Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τεσσερισήμισι χρόνια μετά την εξαγγελία του και την αλλαγή τεσσάρων κυβερνήσεων, το πρόγραμμα «Άι-Στράτης - Πράσινο Νησί» πήρε οριστικά πλέον το δρόμο της υλοποίησης. Μετά την προκήρυξη του πρώτου έργου, οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού διακρίνουν μια έντονη κινητικότητα για τα έργα που θα ακολουθήσουν και που στόχο έχουν να αλλάξουν τη ζωή στον Άι-Στράτη.
Έτσι το οραματίστηκαν οι εμπνευστές του προγράμματος, αυτό πιστεύουν και οι Αγιοστρατίτες. Το νησί τους να αποτελέσει το πρώτο αύταρκες ενεργειακά νησί στην Ευρώπη, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις κυβερνήσεις με πάρα πολλές γραφειοκρατικές εμπλοκές, αλλά επειδή το έργο τύγχανε ευρείας πολιτικής αποδοχής, άντεξε και τώρα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να το βλέπουμε να εφαρμόζεται.
Στόχος είναι να καλύπτεται το νησί 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην αρχή θα έχουμε περί το 90%, αλλά σταδιακά θα φτάσουμε στον τελικό μας στόχο. Το εργοστάσιο της ΔΕΗ θα είναι σε “ψυχρή εφεδρεία”. Σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα, τότε μόνο θα λειτουργεί, ή σε περιπτώσεις που δεν επαρκούν οι ΑΠΕ», δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής.
Η μία ή δύο ανεμογεννήτριες 600 - 800 KW που θα τοποθετηθούν, τα φωτοβολταϊκά από 150 - 200 KW με μπαταρίες 6.000 KW, αλλά και όλες οι άλλες εφαρμογές, θα πρέπει να δίνουν κάθε χρόνο στο νησί περίπου 1,2 GW, καθώς τόσο χρειάζεται για κατανάλωση. Ο φορέας υλοποίησης του έργου, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), έχει έρθει ήδη σε επαφή με τους ιδιοκτήτες έκτασης σε περιοχή κοντά στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, εκεί όπου υπάρχει ήδη εγκατεστημένη ανεμογεννήτρια 25 KW, η οποία όμως δε λειτουργεί λόγω βλάβης. Συγκεκριμένα ζητήθηκε να προσκομιστούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας ώστε να γίνουν τα μισθωτήρια.
Στον αύλειο χώρο τής ΔΕΗ θα εγκατασταθούν δύο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, με ισχύ 75 KW το καθένα, που θα δίνουν ενέργεια στο δίκτυο. Ήδη η ΔΕΗ έχει παραχωρήσει το χώρο και για τις δύο μονάδες H/Z, καθώς και για τη μονάδα ηλεκτρόλυσης, αλλά και τη μονάδα αποθήκευσης και διάθεσης υδρογόνου (υδρογονάδικο).
Αυτοκίνητα με υδρογόνο
Όμως η ενέργεια από ΑΠΕ θα έχει και επιδεικτικές εφαρμογές του υδρογόνου στην κίνηση οχημάτων και στη θέρμανση/ψύξη κτηρίων, στο κτήριο του Δημαρχείου, καθώς και σε δημοτικά οχήματα που θα κινούνται με υδρογόνο, τα οποία και θα προμηθευτεί ο Δήμος.
Οι επιδεικτικές εφαρμογές, όμως, δε σταματούν εδώ. Θα συνεχιστούν στα οχήματα και τα αλιευτικά σκάφη. Συγκεκριμένα, για τα ηλεκτρικά οχήματα που θα κινούνται στο νησί και τα αλιευτικά σκάφη, έχει προβλεφθεί ένα ειδικό φωτοβολταϊκό στέγαστρο για να φορτίζονται και να γεμίζουν τις μπαταρίες τους, ενώ έχει ήδη επιλεγεί ο χώρος που βρίσκεται δίπλα από την κοινοτική αποθήκη.
Επίσης, προβλέπεται να γίνουν εφαρμογές ήπιας ομαλής γεωθερμίας για τον κλιματισμό των σχολείων και της Μαρασλείου Σχολής. Πριν από ένα μήνα είχαν επισκεφτεί για το σκοπό αυτόν το νησί ενεργειακοί επιθεωρητές.
Τέλος, στη Μαράσλειο Σχολή προβλέπεται να εγκατασταθεί όλος ο ερευνητικός εξοπλισμός του προγράμματος, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, η Σχολή θα λειτουργήσει ως Εκπαιδευτικό Ερευνητικό Ίδρυμα για μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές στον τομέα της «Πράσινης Ενέργειας».