Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και φέτος το καλοκαίρι στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στο χώρο του Τελωνείου. Δεκάδες πρόσφυγες παραμένουν εκεί επί ώρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης, αλλά και να βρεθεί λίγος χώρος στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη Μόρια, που είναι μονίμως γεμάτο.
Τριτοκοσμικές εικόνες διαδραματίζονται σε καθημερινή βάση, με γυναίκες και μικρά παιδιά να ψάχνουν προστασία είτε από τη βροχή είτε από τον ήλιο, κάτω από αυτοκίνητα και δίπλα σε μηχανάκια.
Ήταν περίπου τέτοια εποχή όταν πέρυσι ήρθε, δήλωσε εξοργισμένος και αποχώρησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αφού προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Φέτος, αν και σαφώς καλύτερη η κατάσταση, αφού οι μετανάστες δε διανυκτερεύουν πλέον στο συγκεκριμένο χώρο, εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι λιμενικοί υπάλληλοι είναι εξαναγκασμένοι να πραγματοποιούν τις διαδικασίες ταυτοποίησης στο αίθριο του λιμανιού, παίρνοντας αποτυπώματα και φωτογραφίες ανάμεσα στα δύο λυόμενα σπιτάκια που βρίσκονται εκεί.
Στη συνέχεια, οι μετανάστες παραμένουν για αρκετές ώρες μέχρι να μείνει λίγος χώρος από απελευθερώσεις άλλων μεταναστών στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας, που τους τελευταίους μήνες είναι μονίμως και ασφυκτικά γεμάτο, με πάνω από 120 άτομα να είναι κυριολεκτικά στοιβαγμένα.
Επανειλημμένως, αλλά…
«Ο χώρος είναι τελείως ακατάλληλος για να ασκούμε τα καθήκοντά μας», δηλώνει λιμενικός υπάλληλος στο «Ε», αναφέροντας πως έχουν γίνει επανειλημμένως υπηρεσιακές αναφορές προς το Υπουργείο για το θέμα, καθώς και συνδικαλιστικές παρεμβάσεις.
Ενδεικτικό της έλλειψης υποδομών είναι πως οι μετανάστες εξυπηρετούνται στις τουαλέτες του Τελωνείου και οι διαδικασίες ταυτοποίησης διεξάγονται σε κοινή θέα, τόσο των Μυτιληνιών, όσο και των επισκεπτών που καταφθάνουν με τα καραβάκια από την Τουρκία ή με τα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν το λιμάνι της Μυτιλήνης.
Άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες προκρίνουν ως άμεση και πρόχειρη λύση την εξασφάλιση εναλλακτικού χώρου, όπου θα τοποθετηθούν κάποια λυόμενα σπιτάκια ώστε οι μετανάστες τις λίγες ώρες που μένουν, να βρίσκουν εκεί καταφύγιο από το κρύο ή τη ζέστη και οι λιμενικοί υπάλληλοι να κάνουν ανθρώπινα τη δουλειά τους.
Άλλωστε, τις περισσότερες φορές οι μετανάστες έρχονται βρεγμένοι και εξαντλημένοι και η παραμονή τους στον αίθριο χώρο του λιμανιού κάθε άλλο παρά ενδεδειγμένη είναι.
Το θετικό στην υπόθεση είναι πως η παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, αλλά και τροφής, φέτος είναι άμεση, μια και κλιμάκιο των «Γιατρών του Κόσμου» βρίσκεται στο χώρο του λιμανιού κάθε φορά που υπάρχει άφιξη μεταναστών.
Να σημειωθεί επίσης πως στον ίδιο χώρο έχει στηθεί ειδικό κοντέινερ για τις ανάγκες του προσωπικού της Υπηρεσίας Διασυνοριακής Συνεργασίας (Frontex), εξοπλισμένο ακόμα και με κλιματισμό. Στο συγκεκριμένο κοντέινερ γίνεται η καταγραφή των μεταναστών για λογαριασμό τής Frontex.
«Εμείς δεν επιτρέπεται ούτε να μπούμε μέσα στο κοντέινερ», μας είπε άνθρωπος που έχει σχέση με το χώρο, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του πώς υπήρξε άμεση και αποτελεσματική μέριμνα για τα στελέχη τής Frontex, ενώ για τους λιμενικούς και τόσους μετανάστες δε νοιάζεται κανείς.
Και το μωρό μες στον ήλιο
Μέχρι αργά το απόγευμα παρέμειναν χθες στο λιμάνι της Μυτιλήνης 67 μετανάστες που εντοπίστηκαν το πρωί στα Βατερά. Για τη μεταφορά τους, μάλιστα, έγινε μεγάλη κινητοποίηση, αφού κρίθηκε αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν όλες οι διατιθέμενες κλούβες του Λιμενικού και της Αστυνομίας. Δίπλα σε σταθμευμένα μηχανάκια και ανάμεσα στα λυόμενα που βρίσκονται στο χώρο, προσπάθησαν να προστατευθούν από τον ήλιο και να ξαποστάσουν άντρες και γυναίκες, κι ανάμεσά τους ένα μωρό.
Όλοι τους, βρεγμένοι και εμφανώς ταλαιπωρημένοι, περίμεναν υπομονετικά μέχρι να μεταφερθούν στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια. Μέχρι αργά το μεσημέρι δεν είχαν ειδοποιηθεί οι λιμενικές αρχές για τη μεταφορά των μεταναστών εκεί.