Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε συνέχεια των ασφαλιστικών μέτρων που είχε κερδίσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης πέρυσι τον Απρίλιο, χθες εκδικάστηκε στην πρώτη τακτική δίκη για την υπόθεση η αγωγή αποζημίωσης του Συλλόγου κατά της υπαλλήλου που κατηγορείται για υπεξαίρεση. Απ’ την υπάλληλο διεκδικούν οι δικηγόροι το ποσό του 1,235 εκατ. ευρώ, ενώ πολλά μέλη του Συλλόγου δεν ξεχνούν και τις οφειλές-πρόστιμα που πρέπει να περιμένουν λόγω του «σκανδάλου», απ’ τη μη απόδοση, εξ αιτίας της υπεξαίρεσης, φόρων.
Με δικηγόρο του ενάγοντα Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης το μέλος του Γιάννη Πετρέλλη, και μάρτυρα το επίσης μέλος του Απόστολο Κομνηνάκα, εκδικάστηκε χθες απ’ το Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης η αγωγή αποζημίωσης του Συλλόγου απ’ την κατηγορούμενη για υπεξαίρεση υπάλληλο, η οποία εκπροσωπήθηκε απ’ το δικηγόρο Αθηνών κ. Μαυρουδή. Το αποτέλεσμα της δίκης αναμένεται να ανακοινωθεί σε διάστημα τριών - τεσσάρων μηνών, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον προσδιορισμό του ποινικού σκέλους της όλης υπόθεσης. Θυμίζουμε ότι πέρυσι απ’ την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων είχε αποφασιστεί η συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της κατηγορουμένης έως του ποσού του 1,5 εκατ. ευρώ περίπου.
Αναμένεται και το ΣΔΟΕ
Η όλη υπόθεση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2011, με τον εντοπισμό «μαύρης τρύπας» στο Λογαριασμό Κοινοπραξίας Συμβολαίων που διαχειριζόταν η κατηγορούμενη υπάλληλος του ΛΕΑΔΜ (Λογαριασμός Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης), η οποία είχε αναλάβει και τη διαχείριση του Λογαριασμού Κοινοπραξίας Συμβολαίων του Δικηγορικού Συλλόγου. Στον κοινό αυτό Λογαριασμό κατατίθεται το 55% από τις αμοιβές συμβολαίων των δικηγόρων. Το ποσό που συγκεντρώνεται, διανέμεται τρεις φορές το χρόνο, κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι.
Το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών που ακολούθησε τη διαπίστωση του προβλήματος, κατέληγε μετά απ’ τον έλεγχο του Λογαριασμού, το Νοέμβριο του 2011, στο συμπέρασμα πως στην περίοδο της πενταετίας 2006 - 2011 είχε δημιουργηθεί έλλειμμα της τάξης του 1.235.000 ευρώ. Έκτοτε ξεκίνησε και η συντονισμένη προσπάθεια των δικηγόρων του Νομού Λέσβου να διεκδικήσουν τα χρήματα που έχασε το σύνολο των μελών το Συλλόγου, δεδομένου ότι ο Λογαριασμός λειτουργεί σε διανεμητική βάση.
Της υπόθεσης έχει επιληφθεί και το ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου, που έχει επεκτείνει τον έλεγχο εκτός απ’ το Λογαριασμό, και στο ταμείο του Δικηγορικού Συλλόγου, δίχως όμως ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να έχει εκδοθεί πόρισμα.
Σαν το οξυγόνο…
Όπως μας είπε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Καλλίας, μία παράμετρος που δεν έχει τύχει ευρείας δημοσιότητας, αφορά στην επιβολή, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και την οριστικοποίηση των ποσών, προστίμων απ’ το Δημόσιο για τη μη απόδοση φόρων. Αν συμβεί αυτό, τότε εκτός απ’ το ποσόν που χαρακτηρίζεται ως υπεξαιρεμένο, ο Σύλλογος θα επιβαρυνθεί και με πρόστιμα.
Σε αντιστοίχηση με το σκάνδαλο για το οξυγόνο που στο Νοσοκομείο επιβλήθηκαν πρόστιμα της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ επειδή αποδέχτηκε πλαστά τιμολόγια, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λέσβου, εξ αιτίας της υπεξαίρεσης, κινδυνεύει να τιμωρηθεί με πρόστιμα για την «απόκρυψη-μη φορολόγηση» εσόδων του, ποσού που θα είναι οριστικό μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα και του ΣΔΟΕ.
Η υπάλληλος, που εξ αρχής αρνείται τις κατηγορίες που της έχουν απευθύνει, ισχυρίζεται πως υπήρξε εις βάρος της σκευωρία.