Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ένας Λέσβιος επιστήμονας βρίσκεται τις μέρες αυτές στο Πεκίνο, προκειμένου να αποφασίσει για την ένταξη του τοπικού Γεωπάρκου Yanquing, ενός από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα γεωπάρκα του κόσμου, αφού περιλαμβάνει εκτός άλλων το Σινικό Τείχος. Πρόκειται για το διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, επικεφαλής της επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων τής UNESCO, αναπληρωτή καθηγητή Νίκο Ζούρο, που συναντήθηκε χτες επισήμως με το δήμαρχο του Πεκίνου, Wang Anshun, και τον υφυπουργό Φυσικών Πόρων της Κίνας, Wang Min, συζητώντας εκτός άλλων και το ενδεχόμενο συνεργασίας τού εκεί Γεωπάρκου με αυτό της Λέσβου.
Ο κ. Ζούρος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων μαζί με το διευθυντή του Μουσείου και Ινστιτούτου Δεινοσαύρων «Dinopolis» της Ισπανίας, δρ. L. Alcala, καθώς και τον καθηγητή της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, C. Long. Στην κινεζική αντιπροσωπεία συμμετείχε επίσης ο αντιδήμαρχος του Πεκίνου, ο γενικός γραμματέας του Μητροπολιτικού Δήμου και μεγάλη αντιπροσωπεία από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης του Μητροπολιτικού Πεκίνου, καθώς και του Υπουργείου Φυσικών Πόρων, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του Δικτύου των Εθνικών Γεωπάρκων της Κίνας. Το Δίκτυο αυτό περιλαμβάνει περίπου 200 γεωπάρκα.
Κατά τη συνάντηση εργασίας, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα και οι παρατηρήσεις από την αξιολόγηση του Γεωπάρκου Yanquing του Πεκίνου - που περιλαμβάνει εκτός άλλων το Σινικό Τείχος, σημαντικά ιχνοαπολιθώματα δεινοσαύρων κι ένα σημαντικό απολιθωμένο δάσος ηλικίας Ιουρασικού -, καθώς και η σημασία που αποδίδει ο Δήμος του Πεκίνου στο Δίκτυο των Γεωπάρκων λόγω της αναπτυξιακής διάστασής τους.
Ο Νίκος Ζούρος με την υπόλοιπη αντιπροσωπεία, στη συνάντηση με το δήμαρχο Πεκίνου
Ο δήμαρχος του Πεκίνου, κ. Anshun, εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη τόσο του Μητροπολιτικού Δήμου του Πεκίνου όσο και του Υπουργείου Φυσικών Πόρων, για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς του Γεωπάρκου Yanquing του Πεκίνου και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, που σε συνδυασμό με το κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο του Σινικού Τείχους μπορούν να καταστήσουν την περιοχή Yanquing του Πεκίνου παγκόσμιο οικοτουριστικό προορισμό.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στα μεγάλα έργα υποδομής που δρομολόγησε η μητροπολιτική κυβέρνηση του Πεκίνου σε συνεργασία με την τοπική διοίκηση της περιοχής Yanquing, με στόχο την καλύτερη πρόσβαση των επισκεπτών στην περιοχή, τη σήμανση του Γεωπάρκου, τη δημιουργία του γεωλογικού μουσείου και του δικτύου κέντρων πληροφόρησης και περιπατητικών διαδρομών προς τις θέσεις γεωλογικού ενδιαφέροντος, καθώς και τις σημαντικές επενδύσεις για την οικοτουριστική ανάπτυξη.
Αδελφοποίηση με τη Λέσβο
Ο κ. Anshun ευχαρίστησε τον κ. Ζούρο για την πολύχρονη συμβολή του στη δημιουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων τής UNESCO, αλλά και την πολύτιμη βοήθειά του και τις συμβουλές για την ανάπτυξη του Γεωπάρκου Yanquing του Πεκίνου και την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του απολιθωμένου δάσους της περιοχής, λόγω της μεγάλης εμπειρίας του στον τομέα αυτό.
Ο Ν. Ζούρος, ανταλάσσοντας δώρα με τον κ. Anshun
Δήλωσε επίσης ότι υποστηρίζει τη στενή συνεργασία το κινεζικού Γεωπάρκου με το Γεωπάρκο της Λέσβου, λόγω των κοινών χαρακτηριστικών και της μεγάλης πολιτιστικής παράδοσης των δύο περιοχών και πρότεινε να υπογραφεί σύντομα συμφωνία αδελφοποίησης των δύο περιοχών, κάτι που, όπως τονίστηκε, θα δώσει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας και προβολής των δύο Γεωπάρκων.
Από πλευράς του, ο κ. Ζούρος ευχαρίστησε το δήμαρχο του Πεκίνου και τον υπουργό Φυσικών Πόρων για τη συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων και υπογράμμισε τη συμβολή της Κίνας στην ανάπτυξη των γεωπάρκων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς είναι η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό γεωπάρκων. Αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και στις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται για τα μέλη μέσω των συνεργασιών που αναπτύσσουν μεταξύ τους.
Η συνάντηση στην Κίνα δείχνει αν μη τι άλλο τη μεγάλη σημασία που έχει ο θεσμός που ξεκίνησε χρόνια πριν από την UNESCO, σε επίπεδο διπλωματίας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και προβολής, αλλά και τη σημαντική θέση που έχει φτάσει να κατέχει ο κ. Ζούρος μετά από τόσα χρόνια προσφοράς στη Λέσβο, για την ανακήρυξη της οποίας σε Γεωπάρκο συνέβαλε τα μέγιστα, όσο και στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO, αφού συχνά καλείται να μοιραστεί την τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει ως προς τη διαχείριση και την αναπτυξιακή προοπτική ενός γεωπάρκου.