο αφορά στη σήμανση του Γεωπάρκου, όπως και 90 θέσεων γεωτουριστικού ενδιαφέροντος, μερικών εκ των βασικότερων «τεκμηρίων» της αναγνώρισης της Λέσβου ως νησιού γεωπάρκου, ενώ και οι τρεις προτάσεις στοχεύουν στην ολοκληρωμένη προβολή του αναγνωρισμένου απ’ την UNESCO Γεωπάρκου Λέσβου.
Σε συνέχεια της έγκρισης τον περασμένο Μάιο του ΟΣΑΠΥ του Δήμου Λέσβου, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα συναίνεσε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Μουσείο, σύμβαση στην οποία και προσδιορίζονται οι τρόποι και οι διαδικασίες της συμφωνίας υλοποίησης των εξής έργων, που διεκδικούν συνολικά περίπου 500.000 ευρώ απ’ το ΕΣΠΑ:
- «Σήμανση Γεωπάρκου Λέσβου και θέσεων γεωτουριστικού ενδιαφέροντος»
- «Ψηφιακή ανάδειξη και προβολή επιλεγμένων σημείων του Γεωπάρκου Λέσβου»
- «Δράσεις προβολής Γεωπάρκου»
Όπως αναφερόταν στη σχετική εισήγηση του δημάρχου, Δημήτρη Βουνάτσου, η σύμβαση με το Μουσείο είναι σε εφαρμογή τής από 15 Οκτωβρίου 2011 τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο φορέων, αλλά και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που αφορά στην ανάληψη δράσεων για την αναγνώριση και προβολή του Γεωπάρκου Λέσβου.
Εναλλακτικός τουρισμός
Σύμφωνα με το διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκο Ζούρο, οι κύριοι σκοποί της προώθησης και σήμανσης του Γεωπάρκου μέσα απ’ τα τρία έργα που προτείνεται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, είναι η διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με έμφαση στον τομέα του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού τουρισμού, αλλά και στη διάδοση και προώθηση επισκέψεων και περιηγήσεων.
Στους ίδιους σκοπούς περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, εκπαίδευση που ενσωματώνεται σε ενημερωτικές δράσεις, δράσεις πληροφόρησης και εκπαιδευτικά προγράμματα, παραγωγή εργαλείων που στοχεύουν στην ανάπτυξη υπαίθριων δραστηριοτήτων, όπως φυλλάδια, έντυπα, ενημερωτικοί οδηγοί, αναμνηστικά είδη κ.τ.λ., ή όπως επισημαίνει ο κ. Ζούρος, «ό,τι αναπτύσσει τη στενή σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που περιλαμβάνει το Γεωπάρκο».
Όλες οι παραπάνω θεματικές δράσεις αφορούν σε παρεμβάσεις σε ολόκληρο το νησί, που βάσει της πρότασης που κατατέθηκε χθες απ’ το Μουσείο προς ένταξη, ομαδοποιούνται επίσης σε γεωγραφικές περιοχές όπου εντοπίζεται η κύρια τουριστική δραστηριότητα. Οι περιοχές αυτές είναι:
Βόρεια Λέσβος (Μήθυμνα, Πέτρα, ηφαιστειακό κέντρο Λεπετύμνου)
Νότια Λέσβος (Πλωμάρι, Πολιχνίτος και ορεινός όγκος Ολύμπου)
Δυτική χερσόνησος Λέσβου και ηφαιστειακό κέντρου Ορδύμνου
Κεντρική και Ανατολική Λέσβος (Αγία Παρασκευή, Μανταμάδος, Θερμή, Κόλπος Γέρας, Μυτιλήνη)
«Μέσω των παρεμβάσεων που προγραμματίζονται στις περιοχές αυτές, θα αναδειχθεί η λειτουργία της Λέσβου ως γεωπάρκου και θα είναι ορατή η εικόνα του Γεωπάρκου σε όλο το νησί», συνέχισε ο κ. Ζούρος.
Άλλωστε, θυμίζουμε ότι συνολικά η εγκεκριμένη πρόταση του Δήμου Λέσβου στα ΟΣΑΠΥ, εκτός των τριών αυτών έργων, αφορά στην τουριστική ανάπτυξη της υπαίθρου, με την υποστήριξη, και σε επίπεδο παρεμβάσεων-έργων, της ανάδειξης της Λέσβου απ’ την UNESCO ως γεωπάρκου.
Τι πρέπει να θυμάται ο επισκέπτης του Γεωπάρκου Λέσβου
«Αξέχαστες» θέσεις σήμανσης
Μέσα σ’ όλες τις δράσεις, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η σήμανση, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται και η τοποθέτηση πινακίδων σε 90 θέσεις ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου. Για τις θέσεις αυτές διαμορφώνεται ειδικό σχέδιο επικοινωνίας, που περιλαμβάνει κατ’ αρχήν τον καθορισμό του περιεχομένου του μηνύματος προς επικοινωνία στους επισκέπτες κάθε θέσης. Με την πληρέστερη δυνατή γνώση των χαρακτηριστικών περιβαλλοντικής ταυτότητας της κάθε θέσης, επιχειρείται να γίνεται ουσιαστική ενημέρωση των επισκεπτών, ενώ δίνοντας έμφαση στο προφίλ των επισκεπτών και ιδιαίτερα στο επίπεδο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησής τους, μπαίνει ως απώτερος στόχος η δημιουργία των καλύτερων δυνατών εμπειριών μνήμης. Δηλαδή σκοπός είναι ο επισκέπτης να μην ξεχάσει αυτό που θα δει στη Λέσβο.Μεταξύ των 90 θέσεων που θα σημανθούν, περιλαμβάνονται:
- Ηφαιστειακοί κρατήρες, με πιο χαρακτηριστικούς αυτούς της Βατούσας, της Άγρας, του Μεσοτόπου και του Λεπετύμνου, και εντυπωσιακών ηφαιστειακών εμφανίσεων διάσπαρτων σε όλη τη Λέσβο.
- Θέσεις γεωθερμικών πηγών, καταρρακτών, ρηγμάτων, μεταλλοφόρων εμφανίσεων και που έτυχαν στο παρελθόν μεταλλευτικής εκμετάλλευσης, σπηλαίων, σημαντικών γεωλογικών δομών με ιδιαίτερη γεωμορφολογική αξία, καθώς και θέσεις και τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.