Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αμείωτες αναμένονται και το Σεπτέμβριο οι μεταναστευτικές ροές και προς τη Λέσβο, με τις αφίξεις από τα απέναντι παράλια να κυμαίνονται στις 300 την εβδομάδα. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για πάνω από 100.000 πρόσφυγες που περιμένουν τη σειρά τους στα τουρκικά παράλια, προσδοκώντας το πέρασμα σε κάποιο ελληνικό νησί.
Την ίδια ώρα, δεν παρουσιάζεται κάποια σημαντική βελτίωση στις υποδομές υποδοχής, με τη λειτουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής να προσδιορίζεται πλέον για τις αρχές της νέας χρονιάς.
Ως λύση ανάγκης συνεχίζει να χρησιμοποιείται το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών που λειτουργεί από εθελοντές στις κατασκηνώσεις τού πρώην ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, πάντως, ο εκ των συναρμόδιων υπουργών, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παραδέχτηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει ξεπεράσει τα όριά του, με ενδεικτικό της κατάστασης το ότι τα φετινά διαθέσιμα χρήματα για τα καύσιμα πλωτών έχουν ήδη εξαντληθεί!
Συνολικά 900 μετανάστες συνελήφθηκαν από τις αστυνομικές αρχές τις Λέσβου τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου.
Οι μεταναστευτικές ροές εκτινάχθηκαν στις αρχές Ιουλίου και από τότε βρίσκονται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο της χρονιάς, με τις προβλέψεις να μην είναι καθόλου ευοίωνες για την πορεία του φαινομένου. Πέρα από τον ήδη μεγάλο αριθμό ατόμων που βρίσκονται ήδη στα τουρκικά παράλια περιμένοντας το «εισιτήριο» για ένα νησί στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής τα μέτωπα των συρράξεων συνεχώς πολλαπλασιάζονται, εξωθώντας χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο της φυγής.
Καθημερινά καταφτάνουν στις ακτές του νησιού δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά. Στο νησί παραμένουν από λίγες ημέρες έως και εβδομάδες, και μόλις λάβουν από την Αστυνομία το υπηρεσιακό σημείωμα που τους εξασφαλίζει προσωρινή νόμιμη διαμονή στη χώρα, παίρνουν το καράβι για Πειραιά.
Οι περισσότεροι θα ψάξουν τρόπο να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, πολλές φορές με πλαστά διαβατήρια ή άλλα έγγραφα. Ακόμα και στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης έχουν εντοπιστεί αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, κυρίως με Σύρους υπηκόους.
Χωρίς σχέδιο
Με σπασμωδικές κινήσεις και χωρίς να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, εξακολουθεί να απαντά στο φαινόμενο η Ελληνική Πολιτεία. Το βάρος έχει πέσει εξ ολοκλήρου στα μέτρα αποτροπής, αυξάνοντας τις περιπολίες, χωρίς όμως να υπάρχει αποτέλεσμα. Προσφάτως περιπολίες ξεκίνησαν να πραγματοποιούν και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να έχει διασαφηνιστεί ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος τους.
Την ίδια στιγμή, αρκετά «πίσω» έχουν μείνει οι υποδομές υποδοχής μεταναστών σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Στη Λέσβο, αν και η κατασκευή τόσο του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής όσο και του Προαναχωρησιακού Κέντρου έχουν ολοκληρωθεί, αυτά παραμένουν ανενεργά, για λόγους που έχουν αναφερθεί εκτενώς σε παλαιότερα δημοσιεύματα του «Ε».
Η έλλειψη αυτή των υποδομών υποδοχής μεταναστών στη Λέσβο καλύπτεται προσωρινά με τη χρήση του Κέντρου Φιλοξενίας που λειτουργούν εθελοντικές ομάδες στην περιοχή της Νεάπολης. Όταν συλλαμβάνονται οι πρόσφυγες από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, οδηγούνται και παραμένουν εκεί μέχρι να εξασφαλιστεί χώρος στο Κέντρο Ταυτοποίησης που λειτουργεί προσωρινά στη Μόρια.
Η παραμονή εκεί μπορεί να φτάσει ακόμα και τις πέντε ημέρες. Ουσιαστικά έτσι αποσοβούνται οι εικόνες ντροπής της παραμονής μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου πέρυσι δεκάδες μετανάστες παρέμεναν περιμένοντας να πάρουν τα υπηρεσιακά τους έγγραφα.
Από τότε και παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, δεν έχει αποκτήσει το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης τις κατάλληλες υποδομές για την παραμονή των μεταναστών μέχρι να τους παραλάβει η Αστυνομία.
Κουράστηκαν…
Εξάντληση και κόπωση παρουσιάζουν πλέον εμφανώς και οι εθελοντές που διαχειρίζονται τις κατασκηνώσεις τού πρώην ΠΙΚΠΑ. Επιπλέον, οι δηλώσεις τόσο του κ. Βαρβιτσιώτη όσο και του λιμενάρχη Μυτιλήνης, Εμμανουήλ Μαργωμένου, έχουν δυναμιτίσει το κλίμα, με αρκετούς από τους εθελοντές να εκφράζουν την άποψη πως δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον μια τέτοια κατάσταση.
Η θέση της Λέσβου ως σημείο υποδοχής μεγάλου αριθμού μεταναστών έχει ως απόρροια να «σηκώνει» το νησί δυσανάλογο βάρος του προβλήματος, χωρίς να υπάρχει μέριμνα από την Πολιτεία για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών.
Το γεγονός ότι για πολύ καιρό δεν υπάρχουν εικόνες μεταναστών να κοιμούνται στα πάρκα και τους δρόμους της πόλης δεν οφείλεται στην επάρκεια των υποδομών, αλλά στην αξιοποίηση της προσπάθειας των εθελοντών. Και δυστυχώς, αυτό μάλλον οδήγησε την κυβέρνηση στο να επαναπαυτεί.