Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ζητείται τρόπος ξήρανσης της ιλύς, για να μπορεί να καταλήγει προς ταφή στο ΧΥΤΑ
Στη διαπίστωση σοβαρής περιβαλλοντικής παράβασης κατέληξε ο έλεγχος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που έγινε στο ΧΥΤΑ Λέσβου τον Ιούνιο του 2011, αφού το τελικό προϊόν της επεξεργασίας απ’ το βιολογικό της Μυτιλήνης, η γνωστή λυματολάσπη ή ιλύς, που προορίζεται για θάψιμο, δεν βρέθηκε σε στερεή μορφή, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά σε ρευστή.
Σε απόρροια αυτού του ελέγχου, απ’ την προηγούμενη βδομάδα και για όσο δεν θα ξηραίνεται απ’ τη ΔΕΥΑΛ επαρκώς η ιλύς, η μονάδα της Μυτιλήνης θα υπολειτουργεί προκειμένου να περιοριστεί η παραγωγή λυματολάσπης. Στο διάστημα αυτό, η ιλύς συγκεντρώνεται σε κοντέινερ στον Καρά Τεπέ μια και ο ΧΥΤΑ δεν δέχεται άλλη ποσότητα σε ρευστή κατάσταση.
Σήμερα το πρωί για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος θέματος που έχει προκύψει, θα γίνει επιτόπια σύσκεψη στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού στον Καρά Τεπέ, ώστε να βρεθεί πού και πώς, τι επένδυση χρειάζεται να γίνει, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ταφή των περίπου 30 κυβικών μέτρων ιλύς που καθημερινά «παράγει» ο βιολογικός της Μυτιλήνης. Σε διαφορετική περίπτωση, τα αστικά απόβλητα της Μυτιλήνης και των βορειόχωρων, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, χρόνια μετά τη λειτουργία του βιολογικού, να καταλήξουν ξανά στη θάλασσα.
Πρώτη φορά έλεγχος
Την προηγούμενη Δευτέρα έφτασε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων που αφορούν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, για το ποινικό δηλαδή μέρος της όλης διαδικασίας, Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος - Τομέας Βορείου Ελλάδας, της Ειδικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Η παράβαση αφορά στη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ) Α.Ε., που διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ Λέσβου στη θέση Κλεφτόβιγλα και πιο συγκεκριμένα αφορά στο γεγονός ότι η ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. δεχόταν για θάψιμο την ιλύς απ’ το βιολογικό καθαρισμό Μυτιλήνης σε πιο ρευστή απ’ ό,τι προβλέπεται απ’ τις κείμενες διατάξεις, μορφή.
Όπως μας εξηγήθηκε, η λυματολάσπη που με φορτηγά σε τακτική βάση ταξιδεύει απ’ τη μονάδα του βιολογικού στο ΧΥΤΑ για επίχωση, θα έπρεπε να έχει λιγότερα υγρά, ουσιαστικά να είναι σε στέρεη μορφή κι όχι σε ρευστή.
Στο ερώτημα προς την υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος γιατί τόσα χρόνια που η ιλύς απ’ το βιολογικό καταλήγει στην Κλεφτόβιγλα -ήδη απ’ το 2008 λίγο μετά την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ- δεν είχε εντοπιστεί το πρόβλημα, μας απάντησαν ότι έως τις 3 Ιουνίου 2011 που ελέγχθηκε η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ, ποτέ ξανά δεν είχε πραγματοποιηθεί ανάλογος έλεγχος απ’ τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στο χώρο.
Μάλιστα τονίστηκε ότι είναι τέτοιος ο όγκος των υποθέσεων που επιλαμβάνονται πανελλαδικά ώστε χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια έως ότου βεβαιωθεί η παράβαση που διαπιστώθηκε απ’ την επιτόπια αυτοψία στο χώρο.
Σε επόμενη φάση, που μάλλον δεν θα καθυστερήσει, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα εισηγηθούν εγγράφως προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος τις διοικητικές κυρώσεις προς το διαχειριστή του ΧΥΤΑ Λέσβου, το πρόστιμο δηλαδή που θα επιβληθεί για την παράβαση στη ΔΕΔΑΠΑΛ. Σημειωτέον, όπως μας τονίστηκε, ότι σε περίπτωση συμμόρφωσης, λαμβάνονται υπόψη οι ενέργειες που θα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ξηραντήριο στον Καρά Τεπέ
«Εδώ και έξι μήνες περίπου και μετά από υποδείξεις των στελεχών της ΔΕΔΑΠΑΛ, κινηθήκαμε εγγράφως προς τη ΔΕΥΑΛ, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξουν μέτρα αποξήρανσης της ιλύος, δεν θα γίνεται δεκτή στις εγκαταστάσεις μας. Πλέον ήρθε και το αποτέλεσμα του ελέγχου των Επιθεωρητών
Περιβάλλοντος, που επισπεύδουν την ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος, το οποίο κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να έχει λυθεί απ’ την αρχή λειτουργίας του βιολογικού και του ΧΥΤΑ», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. και Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Λέσβου, Γιάννης Βατός, τονίζοντας πως σήμερα το πρωί, από κοινού με το Δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρη Μαρινάτο, και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου και μέλος της Διοίκησης της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιάννη Τσαμπάνη, αλλά και με στελέχη της ΔΕΥΑΛ, θα έχουν σύσκεψη στη μονάδα στον Καρά Τεπέ προς αναζήτηση λύσης.
Ο κ. Μαρινάτος εξήγησε ότι με την ενημέρωση απ’ τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, γίνεται μία προσπάθεια περιορισμού της ιλύος που παράγεται, η οποία τις τελευταίες μέρες δεν οδηγείται στον ΧΥΤΑ αλλά παραμένει σε ειδικά κοντέινερ που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις του βιολογικού, προκειμένου να εξεταστεί το πώς και πού θα αποξηραίνεται.
Η πιο πιθανή λύση, είναι άμεσα και παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχει η ΔΕΥΑΛ, να αναγκαστεί να επενδύσει σε ξηραντήριο. Σημειωτέον ότι ανάλογο πρόβλημα με την ιλύς δεν έχουν πιο σύγχρονες και μικρότερης δυναμικότητας μονάδες του νησιού, όπως για παράδειγμα της Μήθυμνας, που ομοίως μεταφέρουν για επίχωση στον ΧΥΤΑ τις λυματολάσπες τους.