Αναβλήθηκε ξανά χθες η δίκη των τριών κατηγορουμένων για το σκάνδαλο του οξυγόνου

«Χάθηκε» ένας από τους κατηγορουμένους!

05/12/2014 - 14:41

Χθες επρόκειτο να εμφανιστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου οι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση του γνωστού σκανδάλου με την εικονική προμήθεια οξυγόνου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Χθες επρόκειτο να εμφανιστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου οι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση του γνωστού σκανδάλου με την εικονική προμήθεια οξυγόνου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Στο εδώλιο θα καθόταν ο υπάλληλος του Νοσοκομείου που φέρεται να παραλάμβανε τις πλασματικές ποσότητες οξυγόνου, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της προμηθεύτριας εταιρείας και ο τοπικός της αντιπρόσωπος εκείνη την περίοδο. Η δίκη αναβλήθηκε, βέβαια, λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των Δικηγόρων.

Αυτό που όμως εντυπωσίασε, ήταν έγγραφο της Αστυνομίας σύμφωνα με το οποίο ο τότε διευθύνων σύμβουλος της προμηθεύτριας εταιρείας έχει παραβιάσει τους όρους με τους οποίους είχε αφεθεί ελεύθερος.

Κοινώς, δεν εμφανίζεται την 1η και 15η κάθε μηνός στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένει. Πράγμα που μεταφράζεται, σύμφωνα με παράγοντες της δίκης, ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Οι κατηγορίες
Οι τρεις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες για απάτη σε βάρος του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση (από την οποία το περιουσιακό όφελος και η προξενηθείσα περιουσιακή ζημία υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ), απόπειρα απάτης από κοινού σε βάρος του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση, απιστία κατ’ εξακολούθηση (από την οποία η ζημία υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ), πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση (από την οποία η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ) και ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση (με συνολικό όφελος πάνω από 73.000 ευρώ).

Υπενθυμίζεται, ακόμα, πως με βούλευμα που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου, δεν παραπέμφθηκαν ο υπάλληλος του Νοσοκομείου και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της προμηθεύτριας εταιρείας λόγω παραγραφής των αδικημάτων σε βαθμό πλημμελήματος, για τα οποία και κατηγορούντο.

Η υπόθεση
Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2006, προκαλώντας αίσθηση στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία. Τότε, με πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας αποκαλύφθηκε οικονομικό σκάνδαλο συνολικού ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ περίπου, το οποίο αφορούσε στην προμήθεια οξυγόνου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης την περίοδο 1999 - 2006.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το Νοσοκομείο εμφανιζόταν να αγοράζει και να πληρώνει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες οξυγόνου σε σχέση με αυτές που πραγματικά προμηθευόταν.

Να σημειωθεί πως για το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, πρόστιμα-μαμούθ είχε επιβάλει και το ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα είχε επιβληθεί πρόστιμο της τάξης τού 1,8 εκατ. ευρώ για έκδοση εικονικών τιμολογίων στην προμηθεύτρια εταιρεία οξυγόνου, το οποίο αποδέχθηκε και πλήρωσε.

Πρόστιμο επιβλήθηκε και στον αντιπρόσωπό της στο νησί.
Δίωξη είχε ασκηθεί και κατά της διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, για τη «λήψη» εικονικών τιμολογίων. Μάλιστα, στο Βοστάνειο επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα της τάξης των δύο περίπου εκατομμυρίων ευρώ για τις φορολογικές παραβάσεις που αφορούσαν στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Για το σύνολο του ποσού αυτού το Δημόσιο επιδότησε το Νοσοκομείο Μυτιλήνης για την πληρωμή των προστίμων στο Δημόσιο.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης των εικονικών προμηθειών οξυγόνου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης είχε αναβληθεί και τον περασμένο Μάρτιο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey