Πάλι σηκώνουν τα χέρια οι Αρχές για το ζήτημα των μεταναστών

Ακυρώνεται η προσπάθεια στο πρώην ΠΙΚΠΑ

11/07/2014 - 22:43

Εγκλωβισμένοι για μία ακόμα φορά βρίσκονται Λιμενικό και Αστυνομία, αφού δεν μπορούν να διαχειριστούν την αυξημένη ροή μεταναστών των τελευταίων ημερών.

Εγκλωβισμένοι για μία ακόμα φορά βρίσκονται Λιμενικό και Αστυνομία, αφού δεν μπορούν να διαχειριστούν την αυξημένη ροή μεταναστών των τελευταίων ημερών.

Παρά τις εδώ και μήνες εξαγγελίες, τόσο του τέως υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια όσο και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για δημιουργία των κατάλληλων υποδομών υποδοχής, για μία ακόμα φορά οι τοπικές αρχές καταφεύγουν στη λύση του «στοιβάγματος» των μεταναστών στον πρώτο εύκαιρο και διαθέσιμο χώρο.

Συγκεκριμένα. την Πέμπτη πάνω από 150 μετανάστες μεταφέρθηκαν στις κατασκηνώσεις τού πρώην ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη και στη συνέχεια αφέθηκαν τα ζητήματα διαμονής τους στις πλάτες των εθελοντών.

Αντιδράσεις εκφράζονται από εθελοντές, με αρκετούς από αυτούς να κάνουν λόγο ακόμα και για αποχώρηση από το Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας στη Νεάπολη αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά από τις Αρχές.

Κατώτεροι των περιστάσεων και ανέτοιμοι για κάτι που ήταν αναμενόμενο εμφανίζονται για μία ακόμα φορά Λιμενικό και Αστυνομία στο ζήτημα των μεταναστών.

Οι νέες εγκαταστάσεις για το πολλάκις εξαγγελλόμενο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, ενώ είναι έτοιμες, δεν παραλαμβάνονται από τον εργολάβο και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης παραμένει χωρίς χώρο καταγραφής και προσωρινής παραμονής μεταναστών.


Όπου να 'ναι και όπως να 'ναι κοιμούνται στο ΠΙΚΠΑ

Ο χώρος αυτός για το Λιμεναρχείο έχει εξαγγελθεί από πέρυσι διά στόματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί. Την περίοδο δε εκείνη, το λιμάνι της Μυτιλήνης είχε γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις εικόνες αθλιότητας που επικρατούσαν εντός του, με εκατοντάδες μετανάστες να παραμένουν μέρα και νύχτα και να κοιμούνται κάτω από αυτοκίνητα και μέσα στις κατασχεμένες δουλεμπορικές βάρκες που βρίσκονταν στο χώρο.

Η μόνη παρέμβαση που είχε γίνει στο χώρο, ήταν το στήσιμο κάποιων τεντών από τους Προσκόπους της Λέσβου και μερικών αντίσκηνων από το Σύνδεσμο Έφεδρων Καταδρομέων. Υπό το βάρος της κατάστασης τότε και της πίεσης από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε υποσχεθεί την εύρεση λύσης. Και φυσικά δεν έγινε τίποτα.

Στα ίδια…
Ένα περίπου χρόνο μετά, έχουμε ακριβώς το ίδιο ζήτημα, με τη διαφορά πως από τότε μάς έχουν διατεθεί πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία υποδομών υποδοχής, οι οποίες βρίσκονται στη φάση της παραλαβής, όπως προαναφέρθηκε.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια, δυναμικότητας 90 ατόμων, δεν μπορεί να δεχτεί καθημερινά όλους τους μετανάστες που καταφθάνουν.

Το συγκεκριμένο Κέντρο είχε στηθεί ως προσωρινή δομή μέχρι τη λειτουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής, το οποίο σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα έπρεπε τώρα να λειτουργεί ήδη, με δυνατότητα φιλοξενίας 250 μεταναστών.

Αντιθέτως, αυτήν τη στιγμή ούτε έχει προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό, ούτε έχουν παραληφθεί οι εγκαταστάσεις από τον εργολάβο.

Το γεγονός ότι το Κέντρο Ταυτοποίησης που λειτουργεί τώρα, δεν μπορεί να δεχτεί τον όγκο της ροής έχει ως αποτέλεσμα όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται από το Λιμενικό, αναγκαστικά να «αναμένουν» μέχρι να παραδοθούν στην Αστυνομία και να μεταφερθούν στη Μόρια.

Το Λιμενικό, εξακολουθώντας να μη διαθέτει τον κατάλληλο χώρο για κάτι τέτοιο και μπροστά στον κίνδυνο να επαναληφθούν οι περσινές εικόνες ντροπής στο λιμάνι, ζήτησε τη βοήθεια των εθελοντών.

Στο ΠΙΚΠΑ
Οι εθελοντές, τώρα, έχοντας την ευθύνη για τη λειτουργία του Κέντρου Ανοιχτής Φιλοξενίας στις κατασκηνώσεις τού πρώην ΠΙΚΠΑ, προειδοποίησαν πως ο χώρος δεν ήταν έτοιμος να δεχτεί πάνω από έναν πεπερασμένο αριθμό ατόμων και για κάποιες ώρες, φοβούμενοι πως η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο και θα μετατραπεί το Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας σε μία παραλλαγή του λιμανιού.

Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν, με το Λιμενικό να μεταφέρει εκεί και να αφήνει εκατοντάδες μεταναστών όλη την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίοι δεν έμεναν απλώς για λίγες ώρες, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά διανυκτέρευσαν και μία και δύο νύχτες.

Την Πέμπτη, ο αριθμός των μεταναστών ξεπέρασε τους 150, με αρκετούς να κοιμούνται κάτω από τα πεύκα, μια και δε χωρούσαν στα σπιτάκια της πρώην κατασκήνωσης.

Όπως είχαν προειδοποιήσει οι εθελοντές, οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης δεν άντεξαν τόσο κόσμο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ξεχείλισμα του βόθρου και τη διαρροή λυμάτων εντός του χώρου της κατασκήνωσης.

Έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των εθελοντών του Κέντρου Ανοιχτής Φιλοξενίας, οι οποίοι βρίσκονται αμήχανοι μπροστά στην κατάσταση, ψάχνοντας τρόπους να την αποτρέψουν.

Τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση των εθελοντών, με αρκετές απόψεις να έχουν τεθεί προς συζήτηση και με ανοιχτό ακόμα και το ακραίο ενδεχόμενο αποχώρησης των εθελοντών από το χώρο των κατασκηνώσεων του πρώην ΠΙΚΠΑ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey